które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało. Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej 30 g cukru pudru szczypta soli(...)pokruszonych płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto, rumu lub koniaku (opcjonalnie) dodatkowo: na owoce: ok. 8 śliwek ( u mnie też 1 brzoskwinia), 1 łyżka mąki, 4 łyżki cukru, szczypta soli 2 łyżki cukru kryształu białko jajka Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij rozcierać
Chilli Czosnek i Oliwałyżka cukru wanilinowego 50 g roztopionego oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego na kruszonkę: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru pozostałe: 1 jabłko 10-15 śliwek węgierek Przygotowanie: Składniki na ciasto jogurtowe powinny być w temperaturze pokojowej. Kruszonka: do miski wsypujemy mąkę, posiekane masło oraz cukier i rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Piekarnik ustawiamy na góra(...)olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone jabłka i śliwki. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni
Życie zaczyna się w kuchnichwilę uderzy nas bogactwo warzyw i owoców i będziemy korzystać w tych dobrodziejstw, piekąc ciasta z truskawkami, rabarbarem, wiśniami i śliwkami. Zanim jednak to się rozkręci podaję Wam przepis na proste i przepyszne kruche ciasto z suszonymi morelami pod kruszonką. Morele do tego ciasto się gotuje w miodzie i wodzie, dzięki temu stają się miękkie, słodkie lepiące. Potem mieli się(...)trochę rozmarynku, bo świetnie pasuje do moreli ( ja akurat nie miałam w domu). Zamiast moreli można też użyć innych suszonych owoców jak śliwki czy żurawina. Mało składników, wszystko raczej można znaleźć w lodówce i szafkach, doskonałe kryzysowe ciasto. Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki cukru
Cooking for EmilyŚnieżna wyspa Ciasto z borówkami, ale możną wykorzystać inne owoce, są dwie warstwy pierwsza to ciasto, druga śnieżki z galaretką. Można zrezygnować z drugiej warstwy i zrobić tylko spód ciasta np. ze śliwkami również jest pyszne. Składniki: · 200 g margaryny · 2 ½ szk. mąki pszennej(...)wlewamy 2 łyżki śmietany oraz ocet. 2. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucieramy. 3. Na koniec ciasto łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm. 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 minut w 180 ° C. Po upieczeniu ciasto
Kulinarna Chwilamąki 150 g zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli 80 ml kefiru 1/2 kg śliwek cynamon Tarta ze śliwkami i cynamonem Wykonanie W misce umieszczamy mąkę, masło, kefir, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Krajaczem do cista kruchego wyrabiamy ciasto lub szybko wyrabiamy w rękach (tak żeby nie ogrzać masła). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy(...)Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki. Śliwki kroimy w ósemki (na pół, na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze raz wzdłuż na pół) i układamy na cieście. Plasterki mogą lekko na siebie nachodzić. Posypujemy
Pyza i SurówkaCiasto mannowiec ze śliwkami Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki 100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)mleka 2/3 szkl cukru 100 g masła Dodatkowo : polewa czekoladowa jeżyny do dekoracji herbatniki 350 g w tym jest 23 herbatniki kakaowe. Przygotowanie: Warstwa śliwkowa: Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać
Kuchnia DanusiPomysł na tą tartę, jest wynikiem znalezionych w lodówce składników: serka mascarpone i śliwek, dodatkowo wykorzystałam także znalezione w spiżarni płatki migdałowe. Wyszło całkiem fajne, lekko kwaskowate połączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki:Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła(...)jajka 2 łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd]: 250 g serka mascarpone 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru Dodatkowo: ok. 20 śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut.2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C
Pasja Smakuzaokrąglić się ociupinkę ;) Tak dla odmiany dziś po raz pierwszy w wersji z masełkiem... 3 ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach) mąka (ilość zależy od tego jakie ciasto lubicie) jajko szczypta soli śliwki (całe lub połówki, wypestkowane) cukier masło Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Następnie starłam je na tarce, dodałam mąkę, jajko, odrobinę soli i wyrobiłam ciasto. Utoczyłam z niego wałek
bastalenapieczenia i połączyć mikserem składniki na jednolitą masę forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać całe ciasto, posypać wierzch ciasta tartą bułką w ciasto powkładać gęsto całe wypestkowane śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić - ciasto jest szybkie łatwe, można dać owoce
W Mojej Kuchni Lubięskładniki dobrze się połączą i będzie jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypujemy mąki. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki i pozbywamy się pestek oraz przygotowujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę przekładamy do misy zagniatamy i formujemy(...)miedzy palcami na kruszonkę. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta wkładamy do lodówki. Blachę o wymiarach 40*30 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na całej blaszce. Układamy śliwki skórką do dołu posypujemy kruszonką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Blaszkę wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy temperaturę na 180 stopni
Ala piecze i gotujewypieki? Wybór należy oczywiście do Was. W dzisiejszym wpisie zaproponujemy Wam 15 pysznych propozycji na ciasta Wielkanocne, które z pewnością Wam posmakują! 1. Kolorowa Chmurka Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Śmietanowiec Przepis na: Alledobre.pl 3. Ciasto Cappuccino Przepis na: przyslijprzepis.pl 4. Pijana śliwka Przepis na: zjemto.blox.pl 5. Ciasto “Wiśnia z makiem” Przepis na: zjemto.blox.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Damusia.plwigilijnego kompotu. Składniki: 0,5 gram mieszanki suszonych owoców na kompot Miód do smaku Sok z cytryny Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 50 gram roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka letniej wody Szczypta soli Dodatkowo; 200 gram suszonych śliwek Helio Forma do uszek Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione masło, jajko oraz(...)letnią wodę, wszystko razem łączymy i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze części, każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy na kształt koła. Jeden krążek ciasta układamy na formie do robienia uszek, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, układamy w zagłębieniach formy. Przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta , oprószamy mąką i mocno wałkujemy. Formę odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wyjmujemy uszka. Uszka
Bajeczna KuchniaPierwszy raz spotkałam się z taką taktyką. Wybaczyłabym pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony(...)przyrządzić samemu. Miło, że kucharz podzielił się z nami taką informacją. 8/10 11. The Mexican 5/10 pkt Przysmak młodości Jose Riviery, czyli żeberka barbecue pieczone z suszoną śliwką podane na cieście francuskim Nie za wiele jest tutaj do opowiadania, bowiem The Mexicana nie wyrwała się zanadto ze swojego codziennego menu. Obsługa była jak zwykle profesjonalna, czas oczekiwania krótki. Danie niechlujnie
Życie zamknięte w smakudokładniej całym ugotowanym owocom, więc jest nie tylko ładne ale tez bardzo aromatyczne. Na upartego ten przepis można modyfikować innymi owocami (nawet z puszki) takimi jak brzoskwinie ananasy, śliwki, marakuja, mango. Ciasto jest wilgotne, i odpowiednio przechowywane (zawinięte z papier) będzie takie do tygodnia. Idealnie komponuje się z mocną herbatką Składniki na dwie keksówki o wymiarach 22×12 cm/tortownic
greenscarf