Składniki: ? 1 kg śliwek węgierek Ciasto: ? 1 margaryna ? 4 jajka ? 2 żółtka ? 50 dkg zmielonego białego sera ? 1,5 szklanki mąki ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia ? szczypta soli ? 3/4 szklanki cukru ? 1 cukier waniliowy Wykonanie: ? Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. ? Dodawać po jednym jajku i żółtku, dalej ucierając dodać ser. ? Na koniec dodać(...)mąkę przesianą z proszkiem. ? Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Przepołowione i wydrążone śliwki powciskać w ciasto skórką do dołu. ? Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C. ? Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamŚliwki, śliwki, śliwki... Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja tak :-) i to bardzo :-) A tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem jaki znalazłam na stronie Moje W ypieki :-) Ciasto wręcz błyskawiczne, zapach niesamowity i znika z patery błyskawicznie :-) Wróć! Na paterę nawet nie zdążyłam położyć :-) Do oryginalnego przepisu dodałam - tak od siebie - cukier z wanilią... mmmm... to teraz(...)składniki. Następnie suche składniki przesiewamy do miski z płynnymi składnikami i mieszamy widelcem na jednolitą masę - wyjdzie gęsta, naprawdę gęsta. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja 22 x 24 cm), a na wierzchu układamy śliwki bez pestek (czym więcej tym lepiej). Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut (ja piekłam w termoobiegu
Czary - gary w kuchniJogurtowiec ze śliwką i kruszonką Ciasto jest wilgotne, długo świeże i łatwe oraz dość szybkie w przygotowaniu. Często do niego wracam bo wszystkim bardzo smakuje. Pamiętajcie jednak, że ciasta jogurtowe nie lubią długiego mieszania, należy tylko połączyć składniki, aż masa będzie jednolita. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy(...)Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście skórką do dołu *** *** Na wierzchu wykładamy równomiernie kruszonkę *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka *** *** Kroimy po wystudzeniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytemweekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki pół łyżeczki(...)mąką do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią śliwki. Pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku przez około 60-70 minut. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne(...)łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 50 g schłodzonego masła Wykonanie: Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy
Kuchnia MagdaLenySezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne(...)łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 50 g schłodzonego masła Wykonanie: Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy
Kuchnia MagdaLenykostki masła 1 żółtko 0,5 kubka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru owoce: 5-6 śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1 Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym(...)połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała krateczka pieczemy na złoty kolor, do momentu uzyskania efektu suchego
Luźna Kuchniaszczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy śliwki(...)śliwki ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego
Cynamonowe szczęściedociskając. Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC na termoobiegu piekarniku przez 30-35 minut. Podobne ciasta z owocami: Ciasto z nektarynkami i jagodami Ciasto z agrestem Ciasto ze śliwkami Ciasto owocowe The post Ciasto z porzeczkami ucierane appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaWitajcie o poranku:) Jutro już weekend...wiec będzie nowy post...a dzisiaj mamy dla Was zadanie;) Poszukujemy super przepis na ciasto ze śliwkami. Ciasto, które wybierzemy i opublikujemy zdobywa nagrodę...upominek z Tupperware:) Czekamy na przepisy:)Pamietajcie...przepis ma być Wasz
Anioły w kuchniJesienne wypieki kojarzą mi się z ciastami z owocami, najczęściej piekę wtedy rozmaite słodkości ze śliwkami, szarlotkę lub marchewkowe. Fasolowe czy brownie z filiżanką dobrej herbaty na ciemne i chłodne wieczory też polecam Puszyste, delikatne ciasto-baza z dowolnymi dodatkami. Bez miksera, szybkie i zawsze! wyjdzie. Dziś propozycja(...)kawałkami czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej – do woli. Ja zaliczyłam wypiek z czekoladą mleczną i gorzką 70% – oba ciasta zniknęły w oka mgnieniu. Zapraszam na ciasto ze śliwkami i kawałkami czekolady SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej, u mnie 2 szklanki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 6 większych śliwek posiekanych w kostkę 100 g czekolady, drobno posiekanej
Zasmakuj KuchniProsta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru(...)drugiej od dołu półce piekarnika. 4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć ( patrz FILM ). 5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika
Mała CukierenkaProsta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru(...)drugiej od dołu półce piekarnika. 4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć ( patrz FILM ). 5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika
Mała Cukierenka