ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:54/457)

Śliwki w kruszonce, sypane ciasto ze śliwkami 107

przestudzić. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Blaszkę o wymiarach 20×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę składników suchych wsypać na dno blaszki. Teraz kolej na śliwki ułożone skórką na dół. Następnie druga część składników suchych. Na koniec rozlać masło na całej powierzchni. Pieczenie – Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 40-45 minut. Ciasto musi lekko

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką 167

Sezon na śliwki uważam za otwarty i mam dla was dziś do zaoferowania bardzo przyjemne w smaku ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką. Składniki: 250 g mąki pszennej 1 żółtko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru  1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 18 % ok. 500-600 g śliwek Wykonanie: Śliwki myjemy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180*C Ciasto wykładamy z piekarnika, układamy na nim śliwki skórką do ciasta i posypujemy cynamonem co nada pięknego zapachu i smaku. Na samą górę wykładamy płaty kruszonki i ponownie pieczemy przez kolejne 40 minut monitorując ciasto czy nabrało złotego koloru.  Ciasto

W Moim Magicznym Domu
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55895

Może być to ciasto francuskie, ale ciasto kruche jest o wiele lepsze :)   Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę makową przygotowujemy. A jeśli nie, to pozostałą część masy makowej możemy(...)naszą fantazję, czyli dodatki :) Dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy mieć wariacji - z wiórkami, z makiem, ze skórką pomarańczową, z żurawiną, z rodzynkami, z orzechami, z kakao, ze śliwkami... Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto bez pieczenia Ciasto

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ucierany placek ze śliwkami 136

ciacho typowo jesienne, ze śliwkami. Bo z czym kojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu(...)szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór. W cieście jako tłuszczu użyłam masła, ale są różne warianty tego przepisu np. z olejem w składzie

Mieszam w Garnku
Ciasto ze śliwkami, puszyste i pyszne. 83

koniec dodać obie mąki i wymieszać dokładnie na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na górze rozłożyć połówki śliwek. Pieczenie – piec w temperaturze 180C przez 30-35 minut, do suchego patyczka Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówka z makiem i śliwkami. 270

świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: śliwki ,tyle ,ile lubicie ,około 400 g masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ,razem z cukrem i solą i odstawić na 15 minut ,aż zaczną pracować . Następnie dodać mąkę ,jajko i letnie masło i wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od rąk .Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę(...)posmarować masą makową i zwijać w rulon .Wszystkie trzy ruloniki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w formie ślimaka.W małe odstępy w zrolowanym cieście wciskamy delikatnie połówki śliwek . Ciasto odstawiamy na kolejne pół godziny do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut .Całość posypujemy cukrem pudrem albo smarujemy lukrem po wystygnięciu ciasta. Za przepis dziękuję Fabryka

Ladylaura.
Ciasto czeko-śliwka 327

Ciasto czekoladowe, pieczone śliwki zatopione z czekoladowym musie, a na wierzchu mus śliwkowy to coś obok czego nie da się przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie! CIASTO CZEKO-ŚLIWKA Składniki: (forma20x30) ciasto: 4 jajka 160 g mąki 130 g cukru 120 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki kakao 90 g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy(...)masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do formy 20x30 cm. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Upieczone ciasto czekoladowe studzimy i dzielimy na dwa blaty. krem czekoladowy: Śliwki węgierki bez pestek układamy na blaszce i pieczemy  przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę

Bon appetit mon amie
Proste ciasteczka ze śliwkami 211

Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka ze śliwkami zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy(...)zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Proste ciasteczka ze śliwkami – jak to zrobić? Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki. Foremkę na muffinki

Ciastkozercy
Ciasto półkruche z renklodami 109

śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na pół – jedną połowę włożyć do lodówki na 15 minut, drugą do zamrażarki także na 15 minut. Nadzienie: Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wykonanie Ciasto z lodówki równomiernie rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim porozkładać renklody skórką do dołu, posypać je cynamonem i cukrem, na koniec zetrzeć(...)renklodami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( grzałki góra-dół ), piec ok. 60 minut – dokładny czas zależy od ilości soku, jaki wydzieli się ze śliwek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto półkruche z renklodami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Ciasto jogurtowe z powidłami 135

ustach. Do tego ciasta używałam świeżych owoców i mrożonych, dlatego któregoś pięknego dnia pomyślałam, że do ciasta dodam powidła. To był strzał w 10!!!   Składniki na jogurtowe ciasto: śliwki około 0,7 kg 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 3 kubeczki mąki 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek(...)Możemy użyć miksera na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, lub do tortownicy o średnicy około 26 cm. Na ciasto wykładamy kleksy smażonych śliwek. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Długość pieczenia zawsze zależy od dobranej formy.  Artykuł Ciasto jogurtowe

Rusty Fork
Racuchy dyniowe ze śliwkami 91

łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Składniki ciasta na racuchy łączę ze sobą za pomocą ręcznego ubijaka lub ręcznego robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nabieram je łyżką i wykładam na rozgrzany tłuszcz. W cieście układam kawałki śliwek i smażę racuszki na złoty kolor. Usmażone racuchy dyniowe podaję oprószone cukrem(...)pływały. W racuchach wykorzystać można dowolną odmianę śliwek. Ja postawiłam na śliwki węgierki. Śliwki zastąpić można pokrojonymi na kawałki jabłkami lub gruszkami. Przepis na domowe puree z dyni znajdziecie TUTAJ . Ja najczęściej robię dość sporą ilość puree z dyni i przechowuję je w zamrażalniku. Kiedy mam ochotę na ciasto, racuchy lub makaron, do których owo puree jest potrzebne, wyjmuję

MeCooks
Tarta migdałowa ze śliwkami 61

zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście) 3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli śliwki są kwaśne) 150 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie bez cukru) Przygotowanie: Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół. Ciasto wyciągam z lodówki. Foremkę do tarty albo tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą(...)wygniatam blaszkę ciastem tworząc 2 cm rant. Ciasto nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (żeby boki nie opadły mi podczas pieczenia, wstawiam ciasto najpierw do zamrażarki na 10 minut, a później bezpośrednio do piekarnika ). Następnie gorące ciasto posypuję bułką tartą lub kaszą manną i układam na cieście ciasno śliwki pod kątem, skórką

Słodki sentyment
Budyniowa tarta ze śliwkami 273

razu postanowiłam, że zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta i świetnie komponujących się śliwek z masą budyniową.  Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru(...)gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek.  Piec 45 minut w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku. Podawać schłodzoną

Pasja Smaku
Tarta gryczana ze śliwkami 143

jestem pod wrażeniem. Podobne ciasto uczyniłam też z mąki żytniej-razowej (o tym już niedługo), ale to gryczane bardziej mi smakowało :-) Tarta gryczana ze śliwkami TARTA GRYCZANA ZE ŚLIWKAMI Na ciasto:    250 g mąki gryczanej    2 łyżki fruktozy    150 g posiekanego masła roślinnego    1 żółtko    1-2 łyżki wody(...)chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3 mm grubości) lub po prostu dociskając palcami wyklejamy nim blaszkę do pieczenia. Na cieście układamy ciasno śliwki skórką do dołu. Wierzch posypujemy migdałami wymieszanymi z fruktozą. Jeśli zostało nam ciasto, ścieramy je na drobnej tarce i rozsypujemy na śliwkach. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez

peggiwkuchni
Kruche ze śliwkami i bezą 302

Wczoraj byłam na rynku i nie wierzyłam własnym oczom, że już są śliwki ! Od razu zamarzyło mi się kruche ze śliwkami i bezą. Kruche ze śliwkami i bezą to ciasto, które nie może się nie udać! Uwielbiam kruche ciasta z sezonowymi owocami ale nie spodziewałam, że śliwki będą tak szybko w tym roku! To kruche ciasto zawiera sporą porcję masła(...)przez co jest chyba jeszcze bardziej kruche i prawie przypomina ciasto ucierane . Nie słodziłam śliwek, bo przykryłam je słodką bezą. Polecam kruche ze śliwkami na weekend, choć ja takie ciasto mogę jeść codziennie. Sobota zapowiada się pięknie, więc będę się raczyć ciastem na tarasie w rodzinnym gronie. Kruche ze śliwkami Składniki: na prostokątną foremkę

codojedzenia