ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:87/457)

ciasto ucierane ze śliwkami 180

miksujemy (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodajemy ubite z solą na sztywno białka i mieszamy przy pomocy np. łyżki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (22 cm średnicy). Na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy

Domowy Smak Jedzenia
Rustykalna tarta ze śliwkami, cynamonem i nutą imbiru 134

Pachnące cynamonem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, z warstwą świeżych śliwek z dodatkiem wyrazistego, aromatycznego imbiru to świetny pomysł na tartę z sezonowymi owocami. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 400g śliwek węgierek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka(...)lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć śliwkami pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto ze śliwkami 125

cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy na przemian wodę i olej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem, połowę ciasta przekładamy do formy 24x28cm, układamy w odstępach połówki śliwek, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni(...)minut, następnie wyciągamy formę, wylewamy resztę ciasta wymieszaną z kakao i układamy śliwki pokrojone na ćwiartki, wstawiamy ponownie do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 stopniach, gdyby śliwki nie były słodkie, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 154

Piękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany   3 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pianę. Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika wykładamy na nią śliwki przeciętą częścią do góry, posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Pianę z białek rozprowadzamy po śliwkach.   Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Śliwkowe róże 190

nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :) Porcja na 12 róż Składniki   1 opakowanie ciasta francuskiego trochę powideł śliwkowych  do smarowania ok 12 śliwek twardych i słodkich Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie Śliwki myjemy(...)pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry, ciasto tniemy na paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w  piekarniku rozgrzanym

Niezły Młynek
Pleśniak ze śliwkami i błękitną pianką 148

śliwek- wydrylowanych, przepołowionych kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego 3-4 białka (w zależności od wielkości) 30 g budyniu śmietankowego w proszku łyżka oleju słonecznikowego Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito 2. Dodać proszek, cukier waniliowy 3. Dodać masło i posiekać je nożem mieszając z mąką 4. Dodać cukier i żółtka 5. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą(...)barwnik i dokładnie wymieszać 10. Dodać budyń i olej, wymieszać wszystko dokładnie mikserem 11. Położyć białka na pierwszej warstwie ciasta 12. Na białkach położyć śliwki 13. Zetrzeć resztę ciasta na wierzch śliwek Piec: około 30-50 minut w temperaturze 180-200 stopni- w zalezności od rodzaju piekarnika Smacznego

KreatywnePiny
Pleśniak ze śliwkami 104

Dostałam super przepis od super sąsiadki na pysznego Pleśniaka tym razem w wersji ze śliwkami. Jest meggga pyszny. Łapcie przepis kochani 😊 Składniki blaszka 23/33: ciasto: żółtka 6 szt, mąka pszenna 3,5 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, masło lub margaryna 400 g, kakao 2 łyżki, nadzienie: śliwki 1 kg, piana: białka 6 szt, cukier 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana(...)łyżeczki, Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Jasne ciasto rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na minimum  30 min.  Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki. Na to zetrzeć ciasto ciemne.  Białka ubić

kulinarne odsłony pati
Babcine drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 153

stopionego i przestudzonego Kruszonka: 7 0 g zimnego masła 60 g cukru 110 g mąki pszennej Dodatkowo: masło i mąka do przygotowania tortownicy 400 g śliwek 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta     Przygotowanie:     Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem odrobiny cukru i mąki. Dobrze(...)tortownicy o średnicy 24 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Równomiernie wykleić ciastem dno formy. Na cieście ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, by ciasto wyrosło.   Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Śliwki posypać

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto ze śliwkami i posypką z użyciem serków homogenizowanych 160

blogu ale z innymi owocami ,tutaj tylko wymieszałam składniki i wyłożyłam na blaszkę a na to śliwki i posypkę .Pieczemy w blaszce 24 na 24 . przepis na posypkę: 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju wszystko razem wymieszać i posypać ciasto pieczemy ok 40 min a tu link do całego przepisu: klik

Moje Wyroby
Ucierane ciasto z mrożonymi borówkami 51

mrożonymi owocami – truskawkami, malinami, czy śliwkami. To proste ucierane ciasto sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy lub ciasto na co dzień. Przepis możesz przygotować również na imprezę – na pewno wiele osób chętnie sięgnie po takie proste owocowe ciasto. Jak zrobić ucierane ciasto z mrożonymi owocami? Ciasto z mrożonymi borówkami przygotujesz z kilku prostych składników – potrzebujesz jedynie(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy, a na wierzchu układamy mrożone owoce – ważne, aby nie rozmrażać owoców. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Dokładny przepis wraz z proporcjami składników znajdziesz poniżej. Smacznego! Sprawdź również inne ciekawy przepisy na ciasta z mrożonymi owocami: Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką WIŚNIOWA RURKA

Via Gusto
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 144

mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem(...)proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy jajecznej.Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut do złotego koloru.Studzimy w formie - posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Galette orzechowe z owocami 163

nasze miejskie targowisko, nakupiliśmy pomidorów malinówek, ogórków gruntowych, jabłek, śliwek, trochę malin i jeżyn. Obiad zjedzony, dzieci się bawią, mąż operuje pilotem. A ja zabieram się za wyczekane ciasto ze śliwkami.  Wyczekane, bo galette chodzi za mną od zeszłego roku... Od kiedy poznałam taką formę ciasta kruchego, od czasu do czasu wpisuję w google właśnie galette i napatrzeć się(...)posiekane zimne masło, zmielone orzechy, cukier, żółtko, sól oraz śmietanę.  Wyrabiamy na w miarę gładkie ciasto (elastyczne ono raczej nie będzie). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy. Owoce myjemy. Śliwki kroimy na pół i pozbawiamy pestek.  Na oprószoną mąką stolnicę przekładany i rozwałkowujemy tak, aby miało średnicę

bistro mama
Skubaniec 131

tłuszczem blachę ( 25x40 cm ). Drugą połowę podzielić jeszcze raz na pół, do jednej części dodać kakao i zagnieść. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, ułożyć równomiernie na cieście. Na śliwkach ułożyć 1/3 ciemnego i jasnego ciasta „poskubanego” na kawałki. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Wyłożyć na owoce. Na pianę „poskubać” resztę ciasta. Piec 50 minut

Świat Smaku
Knedle ze śliwkami 243

można było z nich zrobić i na szybko wymyśliłam knedle Niestety są trochę pracochłonne ponieważ wcześniej trzeba ugotować ziemniaki (najlepiej dzień wcześniej), następnie po zagnieceniu ciasta każdą śliwkę trzeba zawinąć w ciasto. Warto jednak poświęcić im czas bo smakują rewelacyjnie. Są miękkie i delikatne Do masy dodałam dodatkowo twaróg dzięki temu wg mnie

Marta Gotuje
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką 142

szklanki, 190ml oleju - ok.3/4 szklanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Kruszonka: 150g masła niesolonego, 100g cukru, 1 czubata łyżeczka kakao, 140g mąki pszennej. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać łyżkę zimnej wody i roztrzepać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać cukier oraz żółtka. Mąkę wymieszać(...)mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać śliwki - wcześniej pousuwać z nich pestki i pokroić na cztery części. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni

W kuchni u Moniki