ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:136/457)

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia) 100

Ciebie". Ciasto z czereśniami ( klik ) stało się tak popularne, że później zauważyłam mnóstwo podobnych - na innych blogach. (Dla tych, którzy mnie oznaczyli - dziękuję.)  Opis ciasta znajdziecie tu ( klik ). Jednakże używając śliwek - zmieniłam minimalnie proporcje, dlatego zdecydowałam się umieścić podobny przepis. To ciacho jest również pyszne - tak samo jak poprzednie i na prośbę rodziny musiałam je robić 2 razy(...)cukrami zmiksować do puszystości. (Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.) Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać uprzednio przygotowane śliwki. Masę przełożyć na patelnię (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką. (Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy

Di gotuje
Niemieckie ciasto ze śliwkami 172

żałuję. Zapewniam Was, że do tego przepisu będę wracać jeszcze, oj będę:) Składniki ciasta przerobiłam trochę "pod siebie":) Składniki: 180 g masła; 160 g cukru pudru; 4 jajka; 1/2 łyżeczki esencji waniliowej; 225 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; szczypta soli; około 15 śliwek lub moreli; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty(...)waniliową i przesianą przez sito mąkę pszenną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia (28x20 cm), wierzch ciasta lekko wyrównać.  Śliwki lub morele umyć, osuszyć i przepołowić na pół, wyjąć pestki. Owoce układać na cieście przeciętą stroną do góry. Ciasto piec w 180 st.C około 30 minut. Po upieczeniu

In my kitchen
Klasyczne knedle ze śliwkami. 160

kaszy manny z jagodami.  Obie wersje są przepyszne, ale te klasyczne, ze śliwkami, zawsze królują wśród jesiennych przysmaków, bo czy jest coś lepszego niż cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane(...)Ziemniaki przeciskamy przez praskę z masłem wprost do mąki, delikatnie mieszamy. Teraz dodajemy jajko, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, formujemy wałek, a z niego odcinamy kawałki wielkości około dwóch śliwek, rozpłaszczamy i zawijamy śliwkę, sklejamy i formujemy kształtną kluskę, odkładamy na ściereczce oprószonej mąką.      Gotowe knedle wrzucamy partiami

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto ze śliwkami 179

masła (niezbyt miękkiego, ale też nie zimnego) 3 jajka ok. 3 łyżek jogurtu (użyłam greckiego) 0,5 kg śliwek węgierek Mąki wymieszać z cukrem i solą. Masło pokroić na kawałki i przełożyć do suchych składników. Dodać jajka rozbełtane widelcem. Spróbować wyrobić ciasto ręką i połączyć to, co się da. Dodawać stopniowo jogurt i wyrobić ciasto ręką (wszystkie składniki powinny się(...)ciasno rozłupane i pozbawione pestek śliwki (miąższem do góry). Piec w temp. 200 stopni C. przez 40 minut. Podawać ciepłe, ale nie gorące. ----- Podobne: Rustykalna tarta ze śliwkami Tarta z gruszkami Ciasto śliwkowo-kokosowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Rozgrzewająca tarta ze śliwkami 128

pomysł na coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory – śliwki z cynamonem pod orzechową kołderką w otoczeniu niezwykle kruchego ciasta. Mniam! Składniki Ciasto (porcja na 2-3 tarty) Ciasto można podzielić na porcje i zamrozić, nie będzie trzeba zagniatać następnym razem J ¼ kg mąki pszennej ¼ kg mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 3 żółtka ¼ szklanki śmietany(...)uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać resztę składników  i zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut.  W tym czasie pokroić na ćwiartki śliwki, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 10 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić formę do tarty. Ciasto powinno być cieniutko rozwałkowane – ok. 3 mm . Podpiec ciasto przez 10 minut w temperaturze

Kulinarne Inspiracje
Sernik z borówkami na zimno 547

biszkoptów. Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia, który idealnie sprawdzi się jako szybkie ciasto z owocami na weekend. Przygotowanie sernika zaczynamy od wyłożenia biszkoptami formy. Następnym krokiem jest wykonanie twarogowej masy, a potem wymieszanie borówek amerykańskich z galaretką i rozłożenie ich na wierzch ciasta. Ostatnim krokiem jest przykrycie ciasta i wstawienie do lodówki, aby stężało. Podczas przygotowywania sernika pieczonego, najwięcej pułapek(...)sernikowy były zimne. To będzie gwarancją szybkiego stężenia ciasta. Jeśli chcesz, aby biszkopty szybciej zmiękły, możesz je na chwilę zamoczyć w mleku. Jeżeli szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta z owocami, zobacz również przepis na ciasto z porzeczkami i budyniem , proste ciasto widelcem mieszane z owocami oraz ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką . Polecamy też przepis na kruche ciasto

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 105

Połączenie kwaśnego rabarbaru z słodką bezą jest w tym cieście genialne! Wystarczy naprawdę kilka chwil i podstawowe składniki, a efekt jest fantastyczny! Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  najlepsze ciasto kruche ze śliwkami –  tort czekoladowy z owocami –  szarlotka na kruchym cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki

nietylkopasta.pl
Karpatka 82

ciasto to wspomnienie z dzieciństwa, choć raczej nie z mojego domu rodzinnego a z imienin u ciotek, przyjęć urodzinowych czy komunii. Zawsze smakowało ale poszło w zapomnienie. Dziś przywracam wspomnienia o karpatce, wspomnienia pyszne, delikatne, kremowe. Proste ciasto parzone i przepyszny mleczny krem, taki jest sekret tego ciasta. Wymaga tylko czasu, które niestety nie da się skrócić. Blog nietylkopasta.pl(...)Dodaj do koszyka Deska Gąska Antonina – średnia 135,00  zł Dodaj do koszyka Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  najlepsze ciasto kruche ze śliwkami –  tort czekoladowy z owocami –  szarlotka na kruchym cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  sernik

nietylkopasta.pl
Knedle ze śliwkami 225

wyjętą 1/4 część ziemniaków z powrotem wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajka i całość wyrabiamy. Ja akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle

upichcic
ciasto kruche ze śliwkami 103

kwaśne 18 % śmietany po 400 ml każda 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 białka Dodatkowo:  300 gram śliwek ( można użyć innych owoców ) Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiałam, dodałam żółtka, cukier, proszek do pieczenia i miękką rozdrobnioną margarynę, zagniotłam. Podzieliłam na 4 równe części, włożyłam do zamrażalnika, żeby się schłodziło. Masa śmietanowa(...)sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką. Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki. Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy części schłodzonego ciasta. Przykryłam masą śmietanową na której wierzch położyłam połówki śliwek ( koniecznie skórką do dołu ). Całość posypałam ostatnią częścią potarkowanego ciasta. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę. ( najlepiej do suchego patyczka

Darcia w kuchni
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM 114

Kruche, maślane ciasto z dodatkiem budyniu, ze śliwkami i kruszonką. Bajeczny smak... I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ot nic specjalnego... Niskie, takie nijakie..., to zapewniam, że to ciacho nie wygląda, ale za to jak smakuje... :-) Meeega maślane, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. U nas zauroczyło wszystkich, bez wyjątku, nawet moje dziecię, które raczej(...)łyżka cukru waniliowego (u mnie ksylitol z wanilią ) - 80g cukru (dałam 50g) - 500ml mleka - 500g śliwek - puder do posypania - 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania śliwek W misie miksera zagnieść kruche ciasto z: mąki, zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego i jajka. Można również posiekać wszystko nożem i zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto

Smaczne Zdrowe
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 135

proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (skórką do dołu). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C około 40 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 105

moją drogę do idealnego ciasta drożdżowego, przygotowałam mały poradnik z najważniejszymi radami i wskazówkami. Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Dla mnie idealne ciasto drożdżowe jest puszyste, ale nie zbyt puchate, bo wtedy może sprawiać wrażenie lekko suchego. Wolę mięsistą, sprężystą konsystencję ciasta, z wyraźnym aromatem masła. By upiec takie ciasto drożdżowe warto pamiętać o kilku(...)przygotowaniem ciasta latem. W chłodniejsze dni możemy sobie poradzić, stawiając ciasto czy rozczyn bliżej ciepłego kaloryfera. Pamiętajcie jednak, że intensywne przyspieszanie wyrastania ciasta (znam przypadki, że niektórzy wkładali ciasto do wyrośnięcia do nagrzanego piekarnika), grozi katastrofą! Takie ciasto będzie miało mocny posmak drożdży. 2. Drożdże najlepiej pracują z letnią wodą lub mlekiem . Do rozczynu i później do ciasta dobrze jest

Na-talerzu.pl
Galette ze śliwkami 127

łyżka bułki tartej szczypta cynamonu brązowy cukier do posypania oraz do śliwek, jeśli są kwaśne Masło i twaróg posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość(...)środku równomiernie rozsypać mieszankę płatków, zostawiając ok 3-4cm brzeg. Wyłożyć śliwki (jeśli są kwaśne, posypać odrobiną cukru). Brzeg ciasta zawinąć na owoce, posypać cukrem. Galette wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC (grzanie góra-dół lub dół+wentylator) Podawać na ciepło np. z gałką lodów lub sosem waniliowym. Smacznego

Obiad gotowy
Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami 163

misce. Dolać podgrzane mleko i wymieszać 6-8 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta . Dodac pokrojone w małe kawałki miękkie masło i zagniatać dalej. Ciasto przykryć folią i na całą noc umieścić w lodówce śliwki(...)pokroić w kostkę, zalać rumem i pozostawić na całą noc foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. W każde zagłębienie w foremce ułożyć po 1 migdale wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić. Wymieszac ze śliwkami. Uformować i ułożyć w foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę, by wyrosło piekarnik rozgrzać do 200`C. Ciasto posmarować mlekiem i piec  30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!