ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:67/457)

" Śliwki w czekoladzie" 317

pieczenia i wylewamy wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę  kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy(...)blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.  Do masy dodajemy miękkie masło. Polewa: W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy. Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta.  Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasta na majówkę – 10 pysznych propozycji 106

listę przepisów na pyszne ciasta na majówkę , które nie tylko dobrze smakują, ale i pięknie będą prezentować się na stole. 1. Sernik z orzechami przepis na: AlleDobre 2. Ciasto krówka przepis na: Przepiski 3. Ciasto malinowa księżniczka przepis na: Kruche Babeczki 4. Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami przepis na: Słodko-Słone Pichcenie 5. Ciasto śliwka w czekoladzie przepis

BabskiePorady.pl - Przepisy
Miodowy kuch z suszonymi śliwkami 124

kilka lat temu i długo widniał na mojej liście ciast do wypróbowania. Zmodyfikowałam przepis pod swój gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego Narodzenia.   Składniki: 4 jajka pół łyżeczki soli szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki(...)miód, mąkę, roztopione i wystudzone masło, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miksujemy aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Mieszamy ze startą marchwią i posiekanymi suszonymi śliwkami. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach C około 50 minut do tzw „suchego patyczka

Pyry na Gaz
Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym 183

Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym i cukrem pudrem to moje kolejne jesienne ciasto. Zakręcone ciasto z owocami jest tak samo smaczne, jak drożdżówka ze śliwkami . Ciasto posmarowane musem jabłkowym, obsypane owocami jest zrolowane w formie odrywanych drożdżówek. To kolejny przepis bazujący na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką. 107

Przyszedł czas na śliwki. Na początek zrobiłam drożdżówki.  Ciasto drożdżowe, śliwki, kruszonka......coś pysznego. Zwróćcie uwagę,  że w cieście nie ma jajek. Mimo to, bułeczki są przepyszne. Miękkie i delikatne.  Warto zapisać sobie ten przepis i mieć pod ręką, kiedy będziecie mieli ochotę  na coś słodkiego, a w domu zabraknie jajek :)  Składniki: 150 g. ciepłego(...)wkruszyć drożdże.  Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wlać  roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto. Ja zrobiłam to robotem.  Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki.  Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.  Jeśli śliwki są kwaśne, można dodać cukier

Agusiowe smakołyki
CYTRYNOWIEC ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 163

śliwek węgierek Przygotowanie: Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać  mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową.  Piec około

Ciastka - domowe słodkości
Muffinki owsiane z brzoskwiniami i śliwkami 144

oraz cynamon. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt naturalny oraz miód. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i za pomocą łyżki mieszamy na gładkie ciasto. Śliwki i brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na grubszą kostkę. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto

My simple kitchen
Knedle ze śliwkami-twarogowe 69

knedle ze słodkim i wytrawnym nadzieniem. Przepis na ciasto zawierają również dodatki wzbogacające na przykład bułka, ziemniaki, twaróg czy mięso. Dziś przepis na typowo jesienne knedle, knedle ze śliwką i ciastem z dodatkiem twarogu. Kluski są bardzo delikatne, puszyste i miękkie po prostu idealne! Knedle po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Bardzo szybki przepis i jak przy przepisach(...)przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić w dużej misce, ser również przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól, zagnieść jednolite ciasto, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać. Śliwki wypestkować, nacinając tylko jedną połowę śliwki wyjąć pestkę tak, aby śliwka po złożeniu była cała, w przypadku bardzo dużych śliwek przeciąć na pół. W dużym garnku zagotować wodę

SprawdzonaKuchnia.pl
CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z BEZĄ 127

łyżeczki proszku do pieczenia  26 śliwek  cukier puder 5 białek 1/2 szklanki cukru Sposób wykonania: Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i margarynę w stanie twardym . Posiekać nożem , przysypując mąką. Dodać żółtka utarte z 1 szklanką cukru i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Ciasto po wyrobieniu umieścić w zamrażarce co najmniej na godzinę(...)blachę. Śliwki umyć, obrać, usunąć pestki, podzielić na połówki i ułożyć na ciasto na blasze. Zmiksować białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną masę. Wylać na śliwki, rozprowadzić wzdłuż całej blachy. Drugą cześć ciasta zetrzeć na masę białkową na tarce na grubych otworach. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wymiary

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 187

Rosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja zastąpiłem je suszonymi śliwkami, zmniejszyłem też o połowę ilość miodu. Ja wolę taki mniej słodki, ale oczywiście można dodać tak jak podaje przepis oryginalny. Źródło przepisu: blog Siergieja ХЛЕБ & ХЛЕБ  Sposób przygotowywania(...)sól 25 g – syrop cukrowy (dałem 12 g miodu) 15-25 g – woda do korekty gęstości ciasta (dałem 25 g). 50 g – rodzynki (dałem 50 g posiekanych suszonych śliwek) Ciasto dobrze wymieszać, zostawić do fermentacji na 90 minut, jak podrośnie odpoczynek 15 minut na blacie, rozwałkować na prostokąt i zwinąć jak roladę, uformować podłużny bochenek. Przełożyć na papier do pieczenia

Przepisy na domowy ser i chleb
Knedle ziemniaczane ze sliwkami 35

Gałeckiej z 1939 roku. Autorki sugerują, aby nie wyjmować pestek ze śliwek, ale wcale nie z lenistwa „... nie wyjmując pestek, gdyż od soku ciasto rozlepiałoby się”. Faktycznie ciasto nie rozlepia się, cały sok zostaje w środku śliwki i knedle są pyszne. Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić(...)przestygnięcia. Zagnieść przetarte ziemniaki z mlekiem, żółtkiem i jakiem oraz mąką. Mąki nie wsypywać od razu całej, aby ciasto nie było za twarde. Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozciągać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut od wypłynięcia

królestwo garów
śliwkowiec z pianką pod kruszonką... 134

wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto i poukładać na cieście śliwki bez pestek na śliwkach rozsmarować ubitą na sztywno pianę KRUSZONKA: po 10 dag miękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem i wysypać na pianę piec

W Mojej Kuchni Lubię
Śliwkowe clafoutis 183

cukru 3 jajka ziarenka z 1 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 1/2 szklanki mąki cukier do śliwek - opcjonalnie cukier puder do posypania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Mozna posypać cukrem, ja nie sypałam.  Odstawić. Mleko, ksylitol, jajka, ziarenka wanilii, sól mąkę umieść w mikserze kielichowym w kolejności w jakiej(...)dowolnym robocie) Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wlać 1/3  i wstawić do piekarnika na ok 5 - 10 minut, aż ciasto nieco stężeje Wyjąć naczynie i ułożyć na cieście śliwki w jednej warstwie, skórką do góry. Jeżeli lubimy bardzo słodkie desery lub nasze śliwki są kwaśne, możemy owoce jeszcze raz posypać cukrem (ksylitolem) - nie dodawałam. Polać  pozostałym ciastem. Piec

Stare Gary
Sernik ze śliwkami i kruszonką 142

dawna wiadomo, że wpływają korzystnie na zdrowie i urodę. Do ich cennych właściwości można zaliczyć również tę, że są idealnym dodatkiem do ciast. Dzisiaj proponuję sernik z dodatkiem śliwek i kruszonką. Ciasto:1/2 kostki margaryny2 łyżki oleju1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka1 opakowanie cukru wanilinowegoDo garnka dać margarynę i olej. Ogrzewać(...)wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym i uchylonym piekarniku na 10 - 15 minut

Praktyczna pl