posypania.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków) i dobrze wystudzić.Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem(...)każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy lekko spłaszczać.W tak przygotowane kawałeczki ciasta wkładać śliwki, a w śliwki, w miejsce po pestce, wsypywać cukier, dokładnie zlepić ciasto i formułować kule.Przygotowane knedle wrzucać od razu do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu przez
Gospodyni MiejskaJeżeli lubicie ucierane ciasta to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto jest miękkie i puszyste. Kwaśne śliwki świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Idealny wypiek do jesiennej kawy 😊 Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm: ciasto 4 jajka (rozmiar L) 150 g miękkiego masła (lub margaryny) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 45-50 minut w 165ºC. Ciasto powinno się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Etapy
Ugotowaćbreton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym! Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI(...)rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni 45 minut. Znacie to ciasto
Zofianaulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek(...)Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka 250 g cukru 3 łyżki miodu
Rozpustne gotowanieśliwek i cynamonu jest idealne. Już po 15 minutach pieczenia dom przepełniony jest cudownym zapachem, a domownicy natarczywie zaglądają do kuchni z pytaniem, czy już??? Składniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami (blaszka 25x30 lub tortownica o średnicy 28cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka(...)Teraz dodajemy przyprawy i na końcu dżem. Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki, układamy na cieście skórką do dołu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy już się upiekło. Gdyby ciasto było z wierzchu upieczone
Rozpustne gotowanieciasto z owocami. Zawsze się udaje i szybko się je robi, nawet ten kto nie umie piec napewno sobie poradzi. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, mi ciasto to najlepiej smakuje ze śliwkami lub brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta użyłam produktów Wodzisław.składniki:5 jajek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka oleju1/2 szklanki drobnego cukru2 łyżki cukru wanilinowego Wodzisław1 łyżeczka proszku(...)posypaniaJajka utrzeć z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. a tu wersja
Monia miesza i gotujeroku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej(...)czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy ciastem i pieczemy 20 minut. Śliwki oczyszczamy z pestek, wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia kruszonki. Inspiracja na to wspaniałe ciacho pochodzi z bloga Kuchennymi Drzwiami
Życie zaczyna się w kuchniodstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy. Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliwki myjemy, osuszamy. Dzielimy(...)pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w kosteczkę. Śliwki ułożyć ciasno skórką do góry. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku
MarciochaKucharzyutarty z cukrem i masłem, przez co ciasto ma cudownie intensywny marcepanowy smak. Wielbiciele marcepanu będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować! Składniki (na tortownicę 26 cm): 100 g marcepanu 125 g masła 125 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 średnie(...)połączenia składników do masy jajeczno-marcepanowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli masę wyłożyć na blaszkę/tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć wydrylowane śliwki. Posypać cukrem i cynamonem piec w 200`C około 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mikserem spiralami wyrobić gładkie nie za gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto włożyć do formy, na wierzchu poukładać całe małe śliwki bez pestek. Kruszonkę wyrabiamy ręką, kruszonką posypać śliwki na cieście. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - leniwe" drożdżowe jest
W Mojej Kuchni LubięSzybki i prosty przepis na ciasto kruche. Jeśli planujecie pierwszy wypiek ze śliwkami nie zawiedziecie się. Idealne ciasto kruche, lekko sypkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Dodatkowo można łączyć je z różnymi owocami np. jabłkami czy wiśniami a zawsze wychodzi obłędne. U nas to ciasto to klasyk, więc i wy musicie spróbować. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)śliwek Wszystkie składniki wsypać do miski. Ważne żeby masło było zimne ! Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć do formy i uklepać. Wyłożyć śliwki rozcięciami ku górze. Następnie wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i lekko przyklepać. Piec w 180 ºC przez 50 minut. Smacznego 😊 Dziękuję
Słodka Strefajajkami przesiewamy mąkę. Dodajemy do tego resztę mleka, roztopione masło, zaczyn z drożdży, mieszamy wszystko aż do uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze(...)kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki, chwilę smażyć, odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Ja robiłam jednak tak, że najpierw układałam na patelni połówki śliwek (na rozgrzanej patelni z olejem), te zalewałam czubatą łyżką ciasta, chwilę smażyłam, odwróciłam i rumieniłam z drugiej strony. Pamiętajcie tylko, żeby racuchy smażyć
KardamonovyMiałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica(...)spód ułożyć śliwki przekrojone na pół , przykryć paskami ciasta , aby powstała kratka. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C. Rada: Spód ciasta należy zapiec przed położeniem śliwek, gdyż śliwki puszczają sok i może powstać zakalec
Różne smaki w kuchniStragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek!Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki!Przepyszne!Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!Koniecznie musicie je spróbować!Polecam!SKŁADNIKI(...)lodówce.MUFFINKI:W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki , a w drugiej mokre.Mokre wlewamy do suchych , a następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki.Mieszamy tylko do połączenia składników.Wymieszane ciasto wkładamy do foremek ( na pełno ) , a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę.Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.UWAGA!Muffinki po upieczeniu musza całkowicie wystygnąć!Najlepiej
Ostra na Słodko