ciasto. Moja propozycja to dietetyczna, zapiekana owsianka ze śliwkami i kokosem, która smakuje jak najlepsze śliwkowe ciasto na świecie. Nie mam w składnikach ani grama mąki! Śliwki nadają pieczonej owsiance słodyczy, ciasto jest niezwykle wilgotne i przepyszne. To świetny pomysł na śniadania i desery, bo pieczona owsianka może być traktowana jako lekkie, zdrowe ciasto dla całej rodziny. Uwielbiam smak
Moja smaczna kuchniaPuszyste, biszkoptowe ciasto jogurtowe z lekko kwaśnymi śliwkami. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 4 jajka (m) 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia śliwki (najlepiej odmrożone bądź świeże) cukier puder do posypania Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a także dodać(...)sztywną pianę, a żółtka dodać do pozostałych składników. Wszystko połączyć ze sobą, na sam koniec dodać ubite białka. Na dno formy do pieczenia ułożyć kilka połówek śliwek, następnie wylać przygotowane ciasto. A na sam wierzch ułożyć resztę śliwek. Piec około 45-60 minut w 180°C, aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem
UgotowaćLubię te moje poranki... Składniki: Około 700g wydrylowanych pysznych śliwek węgierek 150g mąki gryczanej jasnej (z gryki niepalonej, to ważne) 150g mąki owsianej 2 jajka od szczęśliwych kur ¾ lub 1 szklanka cukru trzcinowego 250g roztopionego dobrego masła osełkowego lub klarowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzej(...)następnie dodaj jajka i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wysmarowaną blaszkę do pieczenia (okrągła tortownicę lub w innym kształcie). Na wierzchu ciasta ułóż gęsto (ciaśniej niż na zdjęciu) połówki śliwek skórkami do dołu. Jeśli śliwki są kwaśne, to posyp z wierzchu całość odrobiną cukru trzcinowego i cynamonem. Piecz przez około 1 godzinę. źródło Agnieszka Maciąg
Anioły w kuchniCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką W wielu domach jest tradycja, że na niedzielę jako deser piecze się ciasto. U innych osób jest rzadziej i ciasto pojawia się od święta, czyli na święta i na imieniny(...)też urodziny... 👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką❓ Obojętnie jak często robicie ciasto, a właściwie pieczecie ciasto, to możecie zrobić ciasto i wypróbować nowy przepis. Zapraszamy na przepis na DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem WSPANIAŁA i PUSZYSTA drożdżówka ze ŚLIWKAMI i kruszonką
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejajka 2 żółtka 1 1/2 szklanki mleka śliwki opcjonalnie łyżka brązowego cukru Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe(...)trochę się będzie kleiło, możemy pomóc sobie odrobiną mąki – trochę mąki na dłoni ułatwia sprawę, ale pamiętaj im mniej mąki tym lepiej, więc nie dokładaj jej dużo. Na ciasto kładziemy śliwki pokrojone na ćwiartki. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i folią spożywczą i odstawiamy do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 100 st. C. Wyrośnięte ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kocham Czekoladęjajka 2 żółtka 1 1/2 szklanki mleka śliwki opcjonalnie łyżka brązowego cukru Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe(...)trochę się będzie kleiło, możemy pomóc sobie odrobiną mąki – trochę mąki na dłoni ułatwia sprawę, ale pamiętaj im mniej mąki tym lepiej, więc nie dokładaj jej dużo. Na ciasto kładziemy śliwki pokrojone na ćwiartki. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i folią spożywczą i odstawiamy do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 100 st. C. Wyrośnięte ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kocham CzekoladęPoznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem! Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie dają znać o fakcie, że jesień już coraz bliżej. Muszę przyznać, że aktualnie jedynymi plusami jesieni, które widzę są sezonowe produkty – nic ponadto mnie nie przekonuje. Dookoła zaczynają ... Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pogotujmy.plPoznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem! Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie dają znać o fakcie, że jesień już coraz bliżej. Muszę przyznać, że aktualnie jedynymi plusami jesieni, które widzę są sezonowe produkty – nic ponadto mnie nie przekonuje. Dookoła zaczynają [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pogotujmy.plPyszne, miękkie i delikatne ciasto, słodziutkie śliwki, a to wszystko okraszone cynamonem śmietaną lub bułką tartą. Składniki: 1 kg ziemniaków 800 G śliwek węgierek ok 200 G mąki 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól, cynamon 3 łyżeczki cukru dodatkowo bułką tarta z masłem śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy(...)ciasto, który musi być elastyczne i gładko odchodzić od ręki - w razie potrzeby należy dodać więcej mąki. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze
Lena Gotuje10dag.masy marcepanowej 3 jajka 20dag. mąki pół torebki proszku do pieczenia 25.dag.kremówki 3 dag.płatków migdałowych 1 cukier waniliowy pół łyżki cukru pudru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Śliwki myjemy,suszymy,dzielimy na cząstki.Usuwamy pestki jeśli posiadają. Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy z 8dag cukru,aromatem i szczyptą soli.Masę marcepanową kruszymy,dodajemy do masła i mieszamy mikserem kilka minut.Na przemian dodajemy do masy(...)wlałam na wagę i odmierzyłam)Wszystko razem dobrze wymieszać na gładkie ciasto.Tortownicę 26 cm.smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą,wypełniamy po brzegi ciastem.Wierzch gładko wyrównujemy,gęsto obkładamy śliwkami.Posypujemy ciasto równomiernie płatkami migdałowymi,cukrem waniliowym oraz pozostałym cukrem.wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 st.na 50-60 min. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno,wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.Ciasto
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo prosty i przepyszny sernik ze śliwkami, ciasteczkowym spodem i kruszonką. Idealny wypiek na każdą okazję. Przepis na sernik ze śliwkami i kruszonką nie jest skomplikowany, dlatego nawet amator pieczenia sobie z nim poradzi. Sernik jest bardzo lekki i delikatny, a dodatek śliwek sprawia, że ciasto jest soczyste i ma cudowny, owocowy smak. Jeśli tak jak ja lubicie serniki(...)cukier wanilinowy. Całość zmiksować do połączenia. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać jajka. Gotową masę serową przelać na podpieczony spód. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Poukładać na masie. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75 minut, druga półka od dołu. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku
Przepiski.plmojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia na około 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika, piec
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia na około 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika, piec
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wzdłuż, pozbawić pestek. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wzdłuż, pozbawić pestek. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości
moj przepis na