sędziów mama naszego kociaka – Xelka, no i porozmawiać z ciekawymi ludźmi. Wyszłam z wystawy z nowymi zakupami dla Hugo, a po powrocie do domu, popołudniu, upiekłam dla nas ciasto ze śliwkami i kruszonką. Wieczorem odwiedziła mnie moja przyjaciółka. Wyobraźcie sobie – po kilku tygodniach galopu – cisza, muzyka w tle, rozmowa o tym, co DLA NAS jest ważne, aromatyczna herbata i kawałek(...)przepysznego ciasta ze śliwkami. Takie chwile zapisują się w pamięci. Fajnie, że się zdarzyła… A ciasto polecam, jest świetne. Składniki: Ciasto: • 200 g miękkiego masła • 160 g cukru pudru • 1 cukier wanilinowy • 4 jajka • 200 g mąki tortowej • 40 g mąki ziemniaczanej, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 500 g śliwek lub innych owoców (mogą być mrożone) Kruszonka: • 100 g masła
W mojej kuchniKruche ciasto ze śliwkami i bezą – absolutny „must eat” w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho! Zródło inspiracji: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-kruche-ze-sliwkami-i-beza Zapisz przepis The post Kruche ciasto ze śliwkami i bezą first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plŚliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami , tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić(...)koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki. Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto. Piec około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Smacznego :) Inspirowana dokumentem źródłowym
Z notatnikaSezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka(...)szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w niej 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Układać na cieście , posypać cynamonem i zalać gorącym budyniem. Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem. Piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaProste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste(...)ciasto ze śliwkami: 500 g słodkich, mięsistych, mało wodnistych śliwek 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru do wypieków (ok. 1,2 szklanki) 4 duże jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki amaretto albo naturalnego ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople olejku migdałowego duża szczypta cynamonu garść płatków migałdowych
Poezja smakukilku ciastach z cukinii z rzędu, trochę zmieniłam kierunek wypieków i skorzystałam z innych owoców sezonowych, a mianowicie ze śliwek. robiłam bardzo proste i klasyczne ciasto kruche ze śliwkami. Ale żeby nie było tak zwyczajnie, to ciasto zrobiłam na mące kukurydzianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Jest to mój pierwszy wypiek z mąki innej niż pszenna, więc to był trochę eksperyment(...)pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drugą mniejszą część włożyłam do foliowego woreczka i schowałam do zamrażalki. Śliwki wypestkowałam. Jeśli są mrożone to należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Połówki śliwek ułożyłam na cieście (skórą do dołu). Na śliwki starłam resztę ciasta, którą uprzednio zamroziłam. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni. Ciasto po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam
Waniliowe Improwizacjezimne i dalej wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto będzie za rzadkie dosypuję odrobinę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około dwie godziny. Śliwki pozbawiam pestek i przesmażam razem z cukrem na patelni aż trochę zmiękną. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 60 cm na 30. Moja foremka ma długość 30 cm i takie(...)szerszym układam na środku wzdłuż śliwki, nakładam na nim kolejny pasek ciasta i znowu układam śliwki, przykrywam go trzecim paskiem i znowu śliwki, na to czwarty pasek i śliwki. Ciasto składam w roladę, sklejam na końcach. Przekładam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Do miski przekładam masło, smalec i mąkę
wesoła kuchniadodaj masło lub margarynę posiekane na małe kawałki, oraz śmietanę i kilka łyżek wody lub mleka. Zagnieć ciasto, gdyby było zbyt twarde dodaj jeszcze troszkę wody. Foremki ( duże ) wylep ciastem. Śliwki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku. Do każdej babeczki poukładaj wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki jedna obok drugiej. Posyp po wierzchu cukrem i odrobiną cynamonu(...)przez około 35 minut. Podawaj letnie lub ciepłe. Możesz pokropić je niewielką ilością pomady , będą słodsze i będą ładniej wyglądać. Rada : Przed ułożeniem śliwek na ciasto, możesz posypać ciasto niewielką ilością kaszy manny, aby wchłonęła ona sok, który będzie wyciekał ze śliwek podczas pieczenia
Przepisy i porady kulinarnełatwe ciasto do przygotowania. Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco! Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g) 3 kubeczki mąki pszennej 1 1/2 kubeczka cukru 1 kubeczek oleju 3 jajka(...)pianę, dodać żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w 180°C około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Blaszka 24x36
magiczna kuchnia Kasiczekoladą i śliwkami: 300 g śliwek suszonych 150 ml rumu 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej 75 g czekolady (rozpuścić) opcjonalnie: ok. 5 łyżek powidła śliwkowego wykonanie: Śliwki zalewamy rumem przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok. 6 godzin a najlepiej na noc. Napęczniałe śliwki kroimy(...)gorzka) do oblania śliwek opcjonalnie czekolada mleczna do zrobienia wzorku – roztopiona Namoczone śliwki maczamy w roztopionej czekoladzie i układamy na cieście. wykonanie ciasta: Pierwszy biszkopt nasączamy, opcjonalnie smarujemy powidłem śliwkowym. Wykładamy całą masę czekoladową ze śliwkami. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy roztopioną czekoladą deserową i układamy śliwki w czekoladzie. CIASTO KROIMY NOŻEM MACZANYM
Domowy Smak Jedzeniamogą być małe grudki w cieście - będzie pulchniejsze jak w muffinkach tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką obsypać ciasto dać do blaszki i poukładać dość gęsto śliwki(...)pestek ciasto piec w 200C około 40-45 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia, dopiero ciasto wyjąć na talerz zimne ciasto posypać cukrem pudrem dość obficie dzięki śliwkom ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnamoczyłam w alkoholu śliwki, a następnego dnia zrobiłam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Najlepiej jeśli ciasto poleży kilka godzin w chłodnym miejscu (lub w lodówce) i nabierze mocy 😍😍😍 Aby upiec ciasto zerknęłam na przepis Ewy z bloga "Z cukrem pudrem" , gdzie oprócz dokładnego przepisu na "pijaną śliwkę" znajdziecie dziesiątki cudownych przepisów na smakowite ciasta i dania. Bardzo często wpadam(...)jadło ciasto), a resztę alkoholu zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Złożenie ciasta: Wystudzony biszkopt ponczujemy resztą alkoholu, który pozostał od moczenia śliwek. Na biszkopt wykładamy krem budyniowy wymieszany ze śliwkami. Na górę kremu wylewamy czekoladową polewę ze śliwkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin
Walijskie Pichcenieciasto, pyszny budyń oraz kwaskowate owoce. Uwielbiam takie połączenie i czasami w moim domu część blaszki znika jeszcze na ciepło, choć wtedy ciasto wizualnie nie wygląda apetycznie, ponieważ budyń nie posiada zwartej konsystencji. Uwierzcie, że ciężko oprzeć się temu waniliowemu aromatowi! Polecam. Ps. Do ciasta możecie użyć różnych owoców, np. brzoskwiń - klik lub rabarbaru - klik . Ciasto z budyniem i śliwkami(...)budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Dodatkowo: 400-500g śliwek Opcjonalnie: cukier puder do posypania Ciasto z budyniem i śliwkami - przygotowanie: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Di gotujeMaślana kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła prosto z lodówki, rozetrzeć całość palcami aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta. Śliwki umyć osuszyć przekroić na połówki , usunąć pestki. Ciasto: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć pokojową temperaturę. Zsiadłe mleko wyciągamy na 2 godziny z lodówki przed pieczeniem(...)partiami wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec wlewamy ekstrakt z cytryny, delikatnie miksujemy tylko do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 55 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon