ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:77/457)

Szybkie ciasto ze śliwkami 131

Dzień dobry :-) Dziś kochani pyszne i naprawdę szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Do jego zrobienia nie potrzebujemy miksera, bo w jednej misce mieszamy  składniki suche, w drugiej mokre i na końcu łączymy. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Polecam i miłego dzionka wszystkim życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki suche: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)masła 50 g cukru Dodatkowo: śliwki 1. Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy.  2. Składniki mokre dajemy do drugiej miski i mieszamy. Do składników mokrych dajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia się. 3. Składniki na kruszonkę dajemy do miski i zagniatamy. 4. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestkę. 5. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem

kruche babeczki
rustykalna tarta ze śliwkami 141

mleka (kefir lub jogurtu naturalnego) 1 szczypta soli ok. 600 g śliwek węgierek dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy kwaśne mleko, siekamy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki(...)lodówki, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Na środku ciasta (zostawiamy 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu) układamy cząstki śliwek. Brzegi ciasta zakładamy do środka, zlepiamy je. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st. C. Pod koniec pieczenia (ok. 10 min. przed końcem) umieszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 149

gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu - 600g śliwek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki cynamonu Forma o średnicy 24cm. Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na pół(...)następnie posypujemy je cynamonem. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie marcepanu – gdzieś na grubość 3mm. Rozwałkowujemy okrąg ciut mniejszy niż dno naszej formy i przykrywamy nim śliwki. Na wierzchu układamy płat ciasta francuskiego – my kupiliśmy gotowy bo nie było sensu robić na taką ilość choć na pewno smak miałoby dużo lepszy co potwierdzamy po warsztatach jakie mieliśmy okazję odbyć

Kuchenne Wariacje
najlepsze ciasto mocno śliwkowe i łatwe,szybkie... 84

szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 3/4 kg Składniki temperatura pokojowa = do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i olejek pomarańczowy, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki z 1 minutę na dość gęste ciasto.   Forma silikonowa niska(...)cieście poukładać gęsto umyte i wypestkowane śliwki skórką do dołu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - najlepsze ciasto mocno śliwkowe, lubimy , aby ciasta nie było za dużo ale śliwek sporo, ciasto jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z suszonymi śliwkami 125

Dzisiaj zapraszam wszystkich na zimowe ciasto ucierane  z suszonymi śliwkami , smaczne i banalnie proste . Idealne na podwieczorek, polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 5 jajek 2 szklanki mąki szklanka cukru kostka masła 300 g suszonych śliwek szczypta(...)soli odrobina bułki tartej przepis Przygotowujemy ciasto ucierając masło, cukier i szczyptę soli, dodajemy po jednym jajku i przesianą mąkę. Smarujemy formę masłem, posypujemy bułką tartą, napełniamy połową ciasta. Pokrywamy wydrążonymi śliwkami i zakrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut

Smakowite Dania
Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka 30

Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Bałaje, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski  Wielbicieli suszonych śliwek zapraszam na aromatyczny korzenny miodownik z bakaliami, w którym królują suszone śliwki. Ich smak podkreślają powidła, którymi przekładamy ciasto. Kropką nad „i” jest polewa czekoladowa, która współgra z korzennymi smakami, chroni miodownik przed utratą wilgoci, a przy okazji zakrywa ewentualne nierówności. To ciasto lubi postać(...)ubijamy białka. Kiedy będą sztywne stopniowo po łyżce dodajemy drugą szklankę cukru, a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. Do ciasta dodajemy ubitą pianę, bakalie i pokrojone śliwki. Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut. Miodownik lubi się upiec z górką na środku. Można ją ściąć

Trzeci talerz
Ciasto budyniowe ze śliwkami 78

Mieszane łyżką ciasto budyniowe ze śliwkami, to proste do wykonania ciasto, niedrogie i bardzo smaczne. Faktycznie wystarczy je wymieszać łyżką i to wystarczy. Można je zrobić z dowolnymi ulubionymi owocami, ja tym razem upiekłam ze śliwkami. Polecam, jest bardzo smaczne mimo swojej prostoty. Składniki: 2 szklanki mąki 3 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki [...] Artykuł Ciasto budyniowe ze śliwkami

Pieprzyć z Fantazją
ciasto kruche z jabłkami i śliwkami 272

części, wkładamy do woreczków spożywczych i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania nadzienia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja podpiekam) składniki na nadzienie jabłkowo śliwkowe: 1500 g jabłek 100 g rodzynek 500 g śliwek bez pestek 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy(...)oraz cynamonem i chwilę podsmażamy. Gdy mamy soczyste jabłka dodajemy mąkę ziemniaczaną. wykonanie ciasta: Na pierwszym cieście posypujemy kaszę manną, rozkładamy równomiernie jabłka i wciskamy ugotowane, odsączone śliwki. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
drożdżowe ciasto cynamonowo-śliwkowe... 88

hakiem robota wyrabiać ciasto z 5 minut. Do ciasta wlać stopiony letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do keksówek silikonowych 20 cm (lub 1 forma 35x25 cm), ciasto posypać cynamonem, powkładać połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra(...)ół, ciasto piec około 45 minut, czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać gorącą ciasto, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo smaczna, delikatna, puszysta drożdżówka z cynamonem i śliwkami, idealne ciasto na każdą okazję........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jogurtowe z Multicooker CAMRY CR 6408 307

Kolejne testowanie Multicooker CAMRY CR 6408 . Dzisiaj ciasto ze śliwkami a wcześniej były kluski na parze . Do wypieku podchodziłam z małymi obawami i rezerwą ale końcowy efekt mnie zaskoczył oczywiście na plus. Ciasto wlałam do misy, ułożyłam śliwki, posypałam migdałami, włączyłam i się piekło. Ciasto pięknie wyrosło, boki ładnie zrumienione i bez pilnowania. Trochę się denerwowałam, bo nie widziałam(...)olejem i miksować na wolnych obrotach. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelać do misy multicookera, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać płatkami migdałów. Zamknąć urządzenie ustawić program "cake", czas pieczenia 45 minut w temperaturze 170. Przed wyjęciem ciasta trzeba pamiętać o odparowaniu urządzenia. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć zmielonym na puder ksylitolem

Ala piecze i gotuje
morele, śliwki w łatwym, pysznym cieście kakaowym... 46

masa ma być grudkowata. Do masy wsypać, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem tylko krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch. Umyte morele, śliwki wypestkować, na cieście ułożyć połówki moreli skórką do dołu i pomiędzy morele dać połówki śliwek. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C(...)grzanie góra/dół około 50 minut, następnie w termoobiegu na 160C z 8 minut, ciasto w formie wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, mega smaczne ciasto kakaowe ze śliwkami i morelami, jest delikatne i wilgotne sokiem z owoców.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie ciasteczka ze śliwkami 140

odrobine jakimś wynalazkiem który znalazłam w szafce: cukrem cynamonowym. Nie wiem skąd to miałam ale taki sam efekt można uzyskać łącząc cukier z cynamonem Ciasteczka francuskie ze śliwkami Składniki: – 2 płaty ciasta francuskiego – cukier cynamonowy 5 łyżeczek (lub cukier z cynamonem lub sam cukier, lub cukier waniliowy lub można ten punkt pominąć) – 4 – 5 dużych sliwek(...)żółtko Śliwki kroimy w dość drobną kostkę. Ciasto francuskie kroimy w dowolne kwadraty (krótszy bok kroilam na 3 ). Na środku każdego kwadratu układamy po łyżeczce śliwek. Muszę jeszcze dodać że ciasto kroiłam “na oko” więc nie wszystkie kwadraty były kwadratami, ale dla efektu końcowego nie miało to znaczenia Śliwki posypujemy cukrem lub pomijamy ten krok. Teraz składamy

Relaxtime
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta 47

przepisów na szybkie i łatwe ciasta Dziś przychodzę do Was z zestawem świetnych przepisów na pyszne, szybkie w przygotowaniu, łatwe i niedrogie ciasta. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam!       Kruche ciasto z bezą i śliwkami Przepis tutaj (KLIK) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne(...)zrobienia bez użycia piekarnika.   Kruche ciasto z owocami i pyszną pianką Przepis tutaj (KLIK) Lekkie i delikatne ciasto z sezonowymi owocami. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz przepyszne. Do tego jest także uniwersalne, można dowolnie zmieniać owoce, a także użyć mrożonych malin albo jagód. Polecam!   Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką Przepis tutaj (KLIK) Proste i szybkie

Blog z Apetytem
Zakręcona drożdżówka ze śliwkami 19

tradycyjne drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne i puszyste ciasto, wypełnione soczystymi śliwkami i posypane chrupiącą kruszonką, stanowi doskonały deser na każdą okazję. Pachnące i pełne smaku, przypomina ciepłe, domowe wypieki, które zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, z pewnością zadowoli każdego łasucha. Zapraszam do wypróbowania przepisu i cieszenia

Kulinarna Chwila
Ciasto ucierane ze śliwkami 107

które przygotowywały takie ciasto ręcznie, ucierając masło z cukrem ca pomocą drewnianej pałki przez kilkadziesiąt minut. Mi już przy kilkunastu minutach z mikserem się dłuży A tym ciastem otwieram sezon na śliwki u siebie. W głowie już kłębią się pomysły na kolejne przepisy! Składniki 150 g miękkiego masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)powierzchni układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość obsypujemy równomiernie kruszonką. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka. Smacznego! Artykuł Ciasto ucierane ze śliwkami pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku