ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:120/457)

Przepis na ciasto drożdżowe w keksówce (drożdżówka) 358

więc przepis jest naprawdę prosty! Jedyne, czego potrzebujesz to cierpliwość i ciepłe miejsce, aby Twoje ciasto drożdżowe odpowiednio wyrosło. Powodzenia! Dokładny przepis oraz proporcje składników na drożdżówkę znajdziesz poniżej. Sprawdź również przepisy na drożdżówki i ciasta drożdżowe: bułeczki drożdżowe z kruszonką ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przepis na drożdżówki z makiem wieniec drożdżowy z bakaliami PRZEPIS – DROŻDŻÓWKA(...)Ciasto wyrabiaj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotuj kruszonkę – z podanych składników zarób kruche ciasto i włóż do lodówki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe lekko zarób i przełóż do dużej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj

Via Gusto
Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami 188

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami Składniki: Kasza jaglana – 300g Płatki owsiane – 100g Mąka żytnia – 100g Masło – 20g Ksylitol – 2 łyżeczki Daktyle – 8 sztuk Cynamon – 1 łyżeczka Jajka – 2 sztuki Śliwki(...)Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki. Na cieście poukładać pokrojone w plastry figi i ćwiartki śliwek. Owoce przykryć pozostałą częścią ciasta (można je zetrzeć na tarce lub poukładać w formie plasterków). Ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut

Kuchnia Bon Appetit
Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną 40

szkl. pełnego mleka w proszku 200 g czekolady mlecznej 250 g mascarpone Masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: 150 g śliwek kalifornijskich rum 1 dzień Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy rumem. Odstawiamy na całą noc. Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i mieszamy z przesianym mlekiem w proszku. Dodajemy połamaną(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty. Masa czekoladowa ze śliwkami: Schłodzoną masę czekoladową miksujemy krótko, dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia. Dodajemy odsączone śliwki, mieszamy. Przygotowaną masą przekładamy blaty czekoladowego ciasta. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia (do temp. pokojowej). Schłodzoną śmietankę ubijamy

Smaki Na Talerzu
Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka 57

Koła Gospodyń Wiejskich z Wolicy na ciasto drożdżowe z owocami zaintrygował mnie jednym składnikiem. Zwykle ciasto drożdżowe wzbogaca się roztopionym masłem, które dodaje się pod koniec wyrabiania. Tymczasem panie z Wolicy polecają drożdżówkę na oleju i muszę przyznać, że składnik ten sprawdził się doskonale. Drożdżówka jest smaczna, wilgotna i mocno owocowa. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, na przykład wiśni(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach i posypujemy owoce. Placek pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).   Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie tradycyjne ciasta w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Tarta ze śliwkami i jabłkami 106

pszennej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 120g zimnego masła 50g cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka 6-7 śliwek cukier puder do posypania    Wykonanie: w naczyniu umieścić mąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić(...)ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Ciasto pijana śliwka 148

końcu wypróbować. Jest REWELACYJNE. Naprawdę nie spodziewałam się że będzie aż tak dobre.  Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto pijana śliwka Składniki:  biszkopt   1 szkl. cukru   1/2 szkl. mąki pszennej   1/2 szkl. mąki ziemniaczanej   5 jajek   2 łyżki kakao   2 łyżeczki octu   1 łyżeczka(...)pół. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić

Smaki Natalii
Tarta ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką. 111

Dziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni(...)owoców śliwki, winogrona lub inne owoce 3-4 łyżki dżemu- u mnie powidła śliwkowe       Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki.           Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukier puder

Rozpustne gotowanie
Śliwkowe Batatajki 183

śliwek węgierek cukier Batata ugotować, akurat jeden waży około pół kilo. Gorące ziemniaki rozgnieść widelcem lub praską. Idzie łatwo. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i zostawić przykryte. Śliwki umyć i wyjąć pestki. Moje były dość duże, więc pocięłam je na cztery kawałki. Część z nich użyłam do sosu, a reszta została nadzieniem knedli. Z niewielkich kawałków(...)ciasta należy uformować placuszki, na środku których układamy kawałek śliwki i posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Ukulane Batatajki wrzucamy do osolonego wrzątku.i gotujemy 5-10 min. w zależności od wielkości. Powinny jakiś czas popływać po powierzchni. Podajemy z sosem śliwkowym: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy śliwki i smażymy chwilę. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wżenia. Blenedujemy

Karczma Honorietty
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając

Wędrówki po kuchni
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 153

wszystko wiadomo mam nadzieję. Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny(...)następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek nacinamy płytko w kilku miejscach. Możemy je skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały zbytnio. Śliwki myjemy i przekrawamy na pół. Od strony skórki płytko nacinamy w kilu miejscach. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na wielkość blachy. Wkładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułka tartą. Dachówkowato układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg Aleex 129

tego przepisu korzystałam już jakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne, aby połączyć je z pierwszymi letnimi śliwkami. Może dacie się namówić? Składniki: • 6 łyżek oleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta(...)minut. 5. Wyrośnięte ciasto posypać cienką warstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Jeśli robimy ciasto bez owoców, nie sypiemy bułki. 6. Na cieście posypanym bułką rozłożyć śliwki, rozcięciami do góry. 7. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C. 8. Ciasto

W mojej kuchni
bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem) 170

razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 600 g mąki(...)cukru 200 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki mleka na nadzienie: 50 g suszonych śliwek  100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich  100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 400 g powideł śliwkowych wierzch: 1 szklanka cukru pudru 1 białko łyżka wrzątku 2 łyżki posypki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brownie korzenne z suszonymi śliwkami 96

wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki (2 - 3 sztuki zostawić do dekoracji) i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minuty, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy większej blaszki(...)ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć). Po przestudzeniu polać polewą (roztopiona czekolada z masłem). Pokroić na porcje i udekorować kawałeczkami suszonych śliwek

KUCHNIA POLSKA
ciasto kruche z owocami mikserem ucierane... 147

potrzeba miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku ucierając ciasto wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gęste ciasto i schować do lodówki na 2 godziny śliwki bez pestek, gruszki obrane pokroić na kawałki i wymieszać w misce z cukrem i kisielem forma silikonowa 25x25 cm, 3/4 ciasta dać do formy i palcami(...)posypać cynamonem piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto  wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszne ciasto kruche jest bardzo smaczne, aromatyczne, śliwki z kisielem idealnie smakują w tym cieście........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle ze śliwkami 180

Tradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami.Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier   Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej

prawdziwe jedzenie