ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:75/457)

Placek ze śliwkami i kruszonką 587

pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonkąPRZEPIS{duża blacha z piekarnika}Temperatura pieczenia: 200ºC | Czas pieczenia:  40 min. Ciasto 500 g mąki 0,5 kostki drożdży 1 łyżka cukru(...)masło i jajo. Składniki zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Ciasto ponownie wyrobić, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek posypać migdałami, na cieście ułożyć połówki śliwek na zakładkę i posypać kruszonką.  Kruszonka. Masło roztopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrami, wlać masło, zagnieść kruszonkę.  Piec w 200ºC st ok 40 min. Wystudzone

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto kruche ze śliwkami 42

sypkimi składnikami do powstania kruszonki Dodaj jajko i żółtko, wyrób szybko na gładkie ciasto * Uwaga! Ciasto będzie się lepić, więc ogranicz wyrabianie do minimum żeby go dodatkowo nie ogrzewać. Podziel ciasto na dwie połowy, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 60 min Śliwki wypestkuj i podziel na małe kawałki Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzyj(...)tarce o grubych oczkach jedną połowę zmrożonego ciasta Wyrównaj i lekko ugnieć ciasto, ponakłuwaj widelcem Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 min do złotego koloru Na podpieczony spód wyłóż śliwki i zetrzyj na nie drugą połowę zmrożonego ciasta Piecz 40 min w 180°C Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem Możesz podawać jeszcze lekko ciepłe

Słodki Blog
Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake 181

Dziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto drożdżowe(...)czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu.Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem

karmelowy
Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi 59

polewy z białej czekolady kryją się śliwki nasączone w śliwowicy, która zawiera bardzo dużo % alkoholu. Jeśli ciastem chcemy poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny. Składniki CIASTO 200 g powideł śliwkowych 300 g puree z dyni 5 jaj 150 ml oleju 100 g posiekanych suszonych śliwek 150 g płatków owsianych 20 g grubo(...)gorącą zalewamy czekoladę. Po paru minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby polewa lekko stężała, od czasu do czasu warto polewę przemieszać. Na ostudzone ciasto rozkładamy nasączone alkoholem śliwki i wylewamy na nie polewę z białej czekolady. Smacznego

Tajemnice Smaku
Węgry - Suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym (Lakatosinas) 74

oleju  - 50-75 g marcepanu - olej (do smażenia) - opcjonalnie cukier puder lub/i cynamon  Przygotowanie: 1) Śliwki przekładamy do pojemiczka, zalewamy rumem i wodą tak, by śliwki były dokładnie przykryte. Odstawiamy na chwilę na bok.  2) W międzyczasie przygotowujemy ciasto - suche składniki przesiewamy, wlewamy mleko, olej i miksujemy blenderem. Odstawiamy na około 15 minut, by lekko(...)zgęstniało.  3) Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju, przynajmniej na 2-3 cm.  4) Śliwki przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i lekko nacinamy. Do środka wkładamy kawałeczek marcepanu (tyle, ile się zmieści), śliwkę lekko dociskamy przy bokach. Śliwki zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy na rozgrzany olej (około 150-160 stopni). Smażymy po 2 minuty z każdej strony

Roślinożerni urlopowicze
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z wędzonymi śliwkami 93

Wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z niesamowitym zapachem wędzonych śliwek. Ciężkie, mokre jak typowe brownies. Bezglutenowe. Wzorowałam się na przepisie od Dorotuś, ale zmodyfikowałam nieco przepis. Najlepsze z całego ciasta są wędzone śliwki, ale zwykłe kalifornijskie tez mogą być. Dla czekoladoholików idealne :) SKŁADNIKI: 250 g wędzonych śliwek (można użyć suszonych kalifornijskich) 5-6 łyżek amaretto (można zastąpić brandy) 25 g kakao(...)szpatułką. Następnie dodaj przestygniętą masę czekoladową i równie delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż śliwki i skrop ciasto resztą likieru. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Możesz podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą włoską 182

było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam.  Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce.  Poza tym, jednak ciasto jest cudowne.  Kruche ciasto, połączenie śliwek i jabłek plus ogromna ilość bezy.  Wykorzystałam do niego ostatnie, mocno już pomarszczone węgierki i rozmrożone białka.      Składniki: 250 g kruchego ciasta 500 g śliwek (mogą też być(...)obciążyć na przykład grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.  Po tym czasie zdjąć z ciasta folię z obciążeniem i podpiec spód przez jeszcze 3 -5  minut. Owoce umyć, śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać i pokroić na kawałki.  Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż owoce się rozpadną i odparują

Sto kolorów kuchni
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 144

jest jego zaletą.  Pięknie mi wyrosło i było bardzo smaczne: puszyste, mięciutkie, ale jednak niezbyt wilgotne. Ot takie fajne ucierane ciacho.  Dodatkowo smak podkręciły tu śliwki - uwielbiam je w cieście! Mimo, że ciasto nie jest bardzo wilgotne gorąco polecam ten przepis :)) Składniki : ½ kostki miękkiego masła  1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 1 żółtko(...)dodajemy kaszę mannę i budyń waniliowy. Gdy ciasto jest gładkie, a wszystkie składniki dokładnie połączone ze sobą wylewamy je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. na cieście układamy ćwiartki śliwek - skórką do ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
błyskawiczne śliwkowe ciasto 86

ciasto ze śliwkami błyskawiczne Są trzy przyczyny dla których jest to jeden z moich ulubionych wypieków. Pierwszą z przyczyną jest łatwość wykonania, drugą gwarancja że ciasto zawsze się uda. Wreszcie trzecią najważniejszą rzeczą jest rewelacyjny smak ciasta,  który w połączeniu z aromatem pieczonych śliwek daje, prawdziwą niezapomnianą ucztę dla naszych zmysłów. składniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)masłem Wlewamy "mokre" składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do blaszanej formy ( u mnie tortownica o średnicy 30 cm  ),wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki ( układając przekrojoną częścią ku górze) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 50 minut.  Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta

Miód i pieprz
łatwe, smaczne ciasto ze śliwkami i lukrem cynamonowym... 91

proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Dwie formy silikonowe 25x25 i 20x11 cm lub jedna duża forma, do foremek włożyć ciasto i rozsmarować, na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C(...)grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną, cynamonem i polać lukrem ciasto - pyszne, lekkie, delikatne ucierane ciasto ze śliwkami i polane lukrem cynamonowym, ciasto smakuje idealnie i szybko znika z talerza.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe 82

bardzo smaczne! Przygotowując ciasto ucierane, trzeba zawsze pamiętać o składnikach na ciasto w temperaturze pokojowej, to podstawa udanego ciasta ucieranego! Jeśli chodzi o owoce użyte do ciasta, to dziś zaproponowałam brzoskwinie i śliwki, ale można wykorzystać dowolne owoce takie jak maliny, wiśnie lub gruszki. Połączenie puszystego ciasta z chrupiącą kruszonką i lekko kwaśnymi owocami posmakuje wam na pewno! Kiedy upiekłam(...)naturalnym i skórką cytrynową, składniki mieszamy tylko do połączenia. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozłożyć i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki i brzoskwinie, a na nie rozsypać grubo sklejoną kruszonkę. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 45 minjut, oczywiście przed wyjęciem sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka czy jest upieczone

SprawdzonaKuchnia.pl
Babcine ciasto ze śliwkami. 151

dodawała kruszonkę a mama posypywała je płatkami migdałowymi. Ja z kolei wolę je bez dodatków. Takie najzwyklejsze, bez jakichkolwiek udziwnień. Bowiem najprostsze rzeczy bywają często najlepsze:)   Babcine ciasto ze śliwkami Waniliowo - kakaowe 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki(...)jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wyłożyć równomiernie na blachę wysmarowaną tłuszczem. Do drugiej części dodać kakao oraz 2 łyżki mleka i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto. Następnie poukładać śliwki i posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temp. 200 o C przez około 35 minut. Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :) Do tego szklanka zimnego

My simple kitchen
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 155

Sezon śliwkowy z pełni, a ja zapraszam Was na pyszne ciasto ze śliwkami. To doskonały deser dla całej rodziny. Ciasto do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 1,5 łyżki masła 5 dag mąki(...)opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatam ciasto. Wkładam na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Oprószam cukrem waniliowym. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Posypuję ciasto. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pleśniak 74

Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób(...)szklanki cukru 1 opakowanie czerwonego kisielu 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać z kakao, dolewając łyżkę mleka. Wszystkie części włożyć do lodówki na 30 minut

niecodziennikpary
Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej 107

Kolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera porcje dla 4 osób, chciałam to troszkę powiększyć, dodałam wiecej mąki i jedno jajko i ciasto wyszło zupelnie inne. Śliwki poszły na dno, a ciasto przypominało smakiem biszkopt. Pozostańcie więc proszę wierne

dolcevitainmykitchen