ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:46/457)

Tarta ze śliwkami i kruszonką 185

śliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość(...)przekładamy do wyłożonej papierem formy (polecam formy silikonowe, które nie wymagają używania papieru ani natłuszczania, i łatwo je umyć). Dokładnie wylepiamy ciastem brzegi formy i całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy warstwę bułki tartej i układamy ciasno pokrojone śliwki. Na owoce wykładamy kruszonkę, najlepiej urywać ją małymi kawałkami i kolejno układać na wierzchu. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach przez

KasiekGotuje
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 223

Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji. Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni

Poezja smaku
Migdałowe, kruche ciasto ze śliwkami i bezą 730

Migdałowe kruche ciasto ze śliwkami i bezą, to maślano - migdałowy spód, kwaskowe śliwki i delikatna, krucha beza. Znika bardzo szybko z blaszki. Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 80 g cukru 80 g zimnego masła 4 krople olejku migdałowego 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka(...)ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy śliwki - skórką do dołu. Na śliwkach, równomiernie rozsypujemy siekane migdały. Na śliwkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy

Smak mojego domu
Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą 233

ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!Niebo w gębie!  SKŁADNIKI:* jajka – 3 szt* margaryna – 200 g* cukier – 1 szkl* cukier wanilinowy(...)wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.Na podpieczone ciasto wyciągamy śliwki i zalewamy bezą.Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.Podajemy całkowicie!!! wystudzone.Smacznego

Ostra na Słodko
Drożdżowe ze śliwkami 163

Jeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :) Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu . Przygotowanie : Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm ) Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonką Piec w 180 *C przez ok. 40- 45 min Kruszonka : ok. 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru ok. 1 szklanki mąki

Proste Potrawy
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 133

pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się  drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki. Drożdżowe(...)ciasto ze śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji) Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania ciasta Nadzienie:  2 łyżki rozpuszczonego masła

Kulinarne przygody Gatity
Marcepanowe ciasto z jabłkami 233

Proste ciasto ucierane z dodatkiem masy marcepanowej, a w nim zatopione kawałki słodkich jabłek. Migdałowy smak masy marcepanowej jest wyraźnie wyczuwalny i idealnie pasuje do jabłek, jak też do śliwek ( ciasto ze śliwkami )   200 g masła 1/4 szklanki cukru brązowego 200 g masy marcepanowej 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Miękkie masło(...)jednym jajku, aż masa stanie się puszysta. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę dwa jabłka. Wymieszać i wyłożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułożyć trzecie jabłko pokrojone na cząstki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 50 min, do suchego patyczka

https:KKuchniaMniam
Kruche babeczki z owocami 80

Kruche babeczki z owocami Małe, smaczne i nie za słodkie babeczki z kruchego ciasta ze śliwkami i jabłkiem. Doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Polecam!     Składniki: Ciasto: 200g mąki 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą, jeżeli używamy sylikonowych foremek nie musimy ich niczym smarować *** *** Ciasto w foremkach posypujemy równomiernie kaszą manną *** *** Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Śliwki myjemy, usuwamy pestki i również kroimy na kawałki. Pokrojone owoce przekładamy do foremek z ciastem *** *** Z wierzchu owoce posypujemy równomiernie cukrem waniliowym

Blog z Apetytem
Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą 98

jajkami. Dodajemy proszek oraz mąkę, wlewamy olej całość mieszamy. Moje ciasto przed przełożeniem do keksówki było dość gęste. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. W wierzch ciasta wbijamy ciasno suszone śliwki, lekko je wciskając. Pieczemy w 180C do „suchego patyczka”. Białą czekolade stapiamy w kąpieli wodnej(...)Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Polewamy obficie biała czekoladą przestudzony wierzch ciasta. Ciasto obsypujemy płatkami kokosowymi, obkladamy pozostałymi śliwkami i dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznego! Artykuł Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
drożdżówka z budyniem i śliwkami... 127

około 1 godzinę budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut(...)suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z budyniem z dodatkiem soczyście dojrzałych śliwek jest najlepszym ciastem w naszym domu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ucieraniec ze śliwkami 166

Asia no zrób te ciasto -Nie zrobię,nie chce mi się -No proszę, zrób plisss - Rany ty  żarłoku ,no dobra zrobię Taka to oto rozmowa dziś była no i zrobiłam te ciacho. Nie chciało mi się oj nie chciało. Lecz uległam ech jak zawsze. Dla rodziny wszystko zrobisz choćby pot la ci się po plecach. Nagrodą jest uśmiechnięta twarz(...)dodałam do składników nadal ucierając. Formę prostokątną wysmarowałam margaryna i wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam na spód . Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki. Pookładałam śliwkiCiastem które mi zostało przesmarowałam po śliwkach Wstawiłam do pieca i piekłam 50 minut w 170 stopniach. Ciasto pięknie wyrosło i smakuje pycha

Różowa kuchnia
PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, BEZOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 179

czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego łasucha! Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie! Niebo w gębie! SKŁADNIKI: ( 24×26) * jajka(...)nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut. W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy. Na podpieczone ciasto wyciągamy pokrojone śliwki i zalewamy bezą. Na wierzch kruszymy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Smacznego

Ostra na Słodko
Rustykalna tarta ze śliwkami 105

tłuszczu, schłodzonego) 3,5 łyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia 1 jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach).   ok. 500 g śliwek węgierek szczypta soli Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Przygotowanie :   Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe  składniki(...)wystudzić (bo na ciepło też jest pyszna) i podawać np. z gałką lodów, albo ...tylko  posypana cukrem pudrem :) Moje uwagi; Pozostawiłam na zawinięcie boków około 5 cm ciasta. Śliwki posypałam cynamonem jeszcze przed pieczeniem. Ciasto w całości rozwałkowałam trochę grubiej niż podano w przepisie. przepis stąd

Proste Potrawy
Ciasto ucierane ze śliwkami z sadu wg Aleex 79

Kiedy niedawno przeglądałam przepisy umieszczane przez lata na blogu, doszłam do wniosku, że bardzo często sięgam po śliwki. Ciasta z tymi owocami piekę chyba najczęściej. I nic dziwnego, bo uwielbiamy śliwki. Kiedy pod koniec lata stragany oferują różne ich rodzaje, a owoce prawie wysypują się pod nogi, korzystam z tych darów natury, ile się da. Śliwki zawsze są w moim(...)byliśmy wówczas całkowicie pochłonięci czekaniem, aż Bąbelek pojawi się na świecie i zostaliśmy w domu. Wakacje były udane, a jedną z pamiątek po nich jest ten przepis. Ciasto, jak zwykle, ze śliwkami. Najlepsze są takie pachnące, prosto z sadu. Ale te ze straganu też dają radę. Częstujcie się, u nas połowa już zniknęła.   Składniki:  • 3 szklanki mąki pszennej

W mojej kuchni
Kruche ciasto z puszystą masą i mrożonymi śliwkami 70

Sezon na śliwki jeszcze przed nami, ale ja chcę Wam dzisiaj zaproponować ciasto, które tak samo wyśmienicie smakuje z mrożonymi jak i świeżymi śliwkami. Ciekawe połączenie kruchego ciasta z puszystą, słodką masą. Lekko kwaśne śliwki nadają całości interesującego charakteru. Z czystym sumieniem przyznam, że będzie ono smakowało wszystkim, którzy uwielbiają owocowe ciasta. Składniki 2,5 szklanki mąki 5 żółtek(...)stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Kruche ciasto z puszystą masą i mrożonymi śliwkami pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy