mąki • 5 jajek, osobno żółtka i białka • 1 margaryna • 1 szklanka cukru • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • 500 g śliwek • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Margarynę rozpuścić, na stolnicy lub w misce zagniatamy ciasto z mąki, żółtek, ostudzonej margaryny, 1/2 szklanki cukru i proszku do pieczenia, ma ładnie odchodzić od rąk, dzielimy ciasto na pół, pierwszą połowę(...)zamrażalnika, białka ubijamy na sztywno, dodajemy resztę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Formę 24x24 cm (lub większą) wykładamy papierem do pieczenia, następnie dużą częścią ciasta wykładamy całe dno, pokrojone śliwki posypujemy cukrem waniliowym i układamy na cieście skórką do dołu, na śliwki ścieramy na tarce, na grubych oczkach kawałek ciasta z kakao, na ciemne ciasto rozsmarowujemy pianę
KUCHNIA POLSKADelikatne i pyszne w smaku ciasto, do którego można wykorzystać dowolne owoce. Składniki 2 szklanki mąki 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Dodatkowo śliwki Przygotowanie Margarynę rozpuszczamy. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka. Na koniec wlewamy wystudzoną(...)wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (moja forma jest o wymiarach 24×24). Układamy śliwki, nie wciskamy w ciasto. Pieczemy w 190 stopniach około 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Autor przepisu: Ula Artykuł Szybkie ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyprócz przetworów, które właśnie pyrkają na kuchni, najbardziej oczekiwane jest ciasto drożdżowe. Tymczasem zamiast ciasta są drożdżówki. Przez większość uwielbiane, przez Miśkę hmmm no bez śliwek zje 😅 A że w Thermomixie wyrabianie ciasta drożdżowego to chwila, to co weekend ciasta drożdżowe królują u nas. Składniki: 500 g mąki 100 g masła 300 g mleka 2 jaja 15 g suchych drożdży(...)cukier łączymy tak aby powstała kruszonka piekarnik rozgrzewamy do 180 st na blaszce wyłożyć papier do pieczenia z ciasta formować bułeczki - takie jakie nam pasują na ciasto układamy śliwki i kruszonkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika - pieczemy ok 25 min Najlepiej smakują prawie na ciepło ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąjako dodatek do drugiego śniadania, ale także jako składnik deseru – ciasto, czy też ulubionego crumble. Dziś na drugi śniadanie przygotowałam zdrowe ciasto śliwkowe – łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Jaglane brownie ze śliwkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 100 g kaszy jaglanej 50 g serka mascarpone banan 40 g mąki kokosowej pół łyżeczki proszku(...)mąkę kokosową, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, cynamon, powidła i banana pokrojonego na małe kawałki. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto powkładaj śliwki przekrojone na połówki oraz posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego
365 dni dookoła kuchniCiasto ze śliwkami, bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pachnące. Ciasto po upieczeniu jest zwarte, nie kruszy się, ładnie się kroi, no i smakuje. Zaliczam je do smacznych, letnich ciast. Jest idealne do popołudniowej kawki lub herbatki(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki. Składniki kruszonki przekładamy do miseczki i rozcieramy aż powstaną małe grudki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Rozkładamy na nim połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 280 % C, na funkcji termoobieg lub góra dół
Kulinarne Fantazje Mariolitradycji kulinarnych. Jak Zrobić Knedle ze Śliwkami? Przygotowanie knedli ze śliwkami może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednimi wskazówkami, krok po kroku, stanie się prostsze. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak zrobić knedle ze śliwkami , odwiedź ten link . Składniki Potrzebne do Knedli ze Śliwkami Podstawowe składniki na knedle ze śliwkami są dość proste i łatwo dostępne. Oto lista niezbędnych(...)razie potrzeby dodaj więcej mąki. Przygotowanie Śliwek do Knedli Śliwki są sercem knedli, dlatego ważne jest, aby były odpowiednio przygotowane: Wybór śliwek : Najlepsze do knedli są węgierki – mają intensywny smak i łatwo oddzielają się od pestek. Usuwanie pestek : Delikatnie usuń pestki ze śliwek, starając się zachować ich kształt. Nadziewanie cukrem : Do każdej śliwki można wsypać odrobinę cukru, aby knedle były
Kuchennyviral.plmąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec około godziny
Magiczne Życie Martyprostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2 szklanki(...)wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę, odrobinę masła i szczyptę cukru. Ciasto zlepiamy nad śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta. Ważne, by ciasta nie trzymać za długo na blacie
Smakowity Blog Kulinarnymięciutkie, z kwaśnym dodatkiem śliwek, żeby nie było nudno i pianką bezową. A na dodatek robi się jego na maksa szybko! Spróbujcie, a jestem pewna, że to ciasto marchewkowo – jabłkowe ze śliwkami stanie się jednym z Waszych … Artykuł Ciasto marchewkowo – jabłkowe ze śliwkami pochodzi z serwisu
Flymetothespoonprócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt(...)stopni. Studzimy. kroimy na 2 równe blaty. Składniki na masę: śliwki: 200 g suszonych śliwek 120 ml spirytusu Śliwki przekładamy do słoika, wlewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie odsączamy( alkohol zostawiamy do nasączenia ciasta) i kroimy w kostkę. 2 budynie śmietankowe 2 żółtka 500 ml mleka cukier waniliowy 8 łyżek cukru 250 g masła
Domowe ciastaszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% około 1 kg śliwek 5-6 łyżek cukru pudru 5 łyżek płatków migdałowych cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło i razem wszystko siekamy na drobne kawałki(...)myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich (trochę większą) wykładamy dno dużej blachy. Na cieście układamy śliwki (skórką do dołu). Posypujemy płatkami migdałowymi, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez
Qchnia po prostuMuffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 duży kefir naturalny dodatki: - posypka - Maczek niebieski - posypka - Perełki ecru - śliwki - gorzka czekolada - ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem - kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie(...)Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut Gdy ostygną, dekoruję
Kuchnia co dniaSkładniki: 1 margaryna 1 szkl. cukru 5 jajek 2,5 szkl.mąki cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 kg śliwek Kruszonka 20 dkg mąki 10 dkg cukru 15 dkg margaryny Składniki zagnieść i zetrzeć na tarce na wierzch ciasta Ciasto Miękką margarynę ucierać z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.Następie dodawać po jednym całym jajku cały czas miksując(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia ,dodać do margaryny i wymieszać .Po dokładnym wymieszaniu dodać cynamon i zamieszać .Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ,łyżką wyłożyć ciasto .Na cieście ułożyć gęsto połówki wydrylowanych śliwek wstawić do piekarnika o temp, 185-190 stopni i piec 45-50 minut
Anioły w kuchniWeekendowe wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. Kwintesencja końca lata... soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście drożdżowym, poprzeplatanym kremową masą serową. Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny kawałek(...)jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą. Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony( click ). Drożdżówka ze śliwkami i serem Składniki na ciasto( tortownica 27 cm): 400 g mąki 7 g drożdży instant 1 jajko i 1 żółtko 65 g cukru 90 g masła 150 ml ciepłego mleka 1 szczypta soli
Mia Cucina SofietaNadal mam ochotę na ciasta ze śliwkami. A że ciągle jeszcze są, to mam jeszcze jedną propozycję. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo) pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki mleka świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta(...)dłużej. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dodać 1-2 łyżki przesianej mąki dodatkowo i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę migdałową. Piec w temperaturze 175*C bez termoobiegu przez około 50 - 60 min. lub do tzw. suchego patyczka
Proste Potrawy