domu marudzenie o szarlotkę. Ja wiem, że to ulubione ciasto moich Chłopaków, ale nie lubię piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy czas na jabłeczniki albo ciasto ze śliwkami bo teraz te owoce są najsmaczniejsze. Jednak śliwki zostały przetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam
Smaczna Pyzażyciu liczą się drobne przyjemności, a jedną z nich jest domowe ciasto drożdżowe. Na mące orkiszowej, ze śliwkami i lekką kruszonką. Do tego porządna dawka kawy w dobrym towarzystwie i poziom szczęścia automatycznie podnosi się o kilka poziomów wzwyż. Powiem Wam, że drożdżowe w robię wybitnie rzadko ze względu na długi czas przygotowania, ale teraz wymagała tego sytuacja(...)ciepłe miejsce na min. godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej, prostokątnej formy do pieczenia (ok. 30 x 20 cm). Przygotowujemy kruszonkę. Połówki śliwek układamy na wierzchu ciasta i posypujemy go kruszonką. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Smacznego! ❤ ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliebyło i wytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe
kolorowotorcikowoNiepozorna krucha tarta ze śliwkami skrywa w sobie bogactwo smaku, mimo że to tylko kruche ciasto, budyń i dojrzałe śliwki, to zachwyca podniebienie. Nie wiem jak Wy ale ja coraz częściej rozsmakowuję się z wielką przyjemnością w takich prostych deserach, bez zbędnych udziwnień, które można przygotować w kilka chwil, a potem delektować się nimi przy filiżance pysznej kawy. Śliwek(...)mleka dodajemy 2 opakowania budyniu i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż do zgęstnienia. Gotowy budyń wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy równą warstwę ze śliwek, wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Cynamonowe szczęścieMoje pierwsze ślimaki drożdżowe, bardzo smaczne, idealne do kawy lub mleka. Powstały bardzo spontanicznie i miały być pierwotnie zwyczajnym ciastem drożdżowym ze śliwkami i kruszonką. Ale chyba nikt nie będzie miał im za złe, że przybrały taką postać. One same wydają się też być zadowolone, chociaż zniknęły w ciągu kilku godzin(...)homogenizowanego (ilość w zależności od konsystencji, jeśli jest rzadzy, trzeba wziąć nieco mniej) 40 g masła 2 żółtka (białka zachowujemy do posmarowania ciasta) szczypta soli skórka otarta z jednej sparzonej cytryny Nadzienie: 600 g twardych śliwek 100 g płatków migdałowych 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników (najlepiej razowych lub owsianych) kilka kropel aromatu migdałowego
Kuchnia Prezydentowejsłodkiego, czym mogłabym Was poczęstować w ten weekend, ale stwierdziłam, że przecież takie racuszki to przecież też słodki posiłek, więc na pewno Wam wynagrodzi brak ciasta :) Zwłaszcza, że pięknych śliwek jeszcze w koło można pełno dostać. Dziś mąż zakupił ich kolejną porcję- choć nie węgierek, bo w naszym sklepie warzywny trochę kuleje ;) ale do ciasta spokojnie mogą być. Tylko(...)misce umieszczamy przesianą mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy i ponownie pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po ok 1 godzinie nakładamy ciasto porcjami na rozgrzany tłuszcz i układamy połówki śliwek. Smażymy z każdej strony na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziejest „inny”, ale wciąż bardzo smaczny. Warto spróbować. Na blogu jest już przepis na sernik budyniowy w wersji z brzoskwiniami, a tym razem do sernika wykorzystałam śliwki. Początkowo planowałam zrobić śliwkowy mus na wierzch, ale ostatecznie cieszę się, że zostałam przy kawałkach owoców. Smakowało nam Spód: 250 g ciasteczek holenderskich 100-110 g masła około 1/2 łyżeczki cynamonu(...)tylko do połączenia (u mnie około 30 sekund). Kremową masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestkę. Jeśli śliwki są duże można przekroić je na mniejsze kawałki. Rozkładamy je na wierzchu sernika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a tuż przed wstawieniem ciasta obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy przez około 90 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym
Smaki Na Talerzuwanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 5 dag, śliwki 1 kg Stopić masło, wystudzić na letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę(...)silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo delikatne, lekkie smakuje jak chałka........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś nie na słodko, ale jutro będę mieć dla Was ciasto ze śliwkami. Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek. Składniki: na ciasto: 510 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam
ciastkarnia na kruchym spodzieJedno z najprostszych ciast do przygotowanie, a do tego pyszne! W tym roku śliwek u mnie nie brakuje,a ciasto przynajmniej raz w tygodniu ląduje na stole i bardzo szybko znika. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 cukier(...)cukrem utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku nie wyłączając miksera. Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon całość wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wylej do natłuszczonej foremki. Śliwki przekrój na pół i obłóż dokładnie śliwkami. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Smacznego
Kukuleczkiśliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze do końca wystygnąć. Oznacza to tylko jedno, była baaardzo smaczna! I aż się dziwię, że przepis ten nie pojawił się na blogu wcześniej. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką Krucha tarta ze śliwkami Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto(...)lodówki. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką, układamy śliwki posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut
Kulinarne przygody GatityFajne i szybkie ciasto o smaku piernika. Wielkimi krokami zbliża się jesień, przypominają mi o tym śliwki i ich zapach. Ciasto oraz kawę podałam na New Hollins Gold Porcelana Bogucice 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 500 g śliwek(...)Miksujemy na gładką, gęstą masę. Wylewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Możemy dodać śliwki z kompotu. Układamy je na cieście, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze
VioletoweKucharzeniecukier waniliowy 1/2 kostki masła szczypta soli skórka pomarańczowa w syropie KRUSZONKA: ~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 kostki masła 1/2 szkl.cukru pudru cukier waniliowy 1 szkl.mąki krupczatki i owoce do ciasta np.śliwki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy tłuszcz i schładzamy.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże ,1 łyżeczkę cukru,1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Do gotowego zaczynu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,żółtka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiroztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około 20-25 minut - zostawić do do wystudzenia żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody mieszając i ostudzić zimną śmietanę ubić z cukrem
W Mojej Kuchni Lubię