mąki - 1 całe jajo - 3 żółtka - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki wody - 1 kg śliwek Sposób przygotowania: - zimne masło posiekaj wraz z mąką, ksylitolem/cukrem, jajem, żółtkami, wodą i solą - posiekane składniki ugnieć na gładką masę, najlepiej aby nie za bardzo się kleiła - formę wysmaruj masłem - ciasto podziel na 2 części, pierwszą część przeznacz na spód tarty - spód ciasta nakłuwaj widelcem(...)piakarniku, umyj śliwki i pokrój na mniejsze części (można posypać dodatkowo ksylitolem i mąką, aby nie puściły za bardzo wody podczas pieczenia) - po upieczeniu spodu wysyp wszystkie śliwki, nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta i nakłuj widelcem - całą tartę piecz w piekarniku ok. 45 minut w 160 stopniach - po upieczeniu posyp cukrem pudrem Dlaczego warto przygotować czasem coś słodkiego? Dla tych
MintTastełyżeczka cynamonu śliwki Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, najlepiej typową, prostokątną, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Śliwki umyjcie, wydrylujcie. Przygotujcie kruszonkę: masło roztopcie, wymieszajcie z cukrem i mąką (i cynamonem, jeśli wybraliście taką opcję) tak, aby powstały grudki, schowajcie do lodówki(...)minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem). Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie skórką do dołu śliwki, posypcie kruszonką. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka
OliveandThymebardzo smaczne, pulchne i zachowuje długo świeżość. Ja zrobiłam ciasto maślane z czereśniami, ale możecie do jego przygotowania użyć innych owoców sezonowych, na przykład wiśni, borówek czy śliwek. Moja rodzinka uwielbia ciasta z kruszonką, ale jeżeli wy za nią nie przepadacie to możecie kruszonkę pominąć i upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Maślane ciasto z czereśniami będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej
Danka PichciSezon na śliwki i brzoskwinie własnie trwa, warto wykorzystać sezonowe owoce dodając je do ciasta. Moje jak zwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki
Z Kuchni Do Kuchniwszelkie przyprawy korzenne. Choć śliwki dawno już zniknęły ze straganu postanowiłam skorzystać z przepisu znalezionego w "My new roots" Sarah Wilson i upiec ten placek. Śliwki zastąpiłam jabłkami ale ciasto było by równie smaczne z plastrami gruszki a nawet pomarańczy. W mojej wersji ciasto przestało też być wegańskie (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają
Dzieje kuchennej Wiewiórykrem: - 250ml śmietany 36% - 500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch: - 5 śliwek węgierek - 1 duża brzoskwinia - maliny - borówki - świeża mięta - kwiaty nasturcji PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło. Razem łączymy. Następnie dodajemy cukier, sól i żółtka. Dokładnie zagniatamy. Chowamy do zamrażarki na 30 minut(...)partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę. Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko, brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w plastry, maliny rozsypujemy chaotycznie po cieście. Podobnie postępujemy z liśćmi mięty i kwiatami. Serwujemy
Sajkofanka smakuPołączenie kakao, banana i śliwki brzmi dziwnie? Otóż nie! To ciasto jest idealne na długie, jesienne wieczory! Zachęcam je upiec! Składniki: 2 jaja 50 ml białek jaj 50 g erytrytolu 100 g banana bez skórki 200g kvargu naturalnego 40 g budyniu śmietankowego 20 g kakao 150 g śliwek bez pestek Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą
Truskawkowa Fiestanich wspaniałe ciasto, słodkie i pyszne, w sam raz do kawki na tarasie :) Składniki: (na blaszkę 20x20cm) CIASTO: 350g mąki 200g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 200g masła 2 jajka 2 łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu) 200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER(...)wodzie, dolać do śliwek, wymieszać i gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając. Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto
Cakes By Kejtorkiszu, w końcu coś za coś... Zdecydowanie wolę bowiem orkisz, nawet jeśli to ciasto ma być bardziej zbite...a tu taka miła niespodzianka... zupełnie niespodziewanie, bardzo miłe zaskoczenie. Moje ciasto jest bez jajek, bez laktozy, może być również bezmleczne, a więc i wegańskie (gdy użyjemy mleka roślinnego), choć wersja na mleku krowim bez laktozy, była jednak lepsza, ale gdy ktoś(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja zakładam rękawice jednorazowe, delikatnie smaruję dłonie olejem i rozprowadzam ciasto dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki śliwek, całość posypuję kruszonką i płatkami migdałów, gdy mam (pierwsza wersja była bez, z braku, druga już była z płatkami) można także posypać delikatnie cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto
Smaczne ZdroweDostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Wymyśliłam totalny miks, który okazał się wyjątkowo smaczny. Połączyłam kruche ciasto z ciastem ptysiowym, sosem śliwkowym oraz masą śmietankową. Całość wykańcza garść świeżych owoców, cukier puder i mięta... Ciasto kruche: 150g mąki pszennej, 50g cukru, 100g masła lub margaryny, jajko. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko(...)koła z ciasta ptysiowego, o coraz mniejszej średnicy, zostawiając środek wolny. Z reszty ciasta wycisnąć na blasze małe ptysie. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st. Ostudzić.Dodatkowo:400ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru waniliowego,łyżka cukru pudru, śmietan-fix, 1/2 kg śliwek, 4 łyżki cukru, 3 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Przełożyć
Z miłości do słodkościulubionych ciast mojej rodzinki. Przepis mojej mamy, która odkąd tylko pamiętam, piekła go prawie co tydzień. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu :) Ciasto wspaniale smakuje również bez owoców, polane polewą czekoladową. 250 g margaryny 1/2 szkl wody 2 szkl cukru 3 łyżki kakao 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej 5-10 śliwek cukier puder(...)wymieszać rózgą lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto i poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Murzynka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut, do tzw. suchego
Smakołyki Asiolej, mieszamy na koniec wlewamy sok z cytryny i jeszcze raz wszystko mieszamy ciasto przekładamy do np. kwadratowej formy (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki, które lekko wciskamy w ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka. Źródło: http://poprostuweganizm.blogspot.com/2014/09/kakaowy-biszkopt-ze-sliwkami.html
Słodkie zapomnieniecynamonu, kilka kropli esencji z kardamonu lub kilka rozgniecionych ziarenek kardamonu, 2 łyżki brandy z wanilią* sól, 1 kilogram śliwek – ja użyłam węgierkę dąbrowicką Mąkę, sól, zimne masło, jajko, cukier włożyć do miksera i szybko, krótko zmiksować. Zebrać ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ser zemleć, lub przetrzeć przez sito. Żółtka(...)lśniąca. Delikatnie połączyć masę serową z białkami. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić każdą na pół, pestki wyrzucić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. * brandy waniliowe - kupuję brandy, odlewam trochę i wsadzam kilka rozciętych
królestwo garówShare Pinterest Print Żytnie ciasteczka z suszonymi śliwkami z dodatkiem miodu. Pyszne, szybkie do przygotowania, idealne na przekąskę i świetne na przemianę materii Składniki: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 170 g masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 150 g suszonych śliwek 3 łyżki miodu(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać jajko, masło, proszek do pieczenia, miód i cukier. Masło posiekać nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagnieść ciasto i dodać posiekane suszone śliwki. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut. Smacznego
Oryginalny smakpóźnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami.Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki(...)Wycinamy spore krążki,które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je dość mocno w ciasto. Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minutdo zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i kołaczyki
Maminek kulinarny