moja rodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Zrobimy je w ciągu 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)roztopione masło. Wymieszać do połączenia składników. Następnie masę jajeczną przelać do miski z mąką. Wszystko razem energicznie wymieszać. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek. 4. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, posiekać nożem. Następnie ręką zagnieść kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto. 5. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Danka Pichcistopione i przestudzone masełko, które odpowiada tutaj za wilgotność wypieku. Wybór owoców nie jest niczym nadzwyczajnym- użyłam rabarbaru oraz śliwek, które pysznie współgrają i nadają kwaskowatej nuty. Polecam na weekend do filiżanki kawy! Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Ciasto: 4 jajka rozmiar L 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia(...)masła Dodatkowo: masło i mąka do formy 3 łodygi rabarbaru (po obraniu ok. 170) 250 g śliwek 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na drobne kawałki. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, połączyć ze śliwkami. Do owoców dodać łyżkę mąki i dwie łyżki cukru, wymieszać (pozostałe 2 łyżki
Nastoletnie Wypiekanieowocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka(...)masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić. Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem - wsadzony w ciasto
zadanie-gotowanieMigdałowe ciasto z borówkami i śliwkami - delikatne, aromatyczne i dzięki mące migdałowej wilgotne. Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka olejku migdałowego Ponadto: 150 g borówek(...)migdałów blanszowanych 1 płaska łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki kroimy na ćwiartki. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę
Smak mojego domuwyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto
W Mojej Kuchni Lubięcukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć(...)dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować. Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około
Kuchnia Danusibardzo popularne. Używamy do dań mięsnych, jako dodatek do sosów, sałatek, wypiekamy rozmaite ciasta owocowe, bardzo popularne i lubiane ze śliwkami i kruszonką. Gnocchi ze śliwkami w sosie karmelowym, u mnie w domu cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Wybieram śliwki nie co kwaskowe a te w połączeniu ze słodkim karmelem robią wrażenie. Danie bardzo smaczne, dość proste w przygotowaniu(...)karmelowy przepis tutaj: Sos karmelowy Z ziemniaków i pozostałych produktów przygotować ciasto. Gdyby okazało się zbyt suche można dodać odrobinę mleka. Śliwki wsypać do miseczki, posypać cukrem ( według uznania, w zależności jak słodkie są śliwki) wymieszać. Z ciasta na stolnicy, desce kuchennej, formować kule wielkości moreli, spłaszczyć i na każdym placku układać śliwkę, całą lub połówkę w zależności
gotuj ze mnązłość Putinowi, możecie teraz zrobić ciasto z innymi owocami. Proponuję placek ze śliwkami, bo już można kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 całych(...)dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste - w formie trzeba będzie je rozprowadzić łyżką. Wcześniej formę należy nasmarować masłem i obsypać mąką. Na ciasto, środkami do góry, wyłożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec ok 45 minut z włączonym termoobiegiem
W SMAKMiało być ciasto orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki. Inspiracją był stary kajecik. Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego - 150g(...)proszkiem do pieczenia. Cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy lub migdały. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy umyte i wydrylowane, przepołowione na pół śliwki, bardzo delikatnie oprószamy je cynamonem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok.40 na termoobiegu. Ciasto lekko studzimy, a następnie smarujemy podgrzanym dżemem
Smaczne ZdroweDługo mnie tutaj nie było, ale chcąc wkupić się w Wasze łaski, przesyłam Wam przepis na pyszne ciasto z sezonowymi owocami... ze śliwkami. Wspaniałe, pyszne, nie może się znudzić.... I tak można go chwalić. To ciasto ostatnio często gości na naszym stole. Ale za każdym razem coś zmieniam, coś dodaję, zamieniam i za każdym razem jest inne. Wystarczy tak niewiele(...)składniki, wymieszałam i na koniec wlałam roztopione, wystudzone masło. Dokładnie wymieszałam łyżką a następnie roztarłam między palcami. Kruszonka ma doskonałą konsystencję. Jest jej sporo więc ciasto będzie pyszne. Teraz już kruszonkę mogłam rozsypać na śliwkach. Tak przygotowaną foremkę wstawiłam do gorącego piekarnika... ... najpierw na 1 godzinę. Potem jeszcze zostawiłam na 15 minut. Wierzch ładnie się zarumienił. Sprawdziłam patyczkiem i.... już
Kuchnia u KrysiCzas czytania: 2 min Tarta ze śliwką i z gruszką . Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić(...)migdałowymi , resztę ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać min wierzch tarty. Na drugi spód wyłożyć nadzienie gruszkowe , również przykryć tartym ciastem. Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego ! Artykuł Tarta ze śliwką i z gruszką pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plDodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki, daktyle). Mieszamy ciasto łyżką. Pieczenie: Grzałka: góra - dół Temperatura: 170 - 180 stopni Czas pieczenia: ok. 45 min (do suchego patyczka) Forma: ok. 25 x 10 cm Kaloryczność: Kaloryczność
Malowane smakiemPiernikowe ciasto to idealne ciasto na świąteczny stół. Wychodzi bardzo wysokie, puchate i wilgotne, nie zapycha. W dodatku do jego wykonania nie potrzeba jajek i miksera, wystarczy tylko ,,rózga''. Można polać polewą czekoladową, ale ja wybrałam cukier puder. Ciasto obłędnie pachnie przyprawą do piernika, powidłem śliwkowym i suszonymi śliwkami. Musicie koniecznie upiec takie ciasto. Słodkich i udanych wypieków(...)oprószenia ciasta Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Do miski wlewamy płynne składniki mleko i olej, wsypujemy oba cukry, dodajemy powidło śliwkowe i mieszamy ,,rózgą'' przez kilka minut, tak, żeby składniki dobrze się wymieszały, następnie stopniowo wsypujemy mąką przesianą z sodą oczyszczoną i kakao. 2. Ciasto: Na koniec do ciasta dodajemy przyprawę do piernika i śliwki suszone drobno
Izabelawkuchnisamodzielnie wykonać z papieru do pieczenia - wyciąć kwadraty, zgiąć wzdłuż przekątnych, włożyć w dołek w formie do muffin i docisnąć. Dzisiaj prezentuję pyszne połączenie kakaowego ciasta z naturalnym serkiem i śliwkami - węgierkami w nadzieniu.Śliwek u mnie pod dostatkiem, więc korzystam póki mogę. :D Muffinki są takie lekkie, wilgotne, bardzo kakaowe... po prostu rewelacyjne! :) Składniki (na ok. 16 muffinek(...)jajkiem, budyniem i ew. cukrem. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do papilotek nakładać kolejno : 1 łyżkę kakaowego ciasta, 1 łyżkę nadzienia serowego, kawałki śliwek i kolejną łyżkę ciasta. Piec przez 20-30 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Studzić na kuchennej kratce. Udanych wypieków
Kuchnia Ellie