robi się naprawdę błyskawicznie. Jesienny sernik ze śliwkami, inspirowany przepisem z Moich Wypieków właśnie taki jest. Ciasto przygotowujemy, rozcierając składniki między palcami. Masę przygotowujemy, mieszając składniki kuchenną trzepaczką. Wszystko trwa zaledwie kilka minut. Efekt jest pyszny – dostajemy aromatyczne, jesienne ciasto z soczystymi śliwkami. Doskonałe do niedzielnej, popołudniowej kawy. Polecam. Składniki: Ciasto: • 170 g mąki pszennej(...)wanilię. Wszystkie składniki na ciasto rozetrzeć między palcami, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. 2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy. Wylepić ciastem spód i podpiec w temperaturze 180ºC przez 15minut. Drugą połowę kruszonki odstawić. 4. W misie umieścić wszystkie składniki na masę serową (oprócz śliwek). Wymieszać rózgą kuchenną; nie ucierać
W mojej kuchniDrożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek to mój stały punkt podczas sezonu na te owoce. Dość cienko rozwałkowane, ale puszyste i miękkie ciasto z gęsto ułożonymi (dachówkowo) owocami wygląda bardzo efektownie. Jeżeli trafiły się Wam bardziej kwaśne śliwki możecie po upieczeniu posypać je dodatkowo cukrem, a dla nadania ładnego połysku posmarować odrobiną dżemu morelowego. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe(...)wyjmujemy z miski i przekładamy na oprószony mąką blat po czym krótko wyrabiamy. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie kładziemy na niej ciasto. Rozwałkowujemy je równomiernie na wielkość blachy. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy je następnie dachówkowo na cieście (by na siebie zachodziły), skórką do dołu. Ciasto wkładamy do rozgrzanego
MyCookBook.plsię na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami Składniki: 120 g mąki(...)mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze
Mania Gotowaniasłodkie - idealne :) Składniki: Spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g roztopionego masła Ciasto: 500 g sera sernikowego potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 3 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytych Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki(...)pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Moje ciasto potrzebowało około 20-30 minut dłużej ze względu na to, że śliwki puściły dość dużo soku. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie, że nie macie już siły(...)nagroda w postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki do ciasta wcześniej, niż było to w oryginalnym przepisie, by śliwkowe drożdże mogły dłużej uczestniczyć w wyrastaniu ciasta.Chlebki wyszły cudne, zaś malusie kromusie na jeden kęs - są rewelacyjne...Wpis znalazł się(...)mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników.Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć, a wodę z nich zużyć potem do robienia chleba. Pokrój śliwki na mniejsze kawałk, wrzuć do ciasta i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto do wyrastania na 5 do 6 godzin, koniecznie pod przykryciem lub w siatce foliowej. Przełóż ciasto do natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek
Grahamka, weka i kajzerkamasła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko(...)mleka - serek mascarpone - 4 czubate łyżki cukru Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę. Ja piekłam w temp 165 stopni C. Wyciągamy z pieca, studzimy całkowicie. Smacznego! Zapraszam na mój profil na instagramie! Smyk_W_Kuchni
SMYKWKUCHNINormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Propozycja dla miłośników śliwek, bezy i cynamonu. Ciasto jest pyszne , aromatyczne i nie za słodkie , idealne na jesienne spotkanie przy kawie z rodziną czy znajomymi :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)później do dekoracji ciasto ( w postaci kruszonki) przekładamy do formy (34x42cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy je dłonią na cieście układamy śliwki, (przecięciem do góry ) które posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem na koniec za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy kratkę, którą posypujemy odstawioną wcześniej kruszonką ciasto pieczemy pierwsze 20 minut w piekarniku
Słodkie zapomnieniePamela Druckerman „ W Paryżu dzieci nie grymaszą ”. Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami na podstawie ciasta z książki Pameli Druckerman totrownica 23 cm 2 kubeczki jogurtu morelowego ( po 135 g każdy) - jeden kubeczek zostawić do odmierzania reszty składników 2 jajka ¾ kubeczka oleju 4 kubeczki mąki 1 i ¾ kubeczka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cymanonu ½ łyżeczki mielonych(...)Śliwki pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Jogurt, jajka i olej wymieszać w misce. W drugiej wymieszać resztę składników oprócz śliwek. Sypkie składniki dodać do mokrych i wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość gęste. Wyłożyć je do tortownicy. Na górze położyć kawałki śliwek. Piec około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Posadzone i zjedzonePyszne, klasyczne kruche ciasto ze śliwkami. Można dodać do niego świeże śliwki lub jak u nas uprażone na patelni. Z dodatkiem smalcu, który nadaje kruchości. Dla mnie najlepsze na ciepło, z kubkiem gorącej kawy lub kakao. pół kg. mąki 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny bezmlecznej 100 g. smalcu pół kg. węgierek(...)pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki, a na nie drugą mniejszą część ciasta (można ciasto pociąć na paski i zrobić ozdobną krateczkę, można wyłożyć jednolitą warstwę, albo jak u mnie porwać na małe kawałki i posypać nimi śliwki). Piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOstatnio wiele osób trafiało na bloga przez wyszukiwanie przepisu na ciasto ze śliwkami, co uświadomiło mi, że bardzo dawno nic takiego nie robiłam. A że babcia podrzuciła akurat świeże owoce - oto jest: delikatne, puszyste, słodkie ciasto z żółtymi śliwkami. Bardzo szybko i łatwo się je robi, nie jest zbyt tłuste i ciężkie. Składniki 4 jajka 2/3 szklanki cukru
Słodkie inspiracjeHania mówi: - A boczku nie ma? - Nie ma. - A jakieś skwarki? - Nie ma. - To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r. Składniki: na blaszkę 26x21 cm 350 g mąki 2 łyżeczki proszku(...)jest dość klejące). Formę (26x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta. Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy, posypujemy
bistro mamapolewy. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta powinny mieć temperaturę pomieszczenia, w którym wykonujecie ciasto. Składniki (zrobiłam na blasze 24 x 28 cm, ale sugeruję większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki + 2 łyżki jogurtu naturalnego 2,75 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku(...)reszty ciasta dodać 2 łyżki jogurtu i kakao. Wymieszać. Wykładać ciemną masę łyżką, robiąc ciemne wysokie paćki na jasnym spodzie - to będą fale. W niższe warstwy ciemnego ciasta powciskać śliwki miąższem w górę. Wzmocnimy tym efekt fal na cieście, powstaną jakby grzywacze na wodzie. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Mi zajęło to prawie godzinę w temp
Weekendy w domu i ogrodzieogarnę w końcu:) Składniki; 350 g mąki, 25 dkg drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 100 g masła, szczypta soli, 60 g cukru, 150 ml mleka ciepłego, powidło śliwkowe, śliwki, Wykonanie; Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka,drożdży, jajka, masła, soli,cukru i mleka.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy na prostokąt. Tniemy
Anioły w kuchniogarnę w końcu:) Składniki; 350 g mąki, 25 dkg drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 100 g masła, szczypta soli, 60 g cukru, 150 ml mleka ciepłego, powidło śliwkowe, śliwki, Wykonanie; Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka,drożdży, jajka, masła, soli,cukru i mleka.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy na prostokąt. Tniemy
Anioły w kuchni