ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:40/457)

Ciasto Czekoladowa Śliwka 855

ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwkiCiasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** .   Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem wódki ( niekoniecznie ), ilość ponczu - około(...)szklanki, nie więcej ** zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej, co najmniej kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć alkohol *** po dłuższym pobycie w lodówce czekoladowa warstwa staje się dość twarda, warto zatem mniej więcej pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki aby czekolada nieco zmiękła, ciasto będzie się wówczas

Opowieści z piekarnika
Ciasto ze śliwkami 112

Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto ze śliwkami stanie się ulubionym ciastem całej twojej rodziny. Idealne ciasto jak dla mnie, słodkie a zarazem kwaskowate, to ten wspaniały smak śliwek. Składniki: 20 szt. śliwki w ęgierki 4 szt. jajka 3 szklanki mąka pszenna tortowa 1 szklanka cukier 2 łyżeczki proszek do pieczenia pół szklanki wody cukier waniliowy cynamon połowa szklanki oleju(...)dokładnie wysmarować tłuszczem lub wyłożyć po całości papierem do pieczenia. Śliwki dokładnie umyć, wypestkować, pokroić na pół a następnie wsypać cynamon i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście jedna obok drugiej. Piec ciasto w 180C przez 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuj je patyczkiem (np. do szaszłyków, wykałaczką) – po wyjęciu powinien być suchy

Smaczne Potrawy
Kruche ciasto ze śliwkami i śmietankową pianką 55

Robimy kruche ciasto: Do miski lub robota dajemy mąkę, żółtka, masło pokrojone na małe kawałki, proszek do pieczenia, ekstrat waniliowy, cukier, wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem. Dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą część zawijamy w folię spożywczą, dajemy do zamrażarki na godzinę. Ważne, żeby dobrze się zamroziło. Dobrze zamrożoną większą część ciasta ścieramy na tarce(...)dołu. Drugą mniejszą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach do miski, a następnie posypujemy równomiernie na śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰ C, pieczemy 50-60 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru. Smacznego :)) śliwki, kruche ciasto, śmietana, budyń, masło, ekstrakt waniliowy

Bułka z Chlebem
śliwki i wiśnie z kompotu w cieście francuskim... 128

wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć na papierze do pieczenia w formie. Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego. Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać(...)pudrem cukrem - szybki, pyszny, pachnący deser z ciasta francuskiego nadzianym wiśniami z kompotu i świeżymi śliwkami, nadzienie ciasta jest soczyste ale spód ciasta jest upieczony........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 173

zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było bardzo popularne w przedwojennym Wrocławiu, o czym pisze Grzegorz Sobel w książce „Przy wrocławskim stole” – „Jednym ze śląskich przysmaków, które przypadło do smaku koronowanym głowom, było ciasto drożdżowe(...)formy do pieczenia o wymiarach 25x40 cm lub większej wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić dłońmi oprószonymi mąką. Na ciasto ułożyć jedna obok drugiej śliwki rozcięciem do góry. Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30-60 minut. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pocięte zimne masło. Zagnieść dłońmi

Passions hobbies life
Ciasto ze śliwkami z patelni 34

użycia piekarnika. Ciasto z owocami jakie tylko lubisz, ale możesz także zrobić bez owoców. Jak upiec ciasto bez piekarnika? Może upiec to za dużo powiedziane, usmażyć? 🤔 Też mi nie pasuje. Umówmy się, że jest to tylko szybkie ciasto z patelni idealne gdy goście w drodze, a nawet już w domu. Ciasto jogurtowe z patelni Łatwe szybkie ciasto z patelni możesz(...)smażenia kotletów i placków. A przecież można robić wiele różnych ciast, takich prostych, ale i trochę bardziej złożonych. Na mojej stronie Dieta Moja Pasja jest już jedno ciasto z patelni z kremem. A teraz jak zrobić szybkie ciasto z patelni. Zapraszam 🙂       Ciasto ze śliwkami z patelni przepis jajka 2 sztuki mąka pszenna uniwersalna 1 szklanka cukier

Dieta moja pasja
łatwe ucierane ciasto ze śliwkami... 123

grudkowata. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto. Dwie formy keksówki silikonowe 20 cm, ciasto po równo wyłożyć do form, gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około(...)minut, w formach ciasto wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru - bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką 157

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką To już moje kolejne podejście do drożdżówki ze śliwkami. W końcu udało się ją sfotografować, dzięki czemu przepis może pojawić się również na blogu. Ostatnio miałam na nią wielką ochotę, więc cierpliwe czekałam, dając możliwość wyrosnąć ciastu drożdżowemu. Jak to bywa z ciastem drożdżowym z owocami, nie wyrasta ono zbyt wysokie, a śliwki(...)pieczenia się w nie zapadają. Całość wyszła jednak smakowita, a dodatkowo śliwki i kruszonka z cynamonem świetnie ze sobą współgrały. Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 36 g świeżych drożdży 115 g masła 3 jajka (w temp. pokojowej

Moje Qulinaria
Odwrócone ciasto ze śliwkami. 112

mnie zaciekawiło to odwrócenie :) Muszę przyznać,  że po upieczeniu myślałam, że nic z tego nie będzie. Śliwki puściły dużo soku.  Myślę, będzie zakalec. Odczekałam do wystudzenia, odwróciłam ciasto, śliwki mokre.  Nie wytrzymałam, ukroiłam kawałek.... Zakalca nie ma. Ładnie się upiekło. Później odruchowo ugryzłam, żeby sprawdzić jakie w smaku... Zjadłam cały kawałek,  nawet nie wiem kiedy(...)czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Papier delikatnie wysmarować masłem i posypać cukrem. Na to ułożyć połówki śliwek.  Ja dodatkowo na cukier, posypałam trochę bułki tartej. Na śliwki wylać ciasto. Wyrównać powierzchnię.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godzinę.  Następnie wyjąć ciasto i zostawić do wystudzenia

Agusiowe smakołyki
Fale Dunaju ze śliwkami 147

Lekko kwaśny smak śliwek sprawia,  że ciasto jest pyszne i szybko znika z talerza.   Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa(...)jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy.  Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, a na nie jasne ciastoŚliwki myjemy i kroimy na połówki i usuwamy pestki.   Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.  Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka

Pyszności Słodkości
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 190

Śliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką ,  do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł. Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem. Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe. I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne. Jadłam jeszcze ciepłe(...)miski wsypałam mąkę. Dodałam cukier i masło. Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki. Formę o wymiarach 25/35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam na nią ciasto.  Powkładałam w nie śliwki.  Posypałam je kruszonką.  Można jeszcze przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni. Piekłam przez

potrawyregionalne
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami 104

cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować(...)duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki śliwek jedna obok drugiej. Zawinąć ciasto  i znów ułożyć kolejną porcję śliwek. Ciasto zawinąć do końca w rulon. Rulon pokroić na 9 równych części. Tortownicę (26cm) posmarować tłuszczem i ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia

Smakołyki Asi
Najlepszy chlebek bananowy 291

cukru – biały i cukier kokosowy. To dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkamiciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt(...)mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 duże lub 3 małe dojrzałe banany – dodatkowo: masło i mąka do formy, ew 1 banan do ozdobienia ciasta   Przygotowanie: Jaja i masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Masło włóż do miski, dodaj cukier (możesz też zmieszać różne rodzaje cukru). Za pomocą miksera połącz

nietylkopasta.pl
Ciasto czekoladowe z suską sechlońską 92

Ciasto czekoladowe z suską sechlońską to ciasto obok, którego na pewno nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik czekolady, a także suszonych śliwek. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale to także smaczna propozycja dla osób, które lubią ciasta z kremem . Suska sechlońska, której użyłam to tego ciasta to odmiana suszonej śliwki, produkowana metodami tradycyjnymi jedynie na terenie Czchowa, Gnojnika, Iwkowej, Łososiny Dolnej(...)lepką skórkę w kolorze ciemnogranatowym. W smaku suska sechlońska jest lekko słodka, czuć w niej aromat wędzenia. Do tego ciasta polecam użyć oryginalnego produktu, zwykłe suszone śliwki mogą nie oddać prawdziwego smaku. Ciasto czekoladowe z suską sechlońską przepis na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao

365 dni dookoła kuchni
Knedle ze śliwkami 257

Jesienią u mnie w kuchni zdecydowanie królują śliwki. To właśnie wtedy śliwki są najlepsze- najsłodsze i najsmaczniejsze. Można z nimi zrobić dosłownie wszystko. Najczęściej oczywiście robię ze śliwkami ciasto . W zanadrzu mam dla Was jeszcze przepis  na pyszną zapiekankę, ale to wkrótce. Knedle ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu(...)wałek dzielimy nożem na małe części. Z każdego kawałka formujemy okrągły placuszek. Umyte śliwki pozbawiamy pestek. Środek każdej śliwki posypujemy szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Tak przygotowaną śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy na sitku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. Ja podałam

Pobite gary Barbary