ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:88/457)

Knedle ze śliwkami 239

można było z nich zrobić i na szybko wymyśliłam knedle Niestety są trochę pracochłonne ponieważ wcześniej trzeba ugotować ziemniaki (najlepiej dzień wcześniej), następnie po zagnieceniu ciasta każdą śliwkę trzeba zawinąć w ciasto. Warto jednak poświęcić im czas bo smakują rewelacyjnie. Są miękkie i delikatne Do masy dodałam dodatkowo twaróg dzięki temu wg mnie

Marta Gotuje
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką 131

szklanki, 190ml oleju - ok.3/4 szklanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Kruszonka: 150g masła niesolonego, 100g cukru, 1 czubata łyżeczka kakao, 140g mąki pszennej. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać łyżkę zimnej wody i roztrzepać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać cukier oraz żółtka. Mąkę wymieszać(...)mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać śliwki - wcześniej pousuwać z nich pestki i pokroić na cztery części. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni

W kuchni u Moniki
BŁYSKAWICZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI 136

żal nie wrzucić ich do piekarnika i nie upiec jakiegoś ciacha. Na wtorkowy optymistyczny ( mam nadzieje ze do końca)  dzień wrzucam Wam przepis na ekspresowe do wykonania ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jak raz spróbujecie, to zrobicie jeszcze raz Składniki: kostka margaryny 5 jajek 1 i 3/4 szklanki  mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu. Na wierzch z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę.  Do wypieku i studzenia ciast duży wybór form i kratek znajdziecie w  CUKIETERIA

Z Majeczką w kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami 121

Przepis na to ciasto znajduje się w moim zeszycie jeszcze z czasów szkoły podstawowej. Pamiętam jak dziś, kiedy razem z koleżankami po raz pierwszy piekłyśmy je na pracach ręcznych. Ach to były czasy. Teraz kiedy potrzebuję przyrządzić szybko jakiś deser, powracam z wielkim sentymentem do tej receptury. Składniki: 4 jajka 1 szklaka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej – polecam(...)śliwek łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlewamy olej a następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek,kroimy w kostkę. Owoce oprószamy mąką ziemniaczaną (zapobiegnie to wyciekaniu soku z owoców w głąb ciasta). Dodajemy do ciasta

Fascynacje Ani
Drożdżówki z agrestem i kruszonką 145

jest rewelacyjne połączenie. Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego na slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji: Ciasto drożdżowe z owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami   Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym   Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami   Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami   Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami   Drożdżówki(...)roztopionego masła Dodatkowo: czerwony agrest Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 36

Jesień za pasem więc czas na wypieki ze śliwkami. Przepis na klasyczną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką jest u mnie nie do zastąpienia o tej porze roku. Tym razem zrobiłam ciasto w wersji bezglutenowej i mogę zdecydowanie zarekomendować ten przepis dla wszystkich alergików. Czas przygotowania: 35 min Czas oczekiwania: ok. 80 min Czas pieczenia: 35 min   Składniki: (na blaszkę(...)Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, jeśli są duże podziel na ćwiartki Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj ze sobą do powstania okruchów ciasta Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (dno) Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i wyrównaj Śliwki wciskaj w ciasto skórką do dołu Całość posyp kruszonką Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 20 min W tym czasie piekarnik rozgrzej

Słodki Blog
Ciasto kruche skubaniec ze śliwkami 325

ciasto. Podziel ciasto na trzy części, jedną nieco większą na spód i dwie nieco mniejsze. Tą nieco większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj widelcem. Blaszkę z ciastem wstaw do zamrażalnika. Jedną z pozostałych części ciasta owiń folią spożywczą i również włóż do zamrażalnika. Do ostatniej części ciasta dodaj kakao i wyrób na jednolite ciasto(...)mikser nie będzie już potrzebny. Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i posyp spód równą warstwą kaszy manny. Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej śliwki i wyrównaj. Na śliwki zetrzyj na tarce o grubych otworach kakaowe ciasto. Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj. Na wierzch ciasta zetrzyj jasną część ciasta. Piecz w temp. 180°C przez 35 min (grzałka góra

Słodki Blog
Szarlotka ze śliwkami i kruszonką 34

Przepis na szarlotkę ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczne połączenie jabłek i śliwek w kruchym cieście. Składniki 6 jajek 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 jabłka 0.5 kg śliwek 0.5 szklanki mleka Kruszonka 150 gram masła 0.5 szklanki mąki 0.5 szklanki cukru Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia(...)Mieszamy i dodajemy mleko. Ciasto wylewamy na blaszkę.  Obieramy jabłka i śliwki wykładamy na blachę na przemian. Masło mąkę i cukier zagniatamy i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach. Smacznego! Autor przepisu: Honorata Artykuł Szarlotka ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Marmurkowy mieszaniec jagodowo śliwkowy 96

Moja rodzina  jak i ja uwielbiamy takie ciasto , a że jest sezon na śliwki i jest ich pełno w sklepach , pomyślałam że dawno nie piekłam takiego ciasta , proste a przy tym bardzo smaczne , fajnie smakuje do pysznej kawy zapraszam serdecznie . Składniki  ( na tortownicę 32 cm ) 2 szklanki mąki tym 405  8 jajek  1 szklanka cukru(...)białkami tak aby nie stracić puszystości .  Jak już mamy ciasto gotowe , tortownicę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie wylewam ciasto a na wierzch ciasta wykładam śliwki i jagody , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na grzanie góra dół na 180 stopni na 35 minut , od czasu sprawdzając patyczkiem drewnianym czy jest już upieczone . Po upieczeniu wykładam ciasto

Mój Smak
Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami pod kruszonką 146

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 500g Żółtko jaja – 2 sztuki Białko jaja – 1 sztuka Masło – 3 łyżki Cukier – ½ szklanki Drożdże – 10g Mleko – 1 szklanka Sól – szczypta Składniki - kruszonka: Masło – 100g(...)Cukier – 100g Mąka – 200g Owoce - morele i śliwki węgierki   Wykonanie – ciasto: Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki

Kuchnia Bon Appetit
Kluski ziemniaczane - knedle ziemniaczane ze sliwkami 90

knedle ze śliwkami jest pełno. Mogą być knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem sera białego , knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem kaszy manny , knedle z ciasta parzonego oraz knedle z ciasta z większą ilością jajek . Dzisiaj proponuję knedle ziemniaczanego według przepisu z książki Nowoczesna praktyczna kuchnia z 1948 roku. Ze śliwek usunąć pestki – rozciąć wzdłuż nie przecinając do końca(...)zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zagnieść przetarte ziemniaki z jajkami oraz mąką. Mąki nie wsypywać od razu całej, aby ciasto nie było za twarde. Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozciągać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 8 minut od wypłynięcia

królestwo garów
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 144

Wielkimi krokami zbliża się jesień. W tym czasie obowiązkowo piekę ciasta ze śliwkami gdyż moja rodzinka za nimi wręcz przepada. Tym razem wybór padł na drożdżówki. Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze.  Z tego przepisu(...)pudru 2 jaka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ok 400 g śliwek jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone

Smakołyki Asi
Prawdziwe knedle ze śliwkami 112

przepis Izy z bloga Smaczna Pyza. Składniki i wykonanie podaję za autorką.    Składniki:  - 1 kg ziemniaków- ok. 250g mąki pszennej luksusowej- 3 jajka- szczypta gałki muszkatołowej- 30 szt. śliwek węgierek (miałam inne  dawałam po połówce)- 30 kostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon(...)śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki, bo duże przekrajamy na połówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce  cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden

mojewypiekiinietylko