całą noc na blacie kuchennym do zaczynu wsypać przesiana mąkę i sok z cytryny drewnianą łyżką wyrobić ciasto z 5 minut forma silikonowa 26 cm - ciasto przełożyć do formy i na wierzchu poukładać połówki śliwek piec w 200C około 40 minut lukier nie za gęsty: ile potrzeba cukier puder wymieszać ze śmietaną ciasto polukrować i zostawić do wystudzenia pyszna leniwa
W Mojej Kuchni Lubięmiękka palma, cukier ubić mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ubić na dość gęste ciasto do foremek silikonowych 4x7cm nałożyć czubatą łyżkę ciasta - łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki następnie do foremek nałożyć na wierzch resztę ciasta piec w 200C około 30 minut ostudzone babeczki posypać pudrem cukrem.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmigdałów 100 g cukru Dodatkowo: 50-70 g pokruszonych płatków migdałowych 1/2 łyżeczki cynamonu 500g śliwek kalifornijskich Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe kawałki (lub starte na tarce) masło. Siekamy nożem. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy gęstą śmietanę (najlepiej stopniowo dodawać po 1 łyżce, gdyż(...)czasie ciastem wylepiamy dno blaszki (21x32cm lub nieco większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Posypujemy cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Suszone śliwki drobno kroimy. Połowę z nich rozkładamy na cieście. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku. Mikser wyłączamy, dodajemy proszek budyniowy oraz twaróg. Całość ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia
Smaki Na Talerzujajka, 4 szt olej, 10 łyżek woda gorąca, 10 łyżek proszek do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki śliwki, 1 kg Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka, powoli na zmianę dodajemy wodę i olej. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną(...)papierem. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 15 minut. Do drugiej połowy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch posypujemy drobno krojonymi kawałkami śliwek. Pieczemy jeszcze około 40 minut
Gotowanie moimi oczamiPieczenie ciast to moja specjalność Kakaowe ze śliwkami i rodzynkami Składniki: 6 szt jajka 3/4 szkl cukier 2,5 szkl mąka 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szkl olej 1 kg śliwek 150 g rodzynek PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć z cukrem do białości. Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem(...)pieczenia i cynamonem. Ubijając przesiewać składniki do masy jajecznej, na samym końcu dodać olej, dokładnie wymieszać. Śliwki umyć wypestkować pokroić na kawałki, dodać razem z rodzynkami do ciasta, wymieszać ,wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez 40 minut
Kuchnia Danusiboskie ciacho. Czego chcieć więcej? Ciasto jest mocno czekoladowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dlaczego akurat ten przepis? Bo efekt jest naprawdę mniam! Rozpusta godna wyjątkowego wieczoru. Najlepsze ciasto czekoladowe ze śliwką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjedno po południe :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonką zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy(...)pół i wyjmujemy pestki. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką do dołu lekko wciskając je w ciasto. Na wierzch układamy niedbale kruszonkę i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut (aż do suchego
My simple kitchenMuszę Wam powiedzieć, że to ciasto mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową(...)jajkami i cukrem, cały czas ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli będzie bardzo gęste można dodać jeszcze łyżkę oleju) dodać cukinię, orzechy i suszone śliwki, delikatnie wymieszać (po dodaniu cukinii ciasto będzie bardziej rzadkie, więc proszę się nie martwić, że na początku jest gęste). Keksówkę o wymiarach 28 x 11 cm nasmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć ciasto
Zakątek rozkoszy kulinarnychsię wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis. Do ciasta dodałam trochę kardamonu, bo bardzo lubię go zestawiać ze śliwkami i odrobinę kurkumy, żeby podkręcić kolor, wierzch posypałam pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki :) Składniki: 40 gram mąki quinoa 30 gram mąki ziemniaczanej 30 gram mąki(...)wolnych obrotach. Utartą masę mieszamy z ubitymi białkami. Niewielką silikonową keksówkę (można też użyć zwykłej metalowej) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto, rozprowadzamy równomiernie i na wierzchu układamy połówki śliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Gdy ciasto jest gotowe odstawiamy je do przestygnięcia, na koniec posypujemy pudrem
Quinoa Raz!Tradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie wakacji. Wyśmienite także z truskawkami, porzeczkami, jagodami czy agrestem. Pamiętajmy, że warunkiem udanego wypieku, jest w tym przypadku użycie składników o temperaturze pokojowej oraz dokładne ubicie masła z cukrem pudrem. Ciasto wychodzi puszyste(...)śliwek węgierek DO PODANIA: cukier puder do posypania, bita śmietana do podania WYKONANIE ŚLIWKI opłukujemy, osuszamy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. CIASTO : Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem
cool and mintybyle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta rozłożyć do foremek i piec w 200C około 25 minut śmietanę 30% ubić ze śmietanfixem i szprycką nałożyć na wystudzone muffinki posypać zmieloną czekoladą...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębudyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Wykonanie placka: Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę posmarowaną wcześniej tłuszczem, wyciągnąć brzegi, nakłuć widelcem i zapiec w temperaturze
Tradycyjna Kuchniakruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu żółtko do posmarowania 2 łyżki cukru brązowego cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę(...)cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm. Można w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki skórkami do spodu, zostawiając
Smakołyki Asimąkę z proszkiem i zmiksować na nie za gęste ciasto niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, na dno formy (będzie wierzchem) poukładać gęsto ćwiartki śliwek, na śliwki wlać z 3/4 ciasta do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 2 łyżki mleka, wymieszać, na jasne ciasto wylac ciemne ciasto piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki(...)ciasto posypać łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru
W Mojej Kuchni Lubię