ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:93/457)

Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym. 183

Ciasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec 45-60 min w temperaturze

DefinicjaSmaku
Proste ciasto ze śliwkami. 136

sklepach, a jeśli się uprzemy to jeszcze może i na straganach znajdziemy śliwki. A warto, bo to ciasto ciasto ze śliwkami jest pyszne :) Składniki 8 śliwek 120 g masła 8 łyżek mąki 8-10 łyżek cukru 4 małe jajka łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Przygotowanie : Miękkie masło ucieramy z cukrem, podczas ucierania dodajemy po jednym jajku, szczyptę soli Mąkę(...)średnicy 22 cm, pieczemy przez 40-50 min. w 180*C                przepis stąd               Ciasto robi się bardzo szybko, a jest przy tym bardzo smaczne

Proste Potrawy
Ciasto korzenne ze śliwkami w czekoladzie 36

Składniki: Ciasto ? 4 jajka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 1 przyprawa do szarlotki (u mnie Kamis) ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie ? 75 dkg śliwek mieszanych fioletowych i żółtych ? 2 łyżki rumu ? 2 łyżki soku z cytryny ? 1 czekolada gorzka ? 3 łyżki mleka ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Śliwki umyć(...)czekoladę ze śliwkami. ? Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i miksować dalej. ? Suche składniki ciasta wymieszać, dodawać po trochu do ucieranego ciasta. ? Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. ? Na to dać śliwki, przykryć resztą ciasta. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 40 minut. ? Gotowe posypać cukrem pudrem

To co kocham
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką 164

ptaki, pamiętam że owoce miały idealnie fioletową barwę, że były matowe, a liście intensywnie zielone, pamiętam że miąższ był żółty i słodki, że pestka z łatwością odchodziła, a ciasto z tymi śliwkami smakowało bosko. Dziś śliwy już nie ma, a szkoda, bo miewam trudności z kupieniem dokładnie takich owoców jakich smak utkwił w mojej pamięci. Jesienne bogactwo plonów pozwala(...)cieszyć się cudownymi wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe (przepis) sprawiają, że weekend musi być boski.  Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie 200 g masła 200 g cukru 200 g serka kremowego* 300 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Słodki Kompromis
Najlepsze kruche ciasto ze śliwakami 36

moment! Czas na zatapianie śliwek - w ciastach kruchych,  ucieranych i czekoladowych.  Gotowania powideł i zapiekania pod kruszonką.  W każdym wydaniu - uwielbiam.  Dziś spieszę z przepisem, jednym z lepszych, jakie testowałam.  Najprostsze, delikatne, maślane ciasto podkreślające smak węgierek.  Bez dodatku aromatów, podobnie jak śliwki.  Czysta, prosta opcja wypiekowa, umożliwiająca delektowanie się tymi sezonowymi(...)mniejszą ( 2/3 i 1/3 ). Większą częścią wylepiamy dokładnie dno  wysmarowanej masłem tortownicy, posypujemy niewielką  ilością bułki tartej i wykładamy połówki śliwek,  jedną obok drugiej, skórką do dołu.  Z drugiej części ciasta odrywamy niewielkie kawałki,  rozpłaszczamy i miejsce w miejsce pokrywamy nimi owoce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika  i pieczemy około

Kronika Piekarnika
Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy 84

Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze(...)było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli

Gotujemy i jemy
Makowe ze śliwkami 115

garnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na ciasto. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na cieście. Piec godzinę w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 min. Do ciasta można

Anioły w kuchni
Drożdżówki ze śliwkami 52

śliwek, których na jesieni mamy ogromny wybór, ja osobiście polecam Wam śliwki węgierki. Jeśli jest po sezonie to śliwki mrożone, też mogą być, trzeba je tylko najpierw rozmrozić. Możecie je podać tylko z kruszonką, albo jeszcze dodatkowo delikatnie polać lukrem. Smaki jesieni to nie tylko śliwki, ale również jabłka, zobacz na moim blogu kulinarnym jak przygotować pyszną szarlotkę, albo ciasto(...)dodajemy roztopione masło. Niestety ciasto drożdżowe ma to do siebie, że potrzeba dość długiego wyrabiania. Powinno być miękkie i elastyczne. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski oprószonej odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Przygotowane ciasto dzielimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami 36

szybkiego i mega smacznego ciasta czekoladowego ze śliwkami to właśnie mam dla Was przepis idealny. Mocno czekoladowy z pysznymi słodkimi śliwkami.  Składniki: - 150 g masła - 170 g mąki pszennej albo orkiszowej jasnej - 100 g gorzkiej czekolady - 150 ml mleka - 150 g cukru - 20 g kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - śliwki polewa - 100 g czekolady deserowej - 100 ml śmietany(...)momentu połączenia się składników a następnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy jajko oraz mąkę i sodę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24 cm x 24 cm Na wierzch ciasta układamy wydrążone połówki śliwek ( układamy je skórką do dołu). Pieczemy ciasto około 50 minut w 180 C. Śmietanę podgrzewamy i dodajemy do niej pokruszoną

Zainspirowana w kuchni
Tarta czekoladowa 58

tekstura będzie wyczuwalna podczas jedzenia. Podstawą tej tarty jest ciasto kruche, także o smaku czekoladowym. Będzie one wyłożone nadzieniem czekoladowym, a całość ozdobiona wiórkami z białej czekolady. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Mój blog kulinarny to także przepisy na sezonowe ciasta. Wśród propozycji znajdziecie przepis na ucierane ciasto ze śliwkami, rustykalną tartę z gruszkami czy coś co każde dziecko uwielbia(...)tylko ono, pyszne drożdżówki ze śliwkami. Tarta czekoladowa składniki Ciasto 180g mąki 40g kakao 80g cukru pudru 100g masła szczypta soli 1 jajko Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 30% 100 orzechów laskowych 50g mlecznej czekolady 50g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 50g masła Tarta czekoladowa przepis Przygotowanie tarty czekoladowej zaczynamy od wymieszania na stolnicy mąki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jesienne ciasto ze śliwkami 69

Przepyszne, szybkie i bardzo łatwe ciasto na maślance. W sam raz do popołudniowej kawy - nie wymaga dużo pracy a smakuje świetnie:)

Prosty przepis na
Sałatka z rukoli, buraczków i awokado 233

Sałatka z rukoli, buraczków i awokado to propozycja Madzi na pyszną kolację. Idealnie dobrane składniki, świetnie będą się komponowały z szybkim dressingiem. Lista składników i przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto chatka Puchatka 250

Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Błyskawiczne kokosanki 251

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!