sypkimi składnikami do powstania kruszonki Dodaj jajko i żółtko, wyrób szybko na gładkie ciasto * Uwaga! Ciasto będzie się lepić, więc ogranicz wyrabianie do minimum żeby go dodatkowo nie ogrzewać. Podziel ciasto na dwie połowy, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 60 min Śliwki wypestkuj i podziel na małe kawałki Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzyj(...)tarce o grubych oczkach jedną połowę zmrożonego ciasta Wyrównaj i lekko ugnieć ciasto, ponakłuwaj widelcem Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 min do złotego koloru Na podpieczony spód wyłóż śliwki i zetrzyj na nie drugą połowę zmrożonego ciasta Piecz 40 min w 180°C Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem Możesz podawać jeszcze lekko ciepłe
Słodki BlogDziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto drożdżowe(...)czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu.Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem
karmelowypolewy z białej czekolady kryją się śliwki nasączone w śliwowicy, która zawiera bardzo dużo % alkoholu. Jeśli ciastem chcemy poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny. Składniki CIASTO 200 g powideł śliwkowych 300 g puree z dyni 5 jaj 150 ml oleju 100 g posiekanych suszonych śliwek 150 g płatków owsianych 20 g grubo(...)gorącą zalewamy czekoladę. Po paru minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby polewa lekko stężała, od czasu do czasu warto polewę przemieszać. Na ostudzone ciasto rozkładamy nasączone alkoholem śliwki i wylewamy na nie polewę z białej czekolady. Smacznego
Tajemnice Smakuoleju - 50-75 g marcepanu - olej (do smażenia) - opcjonalnie cukier puder lub/i cynamon Przygotowanie: 1) Śliwki przekładamy do pojemiczka, zalewamy rumem i wodą tak, by śliwki były dokładnie przykryte. Odstawiamy na chwilę na bok. 2) W międzyczasie przygotowujemy ciasto - suche składniki przesiewamy, wlewamy mleko, olej i miksujemy blenderem. Odstawiamy na około 15 minut, by lekko(...)zgęstniało. 3) Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju, przynajmniej na 2-3 cm. 4) Śliwki przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i lekko nacinamy. Do środka wkładamy kawałeczek marcepanu (tyle, ile się zmieści), śliwkę lekko dociskamy przy bokach. Śliwki zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy na rozgrzany olej (około 150-160 stopni). Smażymy po 2 minuty z każdej strony
Roślinożerni urlopowiczeWilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z niesamowitym zapachem wędzonych śliwek. Ciężkie, mokre jak typowe brownies. Bezglutenowe. Wzorowałam się na przepisie od Dorotuś, ale zmodyfikowałam nieco przepis. Najlepsze z całego ciasta są wędzone śliwki, ale zwykłe kalifornijskie tez mogą być. Dla czekoladoholików idealne :) SKŁADNIKI: 250 g wędzonych śliwek (można użyć suszonych kalifornijskich) 5-6 łyżek amaretto (można zastąpić brandy) 25 g kakao(...)szpatułką. Następnie dodaj przestygniętą masę czekoladową i równie delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż śliwki i skrop ciasto resztą likieru. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Możesz podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową. Smacznego
Kuchnia bezglutenowabyło chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam. Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce. Poza tym, jednak ciasto jest cudowne. Kruche ciasto, połączenie śliwek i jabłek plus ogromna ilość bezy. Wykorzystałam do niego ostatnie, mocno już pomarszczone węgierki i rozmrożone białka. Składniki: 250 g kruchego ciasta 500 g śliwek (mogą też być(...)obciążyć na przykład grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ciasta folię z obciążeniem i podpiec spód przez jeszcze 3 -5 minut. Owoce umyć, śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż owoce się rozpadną i odparują
Sto kolorów kuchnijest jego zaletą. Pięknie mi wyrosło i było bardzo smaczne: puszyste, mięciutkie, ale jednak niezbyt wilgotne. Ot takie fajne ucierane ciacho. Dodatkowo smak podkręciły tu śliwki - uwielbiam je w cieście! Mimo, że ciasto nie jest bardzo wilgotne gorąco polecam ten przepis :)) Składniki : ½ kostki miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 1 żółtko(...)dodajemy kaszę mannę i budyń waniliowy. Gdy ciasto jest gładkie, a wszystkie składniki dokładnie połączone ze sobą wylewamy je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. na cieście układamy ćwiartki śliwek - skórką do ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichcenieciasto ze śliwkami błyskawiczne Są trzy przyczyny dla których jest to jeden z moich ulubionych wypieków. Pierwszą z przyczyną jest łatwość wykonania, drugą gwarancja że ciasto zawsze się uda. Wreszcie trzecią najważniejszą rzeczą jest rewelacyjny smak ciasta, który w połączeniu z aromatem pieczonych śliwek daje, prawdziwą niezapomnianą ucztę dla naszych zmysłów. składniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)masłem Wlewamy "mokre" składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do blaszanej formy ( u mnie tortownica o średnicy 30 cm ),wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki ( układając przekrojoną częścią ku górze) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta
Miód i pieprzproszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Dwie formy silikonowe 25x25 i 20x11 cm lub jedna duża forma, do foremek włożyć ciasto i rozsmarować, na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C(...)grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną, cynamonem i polać lukrem ciasto - pyszne, lekkie, delikatne ucierane ciasto ze śliwkami i polane lukrem cynamonowym, ciasto smakuje idealnie i szybko znika z talerza.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębardzo smaczne! Przygotowując ciasto ucierane, trzeba zawsze pamiętać o składnikach na ciasto w temperaturze pokojowej, to podstawa udanego ciasta ucieranego! Jeśli chodzi o owoce użyte do ciasta, to dziś zaproponowałam brzoskwinie i śliwki, ale można wykorzystać dowolne owoce takie jak maliny, wiśnie lub gruszki. Połączenie puszystego ciasta z chrupiącą kruszonką i lekko kwaśnymi owocami posmakuje wam na pewno! Kiedy upiekłam(...)naturalnym i skórką cytrynową, składniki mieszamy tylko do połączenia. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozłożyć i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki i brzoskwinie, a na nie rozsypać grubo sklejoną kruszonkę. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 45 minjut, oczywiście przed wyjęciem sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka czy jest upieczone
SprawdzonaKuchnia.pldodawała kruszonkę a mama posypywała je płatkami migdałowymi. Ja z kolei wolę je bez dodatków. Takie najzwyklejsze, bez jakichkolwiek udziwnień. Bowiem najprostsze rzeczy bywają często najlepsze:) Babcine ciasto ze śliwkami Waniliowo - kakaowe 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki(...)jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wyłożyć równomiernie na blachę wysmarowaną tłuszczem. Do drugiej części dodać kakao oraz 2 łyżki mleka i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto. Następnie poukładać śliwki i posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temp. 200 o C przez około 35 minut. Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :) Do tego szklanka zimnego
My simple kitchenSezon śliwkowy z pełni, a ja zapraszam Was na pyszne ciasto ze śliwkami. To doskonały deser dla całej rodziny. Ciasto do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 1,5 łyżki masła 5 dag mąki(...)opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatam ciasto. Wkładam na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Oprószam cukrem waniliowym. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Posypuję ciasto. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiPleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób(...)szklanki cukru 1 opakowanie czerwonego kisielu 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać z kakao, dolewając łyżkę mleka. Wszystkie części włożyć do lodówki na 30 minut
niecodziennikparyKolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera porcje dla 4 osób, chciałam to troszkę powiększyć, dodałam wiecej mąki i jedno jajko i ciasto wyszło zupelnie inne. Śliwki poszły na dno, a ciasto przypominało smakiem biszkopt. Pozostańcie więc proszę wierne
dolcevitainmykitchencukier i pastę waniliową wymieszać w oddzielnym naczyniu na gładką masę. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki - w oryginalnym przepisie były połówki śliwek, ale ja zakupiłam węgierki-monstrum, stąd drobniejszy stan pokrojenia. Wyrośnięte ciasto zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować(...)długie pasy 40x10cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć masę twarogową i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem. Wałki ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka”. Pomiędzy powtykać przekrojone śliwki. Odstawić na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem - jakie zostało z przygotowywania ciasta
Grunt to przepis!