Ciasto ucierane z owocami to szybkie , smaczne i dość efektowne ciasto. Najlepsze jest to, że praktycznie robi się samo . Chyba każdy znalazł się w sytuacji, kiedy goście pojawią się w domu za godzinę, a tu nie ma nic, aby ich poczęstować. Wtedy na ratunek przychodzi ciasto ucierane. Najlepsze w nim jest to, że jest bardzo uniwersalne , jego smak zależy(...)dodatek zapachowy dodamy itp. Efekt końcowy jest ekstra , a najlepsze jest to, że samo ciasto zrobiliśmy w 10 minut . O przepisie na ciasto ucierane Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest przewidziany na mniejszą porcję, jednak
SmartBake.plKarpatka Straciatella to nieskomplikowane, wszystkim znane ciasto w nowej odsłonie, bo z dodatkiem czekolady. Jest bardzo smaczne i nie można poprzestać na jednym kawałku. Pofalowane ciasto parzone, masa budyniowa i czekolada stanowią pyszne połączenie, które znajdzie wielu zwolenników. Składniki na Karpatkę Straciatella: Ciasto parzone: 250 ml wody (szklanka) 100 g masła 200 g mąki pszennej(...)ciasta i przykrywamy drugim. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i tak powstałą polewę wylewamy łyżką na wierzch ciasta, tworząc zygzaki. Karpatkę odkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła. Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto Zobacz inne przepisy na ciasta ze starego zeszytu: Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie
e-PrzepisyKulinarneciasto zrobiliśmy w 10 minut . O przepisie na ciasto ucierane Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest przewidziany na mniejszą porcję, jednak dobrze pamiętam, że mama zawsze robiła placek z półtorej porcji , tak aby był wyższy
SmartBake.plmaślane, ekspresowe w wykonaniu, bo całe przygotowanie sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, morele, porzeczki, czereśnie, wiśnie, borówki, agrest czy śliwki. Pyszne ciasto z malinami posypane cukrem z wanilią i sezamem – do kawy idealne! Proste ciasto z malinami SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 spore łyżki
Zasmakuj Kuchninaprawdę w wielu różnych wersjach. Dziś moją tartę w kształcie serca upiekłam z jabłkami z których zrobiłam piękny sercowy wzór. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – tort czekoladowy z owocami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta
nietylkopasta.plKolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Doskonałe do ciast. Składniki: 3 kg śliwek 1,5 kg cukru sok z cytryny kilka goździków kora cynamonu Śliwki umyć,wyjąć pestki i skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem i pozostawić na noc. Następnego dnia lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoiku. Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać
Niespełnione zdolności kulinarnesłodkie truskawki, ale urozmaiciłam moje ciasto słodką bezą. Całość naprawdę jest prosta w przygotowaniu. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka
nietylkopasta.plowoce, a w innej wersji nawet dodać galaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka
nietylkopasta.plCiasto wypada idealnie na relaksujący podwieczorek z gorącą herbatą, gdy za oknem bura i ponura jesień szaleje :) Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka
Grunt to przepis!zapiekanka serowa - placek serowy.. .. i wszystkie nazwy pasują tutaj idealnie :-) Prosty i krótki skład oraz szybie wykonanie! Jeśli uwielbiasz śliwki i proste, wilgotne ciasta, to polecam proste ciasto ucierane ze śliwkami . Jeśli zaś preferujesz pieczone serniki z owocami, spodoba Ci się sernik z jogurtów greckich z dodatkiem moreli .. pycha
AniaGotuje.plciasto zawsze smakuje, nie tylko w wersji ze śliwkami. Jakiś czas temu robiłam bardzo podobne(...)brzoskwiniami i bez kakao. Zapraszam na bardziej sezonową wersję tego ciasta. Składniki (20x32cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 5 żółtek 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche Pianka śmietanowa: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru
Kuchnia domowa AniCiekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie nada się także do postawienia na świąteczny stół. Składniki: 3 upieczone buraki 5 dag suszonych śliwek 3 jajka 20 dag mąki 15 dag cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki(...)przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu aż masa stanie się puszysta. Cały czas miksując dodajemy powoli olej a następnie sypkie składniki. Do ciasta dokładamy śliwki i buraki. Mieszamy łyżką. Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę powoli podgrzewamy z masłem. Polewamy ciasto
Pobite gary Barbarydziwić, ale my zawsze, ale to zawsze , pijemy razem kawę) i drożdżówką, którą rano upiekłam. Zabrałam ją ze sobą jeszcze cieplutką! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, nadziane słodkim, waniliowym twarogiem i cudownie fioletowymi śliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry; wyszły zgrabne ślimaczki, które można od siebie(...)zapach, ciężko wytrzymać, aż będzie można sięgnąć po kawałek. Najlepiej jeszcze cieplutki, mmm... A Wy? Jakie jesienne smakołyki lubicie najbardziej? Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i śliwkami Składniki: (na formę o wymiarach 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie: 250 g twarogu, 3krotnie zmielonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz wlać olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. Smacznego :) RADA: Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą. Kategoria: A-Z SŁODKO(...)Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , DLA DZIECI Tagged: kakao , kasza jaglana , śliwki
https:KKuchniaMniammięsa, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, które powinno pozostać nieco lepkie. 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, zwilżamy dłonie żeby ciasto się nie kleiło, urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy śliwkę w środek, zlepiamy i formujemy kulę, gotowe knedle układamy na blacie kuchennym oprószonej mąką. 3. Gotujemy wodę z odrobiną oleju, wrzucamy knedle do wrzącej wody, czas gotowania
Apetyczna babeczkaJest ona zaskakująca, ale bardzo tutaj pasuje. Jeśli nie lubicie takich połączeń, zastąpcie skórkę cynamonem. Będzie równie aromatycznie, a dodatkowo rozgrzewająco. Czekoladowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem(...)puszystą, jasną masę. Dodać budyń, a następnie powoli wlać czekoladową masę (może być letnia). Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przelać na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! I już deszcze i wiatry mi niestraszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzez kilka dni mój tata chodził za mną i biadolił, żeby upiec mu ciasto. "Takie wiesz, ze śliwkami, zwykłe, jak mama robiła". No to zrobiłam najprostsze ciasto, które nie wymaga nawet miksera. A zachwyci każdego! W mojej rodzinie klasyk nad klasykami, robione na sto sposobów, z każdymi dostępnymi owocami i znane jako po prosu "ciasto z owocami". Smak dzieciństwa, zapach(...)greckiego 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki sody 120ml oleju (u mnie 60 ml oleju rzepakowego i 60ml oliwy z oliwek cytrynowej) szczypta soli śliwki i maliny (ilość taka aby pokryć wierzch ciasta), u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką na gładkie, gęse ciasto
Cakes By KejtCiasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka(...)najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto ćwiartki śliwek skórką na dół, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić
Czerwień i błękitćwiartki. Piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut – należy sprawdzać i wyjąć gdy ciasto jest w takim kolorze jak poniżej Podaję posypane cukrem pudrem Artykuł Puszyste ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plilością pysznych jagód w środku. Ciasto tylko z 370 g mąki a aż 450 g jagód do nadziewania! Polecam Ci też przepisy: Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe(...)drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką JAGODZIANKI Przygotowanie: około 2,5 h Ilość : 8 drożdżówek Składniki ciasto: – 370 g mąki pszennej
nietylkopasta.pljajko Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Śliwki odpestkować i pokroić na grubsze plasterki. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Dużą płaską blaszkę(...)pokryć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę i posypać środek mielonymi migdałami, zostawiając około 3 cm margines. Na podsypanym cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby na siebie nachodziły. Posypać owoce 2 łyżkami cukru i cynamonem. Brzegi ciasta zawinąć do środka, aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać
wyzwania kuchennepowstał na prośbę moich dzieci które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi J Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale. Do kawy lub na podwieczorek. Powiem szczerze jedna z lepszych moich tart. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki tortowej(...)ubijamy ze śmietanką i dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut
Wanilia i Kardamon