przyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki(...)myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę do muffinek wykładamy papilotkami najlepiej silikonowymi do papilotek wykładamy najpierw około łyżki ciasta następnie niecałą łyżkę pokrojonych śliwek i znów łyżkę ciasta wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniłyżka mąki ziemniaczanej cynamon Przygotowanie Ze składników na kruche ciasto zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć foremkę do tarty. Wstawić do lodówki na ok 15-20 min. Zapobiega to zsuwaniu się ciasta z boczków foremki. Nakłuć widelcem i piec ok 15 min. W 180 stopniach góra-dół. Śliwki wypestkować, pokroić na ładne połóweczki, dać do miski, zasypać(...)jednym cukrem waniliowym, odrobiną cynamonu i łyżką mąki ziemniaczanej. Ona powoduje to że śliwki gdy puszczą sok to z niego zrobi się fajna frużelina. Na podpieczony spód układamy dowolnie śliwki. Na górze robimy z drugiej kulki ciasta coś w rodzaju kratki. Wstawiamy do piekarnika znów na 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 min. Smacznego! Autor przepisu: Beata Artykuł Tarta
Wasze Przepisyproste ciasto kakaowe z migdałową kruszonką i śliwkami przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Ciasto wychodzi wilgotne, smaczne, a śliwki i kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych są tutaj świetnym dodatkiem. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka maślanki ¾ szklanki oleju Przygotowanie: Wszystkie(...)umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta. Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę: 80 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 łyżek mąki 3 pełne garście płatków migdałowych Dodatkowo 300 g śliwek (mogą być mrożone) Przygotowanie: Składniki na kruszonkę umieszczam w misce
Słodki sentymenttutaj świetnym dodatkiem. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka maślanki ¾ szklanki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta. Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia(...)płatków migdałowych Dodatkowo 300 g śliwek (mogą być mrożone) Przygotowanie: Składniki na kruszonkę umieszczam w misce i zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Pamiętaj, że konsystencję możemy sami regulować. Jeśli kruszonka wydaje Ci się zbyt sucha, dodaj trochę masła, jeśli zbyt lepka – trochę mąki i cukru. Śliwki kroję w kostkę i wykładam na ciasto kakaowe. Całość posypuję kruszonką i wstawiam
Słodki sentymentDzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko(...)mieszać je szpatułką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki śliwki i pokruszoną w palcach kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 175 stopniach, do momentu uzyskania efektu "suchego patyczka". Ja piekę z termoobiegiem. Smacznego
Smak mojego domuPyszne ekspresowe ciasto ze śliwkami. Wystarczy pamiętać, by wyjąć jajka i masło wcześniej z lodówki oraz podgrzać mleko przed rozpoczęciem robienia ciasta. A potem wszystko już idzie jak z płatka. Składniki (tortownica 20-24cm): Ciasto: 3 jajka 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 100 g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)około 300 g śliwek cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyć, wypestkować. Podzielić na połówki lub ćwiartki, jeżeli śliwki są duże. 2. Blaszkę przygotować, rozgrzać piekarnik do 180*C. 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie wbijać po jednym jajku, miksować. Jeśli ciasto będzie wyglądać jak zważone, to się
Kuchnia domowa Animinut są idealne. Pora śliwek nadciąga więc po co kupować ciasto skoro zrobienie jest takie banalne, a więc Moje Kochane Kobietki i nie tylko do warzywniaka po śliwki i robimy ciasto. Składniki na duża blachę 40x25 cm: - 3 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru, najlepiej brązowego - 1 szklanka oleju - 1 szklanka jogurtu lub śmietany - 4 jaja - 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia - wanilia Dodatkowo: - 500 g śliwek 1. Łączymy ze sobą sypkie produkty. Jaja ubijamy na puszystą masę razem z cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, a na wierzch kroimy śliwy i posypujemy małą ilością cukru. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C na 60 minut
Apetyczna babeczkaMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne
Ala piecze i gotujePlacek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Placek drożdżowy ze śliwkami według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich ze Świętoniowej wyróżnia się przygotowaniem owoców użytych w cieście. Umyte i pozbawione pestek śliwki najpierw piecze się w piekarniku, co sprawia, że nabierają one lekko karmelowego posmaku. Ciasto drożdżowe upieczone z takimi śliwkami i posypane kruszonką smakuje doskonale. Przepis pochodzi z publikacji(...)kiedy podwoi swoją objętość, co może zająć około 30-40 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy rozwałkowane drożdżowe ciasto. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim, skórką do dołu, podpieczone śliwki. Na śliwki wykładamy posypkę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni C. Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA
Trzeci talerzDodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego cukru (możecie zastąpić białym) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Śliwki umyć i wypestkować. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Ponakłuwać widelcem. Opcjonalnie: możecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki(...)któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie te paski ułożyłam koło siebie, tak aby cały wierzch został pokryty ciastem. Piec
Fabryka pomysłówCiasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec 45-60 min w temperaturze
DefinicjaSmakusklepach, a jeśli się uprzemy to jeszcze może i na straganach znajdziemy śliwki. A warto, bo to ciasto ciasto ze śliwkami jest pyszne :) Składniki 8 śliwek 120 g masła 8 łyżek mąki 8-10 łyżek cukru 4 małe jajka łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Przygotowanie : Miękkie masło ucieramy z cukrem, podczas ucierania dodajemy po jednym jajku, szczyptę soli Mąkę(...)średnicy 22 cm, pieczemy przez 40-50 min. w 180*C przepis stąd Ciasto robi się bardzo szybko, a jest przy tym bardzo smaczne
Proste PotrawySkładniki: Ciasto ? 4 jajka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 1 przyprawa do szarlotki (u mnie Kamis) ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie ? 75 dkg śliwek mieszanych fioletowych i żółtych ? 2 łyżki rumu ? 2 łyżki soku z cytryny ? 1 czekolada gorzka ? 3 łyżki mleka ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Śliwki umyć(...)czekoladę ze śliwkami. ? Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i miksować dalej. ? Suche składniki ciasta wymieszać, dodawać po trochu do ucieranego ciasta. ? Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. ? Na to dać śliwki, przykryć resztą ciasta. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 40 minut. ? Gotowe posypać cukrem pudrem
To co kocham