wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta drożdżowego z kruszonką. A skoro nie miałam wystarczającej ilości śliwek to połączyłam je z morelami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki cukru - 50 g masła - 1 jajko - 50 g drożdży - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - 500 g śliwek węgierek - 500 g moreli kruszonka - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki(...)składniki łączymy i rozcieramy palcami, by powstała kruszonka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm, na wierzch wykładamy umyte i pozbawione pestek śliwki oraz morele a owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut
Zainspirowana w kuchniDrożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania. Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu(...)rozcierać się w palcach na małe kawałeczki. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość). Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać je cukrem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności śliwek. Całość oprószyć drobnymi kawałeczkami kruszonki. Piec 20 minut
Kuchcik gotujePompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 dag mąki 250 dag twarogu 250 dag margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie
Korniszonkiminut, aby je przygotować. Nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych, aby je zrobić. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Do jego przygotowania można wykorzystać przeróżne sezonowe owoce: truskawki, jagody, śliwki, wiśnie czy jabłka. Ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie i wilgotne, a do tego ładnie wyrasta mimo dużej ilości owoców (które opadają na dno w trakcie pieczenia). Jest idealne do popołudniowej kawy, kiedy nagle(...)często je przygotowuję. https://youtu.be/84OHx8X9gME Składniki na szybkie ciasto z owocami na maślance: 3 szklanki mąki (400 g) 1,5 szklanki cukru (300 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szklanka maślanki (250 ml) 2/3 szklanki oleju (200 ml) 3 jajka 600 g owoców (dałam brzoskwinie i śliwki) Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego
e-PrzepisyKulinarnejedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku. Najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Miammm :) Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia(...)mięsa lub dokładnie rozgnieść praską. Śliwki umyć i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajko, posolić i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie. Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha
Świat Domowej Kuchnizapachem, działa jak słodka przytulność na wszystkie zmysły. Możecie je wykorzystać w tym pysznie czekoladowym cieście lub zamknąć w słoiczku pod postacią śliwkowego dżemu z cynamonem [<- klik] i zachować na zimowe zawieje. I od razu jakoś jaśniej ;) Mocno czekoladowe brownie ze śliwkami i cynamonem Potrzebujesz: 100g masła 200g gorzkiej czekolady 2 jajka 130g cukru 80g mąki(...)cukier, jajka i mąkę - dokładnie wymieszaj, do konsystencji gęstego, gładkiego ciasta. 3. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. 4. Umyte śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i układaj na cieście rzędami, skórką do dołu. 5. Oprósz całość cynamonem. 6. Piecz 20min. w 170*C. Smacznego! Double chocolate plums and cinnamon brownie Ingredients: 100g butter 200g
Kuchnia w Słońcu Skąpanawtedy polecam podawać z domowym karmelem – mniam! Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych gruszek lub 4 większe Nutella 1 jajko brązowy cukier
Ciastkozercyoleju 350 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao + 2 łyżki wody około 500-600 g śliwek Wykonanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śliwki umyć i usunąć pestki. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną masę(...)wymiarach dolnych około 23x33 cm wylożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć jasne ciasto i wyrównać. Na to kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Patyczkiem do szaszłyków lub widelcem przemieszać lekko ze sobą ciasto jasne i ciasto ciemne, tworząc esy-floresy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, jedna przy drugiej. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez
Opowieści z piekarnikaporze roku, kiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami :). Gwarantuję, że ten przepis Was nie zawiedzie ;). Ciasto jest puszyste, wilgotne, po prostu pyszne! Pomarańcza wspaniale podkręca jego smak, idealnie komponując się z soczystymi śliwkami i cynamonową kruszonką. U mnie w domu była walka o ostatnie(...)kilku turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek ( śliwki układamy rozcięciem ku górze ), jedna przy drugiej. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170°C przez około
Opowieści z piekarnikausta para, kłębi się i kotłujena mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg? Rozglądam się,a jego ani śladu.Za to mam pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie,ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości) 3 szklanki mąki(...)mąkę, olej, przyprawę i sodę, mieszając na zmniejszonych obrotach. Kiedy masa będzie już jednolita, dodaję posiekane suszone śliwki. Na samym końcu, bardzo delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe foremki do babeczek/muffinek smaruję masłem i wysypuję mąką. Napełniam je ciastem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka". SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiuprażonych i zmielonych migdałów, nutką cynamonu oraz polewą czekoladową z żelatyną. Wyśmienite i niebanalne połączenie smaków… Należy jednak pamiętać aby śliwki użyte do musu były dojrzałe i smaczne, w przeciwnym razie mus będzie trochę za kwaśny. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 duże jajko 1 szklanka mąki (z małą górką) 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 100 g gorzkiej czekolady(...)ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze (obręcz zostawiamy). Następnie za pomącą pędzelka delikatnie nasączyć ciasto likierem amaretto. Mus śliwkowo-migdałowy: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zmiksować blenderem razem z cynamonem i cukrem pudrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, zmiksować lub utrzeć w moździerzu (mają mieć konsystencję bułki
Oryginalny smakpatyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Następnie analogicznie przygotowujemy biszkopt makowy, tylko zamiast kakao, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia suchy mak. Ciasto pieczemy przez około 16 minut(...)rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na niej w równych odstępach układamy pierniczki. Kiedy polewa wystygnie, ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie Makowiec na biszkopcie Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową Najlepszy piernik błyskawiczny
e-PrzepisyKulinarnekrem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów 20 sztuk suszonych śliwek 3 garście płatków migdałów 3 garście siekanych orzechów 2 łyżki powideł 2 łyżki soku pomarańczowego 100 ml śmietanki 30% 150 g ulubionej czekolady Dodatkowo: 100 g ulubionej czekolady(...)Śmietankę zagotowuję i wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki
Słodki sentymentkrem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów 20 sztuk suszonych śliwek 3 garście płatków migdałów 3 garście siekanych orzechów 2 łyżki powideł 2 łyżki soku pomarańczowego 100 ml śmietanki 30% 150 g ulubionej czekolady Dodatkowo: 100 g ulubionej czekolady(...)Śmietankę zagotowuję i wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki
Słodki sentymenttego ciasta, bo prostu nie rozpływa się tak mocno. Ciasto jest bardziej ścisłe i wygląda na bardziej wypieczone. Dzisiaj przypomina ono bardziej frangipane . Bardzo lubię to ciasto. Zamiast gruszek można swobodnie użyć śliwek lub jabłek. Polecam również dodać do ciasta kardamon. Będzie ono jeszcze bardziej aromatyczne. Mówiąc szczerze to wolę kardamon od cynamonu. Wiadomo, że dużo wypieków wymaga cynamonu
codojedzenia