smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru do wypieków(...)Formę o wymiarach 28 x 36 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto i rozciągamy je palcami po całej formie. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ósemki. Wciskamy w ciasto i posypujemy całość płatkami migdałów. Pieczemy
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis pochodzi z tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko. Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto(...)blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka. Pieczemy
Walijskie Pichcenieoleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć
Ola la LCHFjajek pół łyżeczki proszku do pieczenia około 70 g suszonych moreli (u mnie Helio) około 100 g rodzynek (u mnie Helio) około 70 g suszonych śliwek (u mnie Helio) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary keksówki 40 x 12 cm. Morele i śliwki kroimy na małe kawałki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukrem na puszystą(...)ucierając. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Do ubitych białek dodajemy drugą połowę cukru i ucieramy aż piana będzie gęsta i szklista. Pianę wraz z owocami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do wyłożonej papierem od pieczenia keksówki. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C (z termoobiegiem) przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy
PatiGotujeszklanka mleko, 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1/2 kg mąka tortowa, 3/4 kg śliwki zaczyn: 5 dag drożdży rozetrzeć z 1 łyżką mąki, 1 łyżeczką cukru, 1/4 szklanki letniego mleka-reszta do ciasta zostanie przykryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce przygotować pozostałe składniki do wyrośniętego zaczynu dodać(...)minut ciasto ciasto przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut w ciepłym miejscu keksówki 24x14cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje z masłem i kawą zbożową
W Mojej Kuchni Lubięśmietany 12-18%. Składniki na nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy(...)trochę wody. Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto owinąć go papierem do pieczenia
Karczma Honoriettyrosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :) Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym. Polecamy :) Porcja: forma o średnicy 25 cm Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta Składniki: Ciasto na tarte z tego przepisu lub opakowanie ciasta(...)Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia. Na gorące ciasto wylej nadzienie i wyłóż śliwki pokrojone na ćwiartki, piecz w 175 stopniach przez 35 minut. Przestudź i posyp cukrem pudrem
SzczyptaSmaQgram, śmietanka 2 sztuki resztki z wyciskania soku w wolnoobrotowej wyciskarce, użyłam 2 pełne kubki: marchew, aronia, śliwki, jabłka, można uzyć z sokowirówki, ale z wyciskarki te resztki są lepsze jakościowo i używam różne z owoców czy warzyw do ciast, placuszków, surówek = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na dużych obrotach z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka(...)połączyć składniki do masy dodać resztki z wyciskania soku, dodać cukier wanilinowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać śliwki bez pestek i w nagrzanym piekarniku na 200 C, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w blaszce w kąpieli wodnej stopić białą
W Mojej Kuchni LubięPyszne i delikatne ciasto pachnące karmelem i brzoskwiniami na bazie mąki, jajek i jogurtu. Wspaniale smakuje także ze śliwkami, truskawkami czy malinami. Ciasto rozpływa się w ustach, idealnym dopełnieniem będzie coś dobrego do picia, najlepiej czarnego, towarzystwo i weekend:) Składniki: 5 całych jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (20 g, użyłam Kamis
Zasmakuj Kuchniwystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Śliwki umyć(...)wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru. Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki
Ala piecze i gotujesoli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się do rąk. Zagotować wodę, wrzucać knedle i gotować 5 minut
Ala piecze i gotujetortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 kg śliwki, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to w niczym nie przeszkadza do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia(...)dnie blaszki i posypać je wiórkami kokosowymi dodać śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, puszyste z nutą kokosu ze śliwkami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWitajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja(...)wbijamy jaja i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy małymi porcjami proszek wymieszany z mąką, dodajemy mleko i wszystko mieszamy na gładką jednolitą masę. Wkładamy ciasto na blachę wielkości ok. 32x24 cm, na wierzch układamy ciasno połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 C. Kruszonka : 3 łyżki masła 3 kopiaste łyżki mąki 3 kopiaste
vegetaniecukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około(...)godziny. Kruszonka : Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Formowanie bułeczek : Śliwki umyć i przepołowić usuwając pestki. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 równych części ( około 68 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką
Opowieści z piekarnikaczekolady 60 ml śmietany 30 % Dodatkowo przygotuj : suszone śliwki do dekoracji Sposób wykonania : M ąkę przesiej do większej miski razem z sodą , proszkiem i kakao. Dodaj przyprawę do piernika, wymieszaj. Następnie dodaj do mąki pozostałe składniki. Całość zmiksuj mikserem lub wymieszaj rózgą cukierniczą do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylej do formy keksowej o wymiarach 7x12x28, wyrównaj łyżką(...)zdejmij z ognia. Dodaj do śmietany połamaną na małe kawałki czekoladę. Cały czas mieszaj powoli do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ciepłą polewą udekoruj piernik. Na środku ciasta poukładaj przekrojone na pół suszone śliwki, wbij je w jeszcze nie zastygniętą polewę . Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby polewa zastygła. P iernik ten jest bardzo smaczny, wilgotny, puszysty, długo zachowuje
Przepisy i porady kulinarne