ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:49/457)

Prosta tarta ze śliwkami 313

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM .       Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru(...)drugiej od dołu półce piekarnika. 4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć ( patrz FILM ). 5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika

Mała Cukierenka
Prosta tarta ze śliwkami 357

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM .       Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru(...)drugiej od dołu półce piekarnika. 4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć ( patrz FILM ). 5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika

Mała Cukierenka
Tarta ze śliwkami - szybki przepis 64

kruche ciasto ze śliwkami. Składniki: - 2 szklanki mąki - ½ szklanki mąki krupczatki - 2 żółtka - 1 jajo - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - masło 200g - 0,5 kg śliwek świeżych  Sposób przygotowania: Śliwki pokroić w małe kawałki i posypać lekko krupczatką oraz cukrem pudrem. Odstawić na czas robienia kruchego ciasta. Mąkę wymieszać(...)najmniejsze kawałki. Gdy już kawałki zimnego masła będą małe, całość połączyć, ugniatając szybko ciasto. Jednolitą mase ciasta włożyć do zamrażarki na ok 45 minut. Po wyjęciu, pokroić ciasto i rozłożyć w wysmarowanej masłem formie jednolicie, delikatnie wgniatając ciasto i sklejając jedną część z drugą. Następnie wysypać śliwki i przykryć poszatkowanymi kawałkami ciasta. Piec w 175 stopniach przez 45 minut

MintTaste
Ciasto „Pijana śliwka” 252

kalifornijskich moczonych przez noc w rumie. Na wierzchu herbatniki i moim zdaniem najlepsza polewa czekoladowa. Ciasto „Pijana śliwka” to wypiek idealny na święta czy rodzinne spotkania. Jest wysokie, dobrze się je kroi i pysznie smakuje. Rumowe śliwki: 200 g śliwek kalifornijskich rum Biszkopt kakaowy: 3 jajka szczypta soli 4 lekko kopiaste łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)Polewa: 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18% Śliwki: Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy rumem. Odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy (u mnie śliwki wpiły niemalże cały rum, nie odsączałam ich bardzo mocno, dodałam tę resztkę rumu do masy). Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe ze śliwkami, jagodami i kruszonką 173

wlać aromat i dopiero w tej postaci wlewać do ciasta). Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Zasypać 2-3 łyżkami cukru. Jagody umyć i odsączyć z wody.  Włączyć piekarnik na 180 stopni.  Ciasto znów(...)się dobrze kroić, dlatego rozwałkowujemy ją równomiernie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 5 minut, by stężała. Gdy piekarnik mamy już nagrzany, to układamy na cieście śliwki (skórką do dołu), posypujemy jagodami, a kruszonkę kroimy w kostkę i również wykładamy na ciasto. Tak przygotowane od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli

Karczma Honorietty
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 152

Wrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek(...)skórką do dołu. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki ,zetrzeć na tarce drugą część ciasta i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp

Kolorowa kuchnia Elki
Pijana śliwka w czekoladzie 206

zrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę śliwek w zapasie. Zapraszam na przepis Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)czekoladzie: ok 2 szklanek śliwek z nalewki 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy z czekoladą. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki, by ładnie zastygło. Zamiast śliwek z nalewki można użyć suszonych

Cynamonowe szczęście
Ciasto jogurtowe ze śliwkami (bez tłuszczu) 164

Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo szybkim i prostym ciastem o mniejszej kaloryczności, gdyż poza jogurtem nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu. Można przygotować go ze wszystkimi owocami, a samo wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut ;) nie licząc pieczenia oczywiście :P Składniki (blacha 25x30): 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia owoców ½ szklanki cukru cukier wanilinowy 5 jajek(...)ponownie krótko zmiksuj. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy i zmiksuj do połączenia się składników. Na dno formy wysyp część pokrojonych i oprószonych mąką śliwek, następnie wylej 1/2 ciasta, znów wysyp część śliwek i zalej resztą ciasta (drugą połowę ciasta wcześniej wymieszaj z kakao), wierzch udekoruj pozostałymi śliwkami (układaj skórką do dołu, przecięta część musi być na wierzchu

Kulinarna (nie)codzienność
DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I SEREM 204

wyrośnięcia na  1 godzinę . Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Twaróg wymieszaj na gładką pastę wraz z cukrem, śmietaną i wanilią. Śliwki wypestkuj i przekrój na pół. Wyrośnięte ciasto wyrób ręcznie przez kilka minut, a następnie rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm . Pokrój ciasto na pasy(...)pastę twarogową, następnie zroluj go, aby powstał wałek ciasta (patrz zdjęcie instruktażowe). Wałki ułóż w okrągłej formie do pieczenia (wyłożonej papierem), formując "ślimaka" (patrz zdjęcie instruktażowe). Pomiędzy kawałki ciasta powkładaj przekrojone śliwki.  Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez  45 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Ostudzone posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 75

Przywiozłam z domu rodzinnego sporą ilość śliwek węgierek. Zastanawiałam się jakie ciasto zrobić i wspólnie z mężem wymyśliliśmy to oto ciacho, które było małym eksperymentem. Serdecznie polecam zrobienie ciasta ze śliwkami węgierkami z orzechami Artykuł Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Tarta z kremem budyniowo-twarogowym i śliwkami 110

troszkę się schłodziło wyłożyłam dno i boki formy do tarty myśląc, że co będzie, to będzie. Wyszło koncertowo! Ciasto jest kruche, ale się nie kruszy, jest pyszne. Masa budyniowa z dodatkiem zmielonego twarogu – coś świetnego. No i oczywiście śliwki – bez nich ta tarta nie smakowałaby już tak samo. Jeśli o mnie chodzi, to plan zrealizowany w 100%. Wyszło(...)połowy cytryny oraz zmielonym twarogiem. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej formy do tarty. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę serowo-budyniową. Umyte śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki. Rozkładamy na masie budyniowo-serowej (rozcięciem do góry) delikatnie je w nią wciskając. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Tarta ze śliwkami na kruchym cieście 144

Nadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania(...)Pianę z białek dodajemy do naszej masy i delikatnie ze sobą łączymy, aby nie stracić puszystości.Umyte śliwki kroimy na ćwiartki. Masę przelewamy do naszej formy na wcześniej przygotowane ciasto. Śliwki układamy na wierzchu masy, posypujemy szczyptą cynamonu i ścieramy na nie nasze ciasto, które wcześniej chłodziliśmy w zamrażarce. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika

kulinarnyJa
Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką 83

burzy mózgów stwierdziliśmy, że odpowiednie będą do niego dodatki, z którymi sama gęś dobrze się komponuje, a więc suszona śliwka i jabłko. Składniki na pierogi z gęsiną i suszoną śliwką Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 500 g mięsa z upieczonej gęsi(...)pół i zlepić brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką, przykryć ściereczką, aby się nie wysuszyły, po czym rozwałkować i nadziewać pozostałe dwie części ciasta. Pierogi z gęsiną i śliwkami gotować we wrzącej wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Odcedzić, polać tłuszczem, delikatnie przemieszać, aby się nie posklejały. Pierogi podawać zaraz po wyjęciu z wody lub podsmażone

niecodziennikpary
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis 56

wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy(...)Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem śliwek: Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami Pierogi ze śliwkami Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym Ciasto Śliwkowa Pokusa Dwukolorowe ciasto jogurtowe ze śliwkami Artykuł Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto ze śliwkami, orzechami i czekoladą 40

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Macie ochotę na pyszne ciasto? Dziś mam propozycję na fajne ciasto ze śliwkami. Proste w wykonaniu ,szybkie no i mega smaczne.!!.To smaczne ciasto zaskoczy nie jedno podniebienie. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawusi. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g śliwek 180 g mąki pszennej 175 g masła 4 jajka rozmiar M 170 g brązowego(...)tylko na połowę). Również wierzch posypujemy prażonymi orzeszkami laskowymi ( 20 g) Ciasto pieczemy na średniej półce piekarnika w temp.175st.C przez około 40-50 minut. ( do suchego patyczka) bez termoobiegu. Upieczone ciasto pozostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wykładamy. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto ze śliwkami, orzechami i czekoladą pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Rustykalna tarta z węgierkami 112

dalszy, a to jeszcze nie koniec ;) Prawda, że lubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.  W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu(...)Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy śliwki, a brzegi ciasta zakładamy na owoce do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni