pełnoziarnistej Nie ma nic przyjemniejszego niż świadomość, że mam rano odrobinę więcej czasu i mogę sobie zafundować niecodzienne śniadanie. Choroba ma swoje plusy, jednak tęsknię już za codziennością. Ciasto przeładowane śliwkami, bo suszonymi jak i świeżymi. To mi się podoba. SKŁADNIKI: 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 1-2 garści suszonych śliwek 2 śliwki białko jajka łyżeczka cynamonu 70g jogurtu naturalnego(...)mąką, cynamonem, jogurtem i pokrojonymi suszonymi śliwkami całość przekładamy do aluminiowej formy, bądź wyłożonej papierem do pieczenia (ja tego nie zrobiłam, co było błędem :P) świeże śliwki kroimy w plasterki, dekorujemy ciasto pieczemy 20 min w 200 stopniach
healthy dreamsWyjątkowe ciasto dla wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie ;-) Na jego przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu i pracy ale znakomity efekt z pewnością Wam to wynagrodzi. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a połączenie śliwek, delikatnego kremu grysikowego i gorzkiej czekolady jest po prostu idealne. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki(...)minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimną kaszę mannę. Ucieram na gładki krem. Wykładam na blat ciasta dobrze nasączony ponczem, przykrywam drugim blatem. czekolada ze śliwkami: Śliwki kroję na kawałki. Śmietankę podgrzewam, a gdy zacznie wrzeć zdejmuję z ognia i wsypuję kostki czekolady. Mieszam tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści
babka w formiepojawiły się śliwki to bym robiła i jadła wszystko co można z nimi zrobić! I w tym miejscu pierwsze co mi przychodzi do głowy mówiąc "śliwki" to knedle! Jestem zachwycona tym przepisem! Ciasto jest mięciutkie, delikatne, nie jest gumowate ani twarde, a co również bardzo ważne... nie rozpada się podczas gotowania. Ziemniaki ugotowałam poprzedniego dnia, dzisiaj zrobiłam całą resztę... zajęło(...)tych knedli. Nie użyłam tu ani grama cukru, dlatego po przekrojeniu knedli nie ma efektu "wypływającego syropu". Jeśli ktoś chce go uzyskać to przy wkładaniu śliwki w ciasto wystarczy dodać trochę cukru (1/4 - 1/2 łyżeczki cukru). Pomijając fakt cukru dodam również, że ja lubię knedle z przesmażoną bułeczka... oczywiście wszelakie wersje ze śmietaną czy masłem również będą smakowały wyśmienicie
JedzeniomaniaSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, śliwki 50 dag, cynamon 2 łyżki, cukier 2 łyżki, woda - ile potrzeba, słonecznik 150 gram, puder cukier - ile potrzeba ciasto francuskie mam zawsze w zapasie na wypieki słodkie czy wytrawne = ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem brzegi ciasta ponacinać nożyczkami(...)paski z 2 cm szerokości, nakładać na śliwki pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie posmarować ciasto i obficie posypać słonecznikiem piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wystudzone przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko prosty, tani, smaczny deser, słonecznik jest bardzo chrupiący i pasuje do takich deserów........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJakiś czas temu, napisał do mnie Pan Arek z prośbą o przepis na proste ciasto ze śliwkami. Pan sobie zażyczył proste w pełnym tego słowa znaczeniu i najlepiej aby nie trzeba było go zagniatać i wałkować. I tak to, wyszło na to, że to proste ciasto wcale nie jest takie proste. Biorąc pod uwagę wszystkie wymogi, łatwy plan(...)malaksera i miksujemy razem, aż powstanie drobny żwirek. Tortownicę (20 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Trzy czwarte mącznej masy wysypujemy na spód formy. Ze śliwek usuwamy pestki, układamy ciasno na cieście skórką do spodu. Owoce przykrywamy gorącym budyniem, ugotowanym zgodnie z zaleceniami producenta, tylko z mniejszej ilości mleka. A na koniec wysypujemy resztę żwirku, wstawiamy
Dieta moja pasjaZapraszam na smakowite ciasto jogurtowe pieczone ze śliwkami. Świetnie smakuje z kubkiem mleka lub herbaty. Polecam Składniki: 150 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg sliwek oraz: blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki, odkładamy na bok. Blaszkę wykładamy(...)puder oraz proszek do pieczenia i mieszamy.. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blaszki a na górze układamy połówki śliwek skórką do ciasta. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepis na pyszne ciasto kruche ze śliwkami i bezą. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku kruche, maślane i lekko kwaskowate od owoców. Artykuł Ciasto kruche ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaCześć! Śliwki pięknie obrodziły w tym roku. Zrobiłam kilka słoiczków powideł, ale nie mogłam oprzeć się pokusie i nie upiec ciasta ze śliwkami. To był wręcz obowiązek! Do aromatycznej kawy smakołyk w sam raz. Proste w wykonaniu i bez żadnych złotych porad. Składniki: * 3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki
Pieprzyć z FantazjąBlueberry Corner by "jagodzianka" Cudownie lekkie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest delikatnie wilgotne i dzięki temu można go zjeść kilka kawałków na … Przeczytaj cały artykuł Post Ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerśliwkami i kruszonką - składniki na około 8 drożdżówek: * 500 g mąki pszennej * 3 łyżki cukru * 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych * 220 ml mleka * 80 g masła * 1 jajko * pół płaskiej łyżeczki soli Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * około 24 sztuk śliwek (na jedną drożdżówkę użyłam 3 śliwki) * cukier puder(...)ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto
Zrób to smacznieSkładniki: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, śliwki 10 sztuk, przyprawa korzenna - ile potrzeba, jajka 1 sztuka "M", cukier brązowy - ile potrzeba 300 ml mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka i mieszać do zagęstnienia budyniu, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć, włożyć(...)papierem do blaszki trochę mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić
W Mojej Kuchni LubięCiasto ze śliwkami, to jest to. A jeśli jest proste i szybkie to już w ogóle bajka :) Znalazłam ten przepis na Instagramie u Sylwii "Obiad dla taty". Przepis w sumie taki jak wszystkie. Składniki podstawowe. Zainteresował mnie sposób wykonania. Ciasto zaczynamy od ubicia białek, tak jak na biszkopt. Takie zwykłe ciasta zawsze są pyszne(...)połączenia składników. Na koniec wlać przestudzone masło i jeszcze chwilę miksować. Tylko tyle żeby masło połączyło się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagnieść palcami. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Agusiowe smakołykiKnedle ze śliwkami Przepis na mięciutkie knedle ze śliwkami, proste kluski na bazie ziemniaków. Tradycyjne knedle ze śliwkami dla dzieci i dorosłych. Pyszne domowe kluski lekko słodkie ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. Knedle to kluski z ciasta kopytkowego, jego charakterystyczny smak idealnie pasuje do śliwki i odrobiny cukru. Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis na knedle jest prosty, jeżeli(...)używać ziemniaków mącznych ( typ C) . Dzięki temu ciasto na knedle będzie mięciutkie, ale nie będzie lepkie. Knedle będą się ładnie formować, a w gotowaniu zachowają swój kształt. Ciasto na knedle nie powinno być długo wyrabiane. Przez to robi się coraz rzadsze, kleiste musimy podsypać mąki prze co ciasto będzie twarde. Jakie śliwki na knedle Na knedle najlepsze są śliwki węgierki
Dieta moja pasjamasła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki nutelli 200 g suszonych śliwek pół szklanki wódki lub rumu pół szklanki herbaty Wykonanie : Przygotowanie tego ciasta zaczynamy najlepiej dzień wcześniej . Suszone śliwki kroimy na drobniejsze części . Wódkę lub rum zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki. Odstawiamy aby owoce wchłonęły większość płynu. Wódki nie musimy gotować , jeśli ciasto będą jadły(...)puszystości dodajemy po łyżce wystudzony budyń i nutellę. Z masy odkładamy ok 1/3 do obłożenia wierzchu rolady. Do pozostałej części dodajemy odciśnięte śliwki. Płyn pozostały ze śliwek mieszamy z herbatą . Ciasto odwijamy delikatnie ze ściereczki. Nasączmy herbatą . Smarujemy kremem ze śliwkami i zwijamy w roladę . Odstawiamy na godzinkę - dwie aby całość się zespoliła. Wierzch rolady dekorujemy pozostałym kremem
Malinowa Kawiarenkaoprószenia stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego ciasta z owocami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. 2. Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół. 3. Do pieczenia: Schłodzone(...)ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu
Izabelawkuchni