ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:93/457)

Racuchy z jabłkami 365

innych inspiracji na wypieki lub desery z jesiennymi owocami sezonowymi zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na zimową tartę z jabłkami , super proste ciasto jabłkowe , ciasto ze śliwkami (spokojnie nadadzą się do niego też inne owoce!), gruszki w cieście , czekoladowe ciasto z gruszkami lub pyszną tartę ze śliwkami . Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)dopiero jest wypas ;) Racuchy z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto na cieniutkie naleśniki. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie, kilkumilimetrowe plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Racuchy pieczemy na rozgrzanym oleju, 1-2 min. z każdej

Ciastkozercy
jabłkowo-śliwkowa drożdżówka z polewą czekoladową... 197

mlekiem i wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone na patyczku(...)łyżkami śmietany (można stopić czekoladę gorzką lub mleczną i też dodać smietanę, polewa nie kruszy się), od razu polać na upieczone ciasto, wystudzić - pachnące, lekkie ciasto drożdżowe z jabłkami, śliwkami z polewą czekoladową jest najlepszym ciastem na deser.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krajanka cynamonowa ze śliwką 87

zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.  Śliwki zalewamy wodą (mniej więcej pół szklanki, śliwki powinny być dosłownie zamoczone), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2-3 minut. Jeśli wody jest sporo, to nadmiar odcedzamy, a ostudzone śliwki miksujemy z dodatkiem cynamonu.  Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy(...)papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.  Rozwałkowujemy jedną część i układamy na blaszce. Rozsmarowujemy śliwki i układamy na masie drugą część ciasta.  Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do (180 st. bez termoobiegu), Ciasto powinno się ładnie zabrązowić.  Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

bistro mama
Ciasto dyniowe z gruszkami i śliwkami 276

Śliwki i gruszki mają teraz prawdziwe wzięcie. W końcu są na tyle dojrzałe, że można się nimi zajadać do woli! Nie zapominajmy jednak o dyni, która także ma teraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne(...)łyżką mieszamy tylko do ich połączenia. Wylewamy na blaszkę, układamy pokrojone w plastry i pozbawione środków połówki gruszek oraz śliwki- skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na jedną godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. *Im dłużej ciasto mieszamy, tym będzie twardsze. * Masło możemy śmiało zamienić na olej- ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne

Kuchnia w czekoladzie
Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 135

jakim cudem wychodziły takie twardziochy, bo nigdy w „dorosłym” życiu, nie udało mi się zrobić tak twardych klusek Ka bardzo lubię śliwkowe knedle. Taka śliwka otulona w miękkim i delikatnym cieście, po rozkrojeniu uwalnia się z niej sok i ten śliwkowy zapach. Kupne knedle już tak nie pachną Knedle koniecznie u nas jemy z bułką tartą, ale niektórzy(...)kulkę. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 5 min. Podajemy z bułką tartą. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/delikatne-knedle-twarogowe-ze-sliwkami/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami 104

żytniej ze śliwkami , cynamonem, miodem i płatkami migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut

Oryginalny smak
Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 137

aromat relaksu, lenistwa, wspaniałe do kawy i plotek! A zapach kokosowej kruszonki obłędnie wciąż unosi się w całym domu.. W oryginalnym przepisie kruszonka jest cynamonowa a w cieście świeże śliwki. U mnie kokosowa kruszonka, kocham zapach kokosa! oraz świeże brzoskwinie. Choć te z puszki też będą ok. Każdy owoc się nada, nawet bakalie, najlepiej rodzynki lub żurawina. Pachnie cudnie(...)przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównuję i na wierzchu rozsypuję brzoskwinie posiekane w kosteczkę (jeśli skusiliście się na śliwki to układajcie połówki śliwek rozcięciem ku górze, jedna przy drugiej. Tak przygotowane ciasto posypuję równo kruszonką. Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170°C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka (grzaniem góra plus dół). Wyjmuję, studzę

Zasmakuj Kuchni
łatwe ciasto śliwkowe... 116

mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki duże węgierki 70 dag Jajka, cukier, aromat migdałowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką(...)wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne na każdą okazję........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
śliwkowa drożdżówka bez kruszonki... 123

jajka 4 sztuki, mąka tortowa 55 dag, mleko letnie 1 szklanka, stopione masło lub margaryna 5 dag, śliwki 50 dag drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mąkę przesianą z solą, wbić jajka, wlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty(...)parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić - drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 540

moja rodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Zrobimy je w ciągu 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)roztopione masło. Wymieszać do połączenia składników. Następnie masę jajeczną przelać do miski z mąką. Wszystko razem energicznie wymieszać. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek. 4. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, posiekać nożem. Następnie ręką zagnieść kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto. 5. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

Danka Pichci
Ciasto śliwkowe do góry nogami. 111

owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka(...)masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić.  Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem - wsadzony w ciasto

zadanie-gotowanie
Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami 173

Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami - delikatne, aromatyczne i dzięki mące migdałowej wilgotne.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka olejku migdałowego Ponadto: 150 g borówek(...)migdałów blanszowanych 1 płaska łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki kroimy na ćwiartki. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę

Smak mojego domu
śliwki z lukrem na drożdżówce... 155

wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ze śliwkami i budyniową pianką 107

cukier puder do posypania ciasta  Przygotowanie:   Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.   Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto.   Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.   Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć(...)dokładnie wymieszać.   Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować.   Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami.  Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.  Piec przez około

Kuchnia Danusi
Gnocchi ze śliwkami w sosie karmelowym 138

bardzo popularne. Używamy do dań mięsnych, jako dodatek do sosów, sałatek, wypiekamy rozmaite ciasta owocowe, bardzo popularne i lubiane ze śliwkami i kruszonką. Gnocchi ze śliwkami w sosie karmelowym, u mnie w domu cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Wybieram śliwki nie co kwaskowe a te w połączeniu ze słodkim karmelem robią wrażenie. Danie bardzo smaczne, dość proste w przygotowaniu(...)karmelowy przepis tutaj: Sos karmelowy Z ziemniaków i pozostałych produktów przygotować ciasto. Gdyby okazało się zbyt suche można dodać odrobinę mleka. Śliwki wsypać do miseczki, posypać cukrem ( według uznania, w zależności jak słodkie są śliwki) wymieszać. Z ciasta na stolnicy, desce kuchennej, formować kule wielkości moreli, spłaszczyć i na każdym placku układać śliwkę, całą lub połówkę w zależności

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania