ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:147/457)

Wegański pleśniak ze śliwkami 175

wody po gotowanej ciecierzycy (ja wykorzystałam gotową wodę z puszki z ciecierzycą) około 1 kg śliwek łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany zblendować na gładką masę. Mąkę, 100 ml oleju, 50 g cukru, proszek do pieczenia zagnieść na gładką masę Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do zamrażalnika na minimum 30 minut. W międzyczasie ubić wodę z ciecierzycy(...)ciasta na tarce albo pokruszyć. Tak przygotowane podpiec w 190 C przez 20 minut. Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę śliwek Na to pianę Resztę śliwek i rozkruszyć na samej górze resztę ciasta Tak przygotowane piec około 40 minut w temp. 190 C Smacznego

greenscarf
Konfitura śliwkowa z nutą mięty - domowe przetwory 166

Uwielbiam śliwki, zwłaszcza w cieście lub po prostu jeść w całości. Ostatnio jednak zamarzyła mi się pyszna konfitura śliwkowa. A, że posiadam też sporą ilość wspaniałej mięty, postanowiłam urozmaicić jej smak. To była wyśmienita kolacja. Zapraszam Was serdecznie na mój przepis na konfiturę śliwkową z nutą mięty. ...taka śliwkowa konfitura domowa podana na ryżowych waflach, to idealna kolacja dla każdego(...)śniadanie do wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast, ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu. * Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją konfiturę z ponad kilograma bardzo soczystych śliwek, co wiązało się z dodaniem większej ilości żelfixu.  Smacznego

Słodkie okruszki
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 173

Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek.  Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu.  Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce(...)aluminiowej lub spożywczej. SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 4 jajka 2 szklanki startego na tarce ( na dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek 100 g gorzkiej czekolady

cool and minty
Ciasto „pleśniak” 60

żółtka muszą być zimne prosto z lodówki). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wiekszą część rozłożyć na blaszce, posmarować powidłami ja jeszcze dodaje śliwki pokrojone, na śliwki starkować ciemne ciasto. Białka ubić, dodać cukier i wylać piane na ciemne ciasto. Na sam wierzch starkować resztę jasnego ciasta. Piec 40-60 min. w 180 stopniach. Autor przepisu: Madzia

Wasze Przepisy
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 225

więcej mąki. Przygotowujemy owoce. Ja użyłam śliwek, które przekroiłam na pół i lekko posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce

Mania Gotowania
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 35

Pyszne knedle ze śliwkami z nutką bakaliowo-korzenną. Idealne na Wigilię. Składniki: ? 1 kg ugotowanych ziemniaków ? 300 g mąki pszennej ? 100 g mąki ziemniaczanej ? 2 jajka ? mrożone śliwki – 1 opakowanie ? sól do smaku Nadzienie dla śliwek ? 1/2 szklanki orzechów włoskich ? 1/2 szklanki migdałów ? 1/2 szklanki rodzynek Sos ? 1/2 litra kompotu z suszu Hortex ? 1 limonka ? laska cynamonu Wykonanie: ? Ugotowane(...)sosu, dodać sok z limonki. ? Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. ? Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. ? Nadzienie wkładać między 2 połówki śliwek, następnie oblepić ciastem formując knedle. ? Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. ? Knedle podawać z sosem i posypane kruszonką bakaliową.{jcomments on} Przepis ten pochodzi z Warsztatów

To co kocham
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 96

jajka • mrożone śliwki – 1 opakowanie • sól do smaku Nadzienie dla śliwek • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki migdałów • 1/2 szklanki rodzynek Sos • 1/2 litra kompotu z suszu Hortex • 1 limonka • laska cynamonu Wykonanie: • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. • Zagnieść ciasto na knedle z mąką, jajkami i szczyptą soli. • Kompot z suszu(...)Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. • Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. • Nadzienie wkładać między 2 połówki śliwek, następnie oblepić ciastem formując knedle. • Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. • Knedle podawać z sosem i posypane kruszonką bakaliową.{jcomments

To co kocham
Bułeczki drożdżowe ze śliwką i kruszonką. 178

Sobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ... a w mojej kuchni pachnie latem :) A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki :Ciasto :700 g mąki pół szklanki cukru4dkg drożdżyszklanka mleka2 jajkapół stopionej margarynyKruszonka :1/4 kostki miękkiej margaryny4 łyżki cukru4 łyżki mąki4 łyżki płatków owsianychew. posiekane orzechyŚliwki ( u mnie(...)powstały grudki.Odrywać kawałki ciasta , formować z nich okręgi o mniej więcej 8-10 cm średnicy.Na każdym ułożyć kilka połówek śliwek , posypać obficie kruszonką. Piec ok 20 min   w 180'CZ tej porcji ciasta wyszło mi 20 babeczek.Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Placek czarno-biały ze śliwkami 150

Pierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY ZE ŚLIWKAMI(...)pomocy łyżki. Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy śliwki i pozostałą część ciasta (białą) - wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez około 50 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi migdałami. Placek czarno-biały ze śliwkami   SMACZNEGO

peggiwkuchni
Szybkie ciasto do kawy 96

Szybkie ciasto do kawy  przepis na szklanki na ekspresowe ciasto na oleju. Szybkie ciasto do kawy jest tak proste, że potrafi je upiec nawet dziecko. To najlepszy przepis na szybkie ciasto z niczego, czyli z tych składników, które masz w domu. A nawet jeśli nie masz to kupisz w najbliższym spożywczaku. Przepis na ekspresowe ciasto do kawy lub herbaty(...)wierzchu ułóż sezonowe owoce.  Żeby zrobić najlepsze ciasto do niedzielnej kawki wystarczy tylko zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności. Innym ciastem które zawsze się udaje jest kubeczkowe ciasto jogurtowe .  Ekstra szybkie ciasto z niczego czyli z tych składników, które zazwyczaj masz w domu.   Składniki na ekspresowe ciasto do kawy  moja szklanka ma 250 ml pojemności, proporcje

Cztery Fajery
Tarta z frangipanem i figami 41

doskonale. Tarta z frangipanem i figami jest temu dowodem. Frangipan to taki kuzyn marcepanu, będą pasować do niego również inne owoce, np. wiśnie, śliwki, gruszki.  Zachęcam do wypróbowania! Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette(...)śliwkami Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami  Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z rabarbarem Tarta ze śliwkami i jogurtem Rustykalna tarta z morelami Galette z papierówkami   Tarta z frangipanem i figami  Składniki: ciasto: 170g

Obiad gotowy
Ciasta z jesiennych owoców 53

warto upiec w tym sezonie? Podpowiadamy!   Tarta ze śliwkami    Śliwki to jeden z symboli jesieni. Większość z nas wykorzystuje je w tym okresie do przygotowania smacznych knedli, jednak świetnym pomysłem będzie także tarta ze śliwkami. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy.  Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej, 50 g zimnego masła, 50 g cukru(...)Sposób przygotowania:  Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta. Na stolnicę lub do miski należy wsypać wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i dokładnie ugniatać przez kilka minut. Po tym czasie ciasto należy owinąć folią kuchenną i wsadzić do lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie można rozpocząć przygotowanie nadzienia. Śliwki należy dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć z nich

Smaki Na Talerzu
Śliwki pod kokosowo-migdałową kruszonką (Crumble di prugne con mandorle e cocco) 140

razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków  kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki  z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam serdecznie. Smacznego! **** Ed ecco a Voi uno dei dolci di più facile realizzazione(...)pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką aż powstanie kruszonka. Na dno foremki wykładamy pokrojone śliwki a na górę wysypujemy kruszonkę.  Crumble posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  **** PREPARAZIONE Tagliamo le prugne in quarti e le mettiamo

La grande e la piccola cuoca
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis 238

nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie każdą ze śliwek przecinamy na połowę. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki(...)wielkości piłeczek pingpongowych. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką blacie, na środku ustawiamy po połówce śliwki do środka której dodajemy szczyptę cukru, następnie zlepiamy boki ciasta formując kulki. Uformowane knedle ze śliwkami wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez pięć minut od momentu, aż knedle samoczynnie wypłyną na powierzchnię gotującej się wody. Na suchej patelni zrumieniamy bułkę

Księga-Smaku