ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:58/457)

Pleśniak 217

Pleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 1 kostka margaryny- 2 łyżki cukru- 1 łyżka proszku do pieczenia- 4 jajka- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowychPrzygotowanie(...)zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy przygotowane śliwki lub powidło śliwkowe. Drugą część ciasta zagniatamy z dwoma łyżkami kakao, rwiemy je na małe kawałki i kładziemy na śliwki. Białka, które pozostały z ciasta ubijamy na sztywną

Zainspirowana w kuchni
Ciasto ryżowe ze śliwkami 385

Ciasto ryżowe ze śliwkami to słodki wypiek, który smakiem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Ryż ugotowany na mleku i owoce to połączenie lubiane nie tylko przez dzieci. Mnie to ciasto kojarzy się również z ryziokiem (patrz tutaj ), tyle że ryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest(...)grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko uklepujemy żeby nie było dziur. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 minut. W czasie, kiedy ciasto się podpieka, przygotowujemy śliwki (lub inne owoce). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce wkładamy do miski i mieszamy je z kaszą manną, mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem. Gorące ciasto wyciągamy

Trzeci talerz
Serowo - śliwkowe ciasto drożdżowe 160

Tradycyjne ciasto drożdżowe to klasyka. Ja proponuję śliwki w cieście w zupełnie nowej, serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników jak imbir i  cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie oraz wyśmienicie smakuje co sprawia, że znika w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 120g masła extra 3 łyżki cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki(...)Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i na wierzchu posypać cukrem pudrem

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche z budyniem i śliwkami 78

masło z mąką i proszkiem do pieczenia oraz cukrem miksować mieszadłem miksera planetarnego lub siekać składniki na stolnicy. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. W międzyczasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 500 ml mleka oraz 2 łyżki cukru. Ciasto(...)przez 15 minut aż ciasto lekko się zarumieni. Następnie na spód wyłożyć budyń (nie trzeba studzić ani jednego ani drugiego). Ułożyć śliwki (rocięciem do góry), dodatkowo można posypać śliwki cukrem waniliowym. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na większych oczkach). Ciasto piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego. Artykuł Kruche

I LOVE LIFE
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ 143

proste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne SKŁADNIKI Blaszka o wym.28x20cm Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Składniki na ciasto: ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 2 szkl. mąki, 1 łyżka śmietany Piana z białek: 3 białka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 2 łyżki oleju(...)wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane śliwki skórką do dołu, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy

słodki bratek
Pijana śliwka 174

Kiedyś robiłam troszkę podobne ciasto ze śliwkami, ale bez alkoholu...tamto było pyszne - muszę poszukać przepisu i zrobić je ponownie..to ciasto w sumie też jest pyszne, ale jak dla mnie tamto było lepsze..Ciasto zrobiłam korzystając z kilku różnych przepisów ..ciasto wg tego przepisu, śliwki wg tego , a masę  i polewę nie pamiętam skąd..Masę w sumie zrobiłam(...)inaczej niż w znalezionym przepisie -tzn.składniki takie same, ale wykonanie inne [ w opisie  niżej jest co i jak]. Pijaną śliwkę zrobiła także Małgosia . Ciasto: 6 jaj 2 łyżki wody 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao  około 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej Jaja z wodą

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 242

ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około(...)Przy pomocy kubka wycinamy bułeczki (mi wyszło 9) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich układamy 2-3 połówki śliwek, ciasto smarujemy pozostałym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, posypujemy nią drożdżówki i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy

My Culinary Art
Szarpaniec negatyw ze śliwkami i „Przypadek Adolfa H.” 97

podwójny portret Adolfa H. – ten prawdziwy i ten odbity niczym w negatywie. Jeśli nie znacie też książki, to koniecznie po nią sięgnijcie, a do lektury polecam ciasto szarpaniec negatyw ze śliwkami. Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, skubaniec nie musi wyrastać) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao(...)dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 15 minut. W tym czasie kroję śliwki na ćwiartki. Blaszkę z pierwszą warstwą wyciągam z piekarnika, na cieście układam śliwki skórką do dołu, śliwki posypuję odłożonym białym ciastem i ponownie wstawiam ciasto do piekarnika na 15 minut. Międzyczasie przygotowuję pianę (Jeśli macie nadmiarowe 2 białka w lodówce, to możecie

Słodki sentyment
Szarpaniec negatyw ze śliwkami i „Przypadek Adolfa H.” 86

podwójny portret Adolfa H. – ten prawdziwy i ten odbity niczym w negatywie. Jeśli nie znacie też książki, to koniecznie po nią sięgnijcie, a do lektury polecam ciasto szarpaniec negatyw ze śliwkami. Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, skubaniec nie musi wyrastać) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao(...)dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 15 minut. W tym czasie kroję śliwki na ćwiartki. Blaszkę z pierwszą warstwą wyciągam z piekarnika, na cieście układam śliwki skórką do dołu, śliwki posypuję odłożonym białym ciastem i ponownie wstawiam ciasto do piekarnika na 15 minut. Międzyczasie przygotowuję pianę (Jeśli macie nadmiarowe 2 białka w lodówce, to możecie

Słodki sentyment
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 185

piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej) Składniki na knedle: ciasto :  1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu 2/3 szklanki (100 g) mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona(...)kroimy je na 20 plastrów (każdy około 4 cm grubości).  Owoce myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestki.  Każdy plaster  ciasta  spłaszczamy dłonią, na środku układamy śliwkę, ciasto sklejamy i formujemy okrągłą kulę.  Knedle gotujemy porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową

Bon Appetit Małgorzaty
Crumble śliwkowe 116

Sezon na śliwki rozpoczęty! Od zawsze lubiłam śliwki, a zwłaszcza przetwory czy ciasta ze śliwkami. Mimo że te owoce już trochę pachną jesienią i kojarzą się z pierwszymi chłodniejszymi dniami, z końcem wakacji, z wrześniem i powrotem do szkoły, to jednak zawsze na nie czekam. Czekam na ten zapach i smak pieczonych śliwek na kruchym cieście , na knedle

Analiza Smaku
GALETTE ZE ŚLIWKAMI 159

cytryny, cukier mieszamy, Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy śmietanę/jogurt/maślankę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. NADZIENIE 250 g mielonego twarogu lub ricotty ( niekoniecznie, tę warstwę można pominąć) 1 żółtko 2,3 łyżki cukru pudru 1/2 kg śliwek 1, 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka łyżek marmolady śliwkowej lub morelowej(...)pieczenia. Na cieście układamy masę serową. (Lub pomijamy jeśli zdecydowaliśmy się na wersję bez sera) . Wykładamy śliwki. Zostawiamy około 5 cm bez nadzienia z każdej strony aby zawinąć ciasto. Śliwki smarujemy powidłami. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy brązowym cukrem.  Pieczemy około 30-35 minut. Dodatkowo można przełączyć piekarnik na grzanie : dół i dodatkowo podpiec sam spód kilka dodatkowych

WYSPA SZCZĘSLIWA
Plum pie, czyli tarta ze śliwkami 123

miodem pojawi się wkrótce). Ciasto jest aromatyczne i intensywne w smaku. Myślę, że fantastycznie komponowałoby się z gałką lodów waniliowych domowej roboty ;) PLUM PIE, CZYLI TARTA ZE ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 jajko Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy składniki. Na końcu(...)Przygotowanie nadzienia: Śliwki umyć i pozbawić pestek. W misce wymieszać owoce ze wszystkimi przyprawami i cukrem. Zostawić na godzinę pod przykryciem do zamarynowania. Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się z nich wytrącił. Uformować kratkę, posmarować ją żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około

Życie zamknięte w smaku
Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami 63

jest pracochłonne, przygotujecie je bardzo szybko. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 4 jajka 200 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 100 g masy marcepanowej około 700 g śliwek 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Placek migdałowy z gruszkami → Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem → Ciasto czekoladowe z truskawkami → Brownie migdałowe z malinami → Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką Artykuł Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 119

pełni, a więc jest to czas na przygotowanie ciasta z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Pyszne, nie za słodkie a wręcz lekko kwaśne za sprawą śliwek. Kruchy spód, owoce, beza i na końcu kruche ciasto... po prostu niebo w gębie. Gwarantuję, że na zjedzeniu jednego kawałka się nie skończy ;) Składniki na prostokątną blachę: Kruche ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej(...)ciągle mikserem dodawać stopniowo cukier i ucierać aż nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Na końcu do piany dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.  Z lodówki wyjąć blachę z ciastem. Na śliwki wyłożyć pianę z białek, równomiernie rozsmarować. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta, która była w zamrażalniku. Piekarnik nagrzać do 180'C, ciasto piec około

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania