ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:107/457)

Tarta ze śliwkami. 103

kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu. Lekko je docisnąć. Jeżeli mamy cukier perlisty posypać nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Ciasto wyjąć i oprószyć cukrem

królestwo garów
drożdżowiec śliwkowy... 130

Składniki: drożdże 1/2 kostki, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 100 gram, mąka tortowa 60 dag, śliwki 1/2 kg, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki ZACZYN: w miseczce drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka + 1 łyżeczką cukru i mąki - przykryć talerzykiem i zostawić(...)minut i zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto wyrośnięte przez 1 minutę wyrobić i 3/4 ciasta dać do płaskiej formy silikonowej 24cm z kominkiem na cieście ułożyć połówki śliwek i dać resztę ciasta piec w 200C około 40 minut LUKIER: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na dość płynny lukier i polać nim ciasto taki drożdżowiec lubimy

W Mojej Kuchni Lubię
Rustykalna tarta ze śliwkami/ Galette ze śliwkami w wersji fit 142

czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców, które przełamują całość. Inspiracja: Shining Star Składniki: Ciasto kruche: 100g płatków owsianych (lub mąki owsianej) 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 żółtko 2 łyżki masła 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) 3 łyżki mleka Nadzienie: 400g śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru kokosowego, ksylitolu lub cukru 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Jeżeli(...)uniknąć zakalca, bułka pochłania sok z owoców). Śliwki umyć, pokroić na połówki. Pozostawić około 3 cm od brzegu ciasta. Wyłożyć od zewnątrz do wewnątrz pokrojone owoce. Śliwki posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Ciasto założyć na owoce.  Piec na złoty kolor około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką 537

zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę a nie lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki - jak na początek jesieni przystało. Jedynym minusem tego ciasta jest - moim zdaniem - zbytnio wyczuwalny aromat drożdży. Zatem jeśli jednak wolicie klasyczne drożdżowe, to odsyłam po przepis tutaj ( klik ).  Źródło: ( klik )   Blaszka 25x30cm(...)wypestkować. Po upływie czasu składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać je kruszonką. Ciasto piec przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni

My simple kitchen
Drożdżówka z gruszkami i śliwkami. 165

Puszyste, miękkie ciasto drożdżowe wypełnione soczystymi gruszkami i najeżone śliwkami to idealna propozycja na wietrzne, jesienne popołudnie. Bardzo polecam. Składniki na drożdżówkę z gruszkami i śliwkami na formę 12x24 : ROZCZYN: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1/8 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 duże jajko 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/8 szklanki cukru 1 łyżka(...)wypadnie). Tak przygotowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinamy drożdżówkę co 2 -3 cm niemal do dna, a w powstałą kieszonkę wbijamy pokrojone śliwki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 25-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Gotowe ciasto smarujemy jeszcze roztrzepanym żółtkiem

Rozpustne gotowanie
z marmoladą, śliwkami drożdżowe ciasto... 115

minut ciasto. Wyrobione ciasto zostawić w misie przykryte talerzem na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Blacha 24x20 cm i keksówka z papierem do pieczenia silikonowa. ciasto wyrośnięte wyłożyć do form, poukładać śliwki i rozsmarować marmoladę. Z podanych składników(...)palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najle[piej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze śliwkami 173

natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Ciasto rozkładamy w przygotowanej formie do pieczenia, wierzch smarujemy dżemem i rozkładamy pokrojone śliwki. Kruszonkę rozdrabniamy w dłoniach i grudkami obsypujemy ciasto(...)Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Kroimy i podajemy po ostudzeniu. Smacznego! Artykuł Pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Ciasto orzechowe z mascarpone i śliwkami 75

Ponownie śliwki.  W zasadzie ponowny jest tylko post z nimi w roli głównej.  Polecane dziś ciasto upiekłam przed miesiącem,  było debiutem tegorocznego sezonu śliwkowego. Przepis czekał na publikację, ja zrobiłam sobie wakacje. Daleko, ciepło, laptop został w domu. Nad wartością nieocenioną takich chwil  nie będę się rozwodzić, zbyt oczywiste :) Tak więc wracam do tego oto debiutanta(...)wlewamy jajko z kefirem, dodajemy sodę i sól,  mieszamy i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę,  wyrównujemy powierzchnię. Masa serowa: Mascarpone mieszamy widelcem lub trzepaczką z jajkiem,  cukrem i budyniem na gładki krem,  rozprowadzamy go równo po powierzchni ciasta. Przygotowane śliwki układamy rządkami,  jedną obok drugiej, wciskając delikatnie w ser.  Włożyłam

Kronika Piekarnika
Ciacho ze śliwkami, borowkami i kruszonką 48

Puszyste jogurtowe ciasto z dodatkiem soczystych śliwek i borowek, posypane kokosową kruszonką.  SKŁADNIKI  2 szkl. mąki,  3 jajka, 3/4 szkl.cukru, 1/3 szkl.oleju, 1 szkl.jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 2 łyżki masła  2 łyżki mąki  2 łyżki cukru(...)łyżki wiórek kokosowych  Dodatkowo: kilkanaście śliwek  garść borowek  WYKONANIE  Jajka ubijamy z cukrem na biały puch, dodajemy olej, następnie porcjami jogurt naturalny. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 20×30 cm.  Śliwki przekrawamy na pół, układamy na cieście skórką do dołu. Pomiedzy śliwkami układamy borowki

słodki bratek
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 161

oryginalnego smaku Składniki: 1 cały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki 3 laski cynamonowe porządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około(...)wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki oraz zioła i sok z limonki. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut.  Przystępujemy do przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 238

boki formy (w przypadku tortownicy wylepić boki do połowy)- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia- spód z ciasta pozostawić do ostygnięcia- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki- czekoladę z orzechami schłodzić w lodówce, następnie posiekać na drobne kawałki - na kruchy spód wysypać 2/3 posiekanej czekolady i orzechów- na wysypanych kawałkach(...)zachodziły trochę na siebie- śliwki posypać łyżką cukru oraz resztą mieszanki czekoladowo-orzechowej- pozostawione ciasto wyjąć z lodówki, palcami formować cienkie ruloniki, układać je na śliwkach w niewielkich odstępach tak, by powstała kratka- brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy łatwiej będzie nam przykleić do nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę - gotową tartę wstawić do piekarnika i piec

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 178

uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy gorącym roztopionym masłem. Łączymy składniki i wstawiamy do lodówki. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki(...)śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).  Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi. Ułożyć maliny. Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy do suchego patyczka

Atlas Smaków
Ciasto drożdżowe na oleju 158

zobaczyłam, słyszałam, że ciasto drożdżowe na oleju jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest wyjątkowo łatwy, jedynie jest dość długi czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, ale przecież nie stoi się przy nim, można w tym czasie zrobić wiele innych(...)rzeczy. Przepis zaczerpnięty od pieczarkimysi . Polecam! Składniki (blacha 25×30 cm): Ciasto: - 75 g świeżych drożdży - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju - niepełna 1/2 szklanka mleka - 3 szklanki mąki pszennej Kruszonka: - 100 g mąki - 50 g masło - 50 g cukru   Dodatkowo: - około 20 śliwek - cukier wanilinowy - cynamon Wykonanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do niemetalowej miski

dom-agi.pl
Kruche z bezą 133

Jestem otwarta na sugestie:) Moją propozycją walki ze złą passą jest niezwykle satysfakcjonujące ciasto- proste, smaczne i efektowne. Przepis jest odwieczny- w starym zeszycie mojej mamy figuruje jako "Ciasto ze śliwkami Elki Florek". Elka Florek nie jest już dawno Florek, za to wciąż jest moją chrzestną i osobą odpowiedzialną za to ciacho.  CIASTO Z PRAWIE-BEZĄ (ELKI FLOREK) (przepis(...)dużą blachę) Na ciasto 1 kostka zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (u mnie brzoskwinie, mogą być śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 torebka cukru cynamonowego szczypta soli Piekarnik nastawiamy na 170*C. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą

les mirabelles
Chleb śliwkowy na miodzie 165

zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki  zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia(...)sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania