płatki w placuszkach. Chyba przemyciłam w nich wszystko, co zdrowe, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy. Użyłam mąki pełnoziarnistej, bananów i dodałam kawałki śliwek. Nie smażyłam ich na oleju, ale dodałam niewielką ilość do ciasta. Zawsze tak robię przy wszelkiego rodzaju naleśnikach, czy innych placuszkach. Wychodzą wtedy takie delikatne i nieprzesiąknięte tłuszczem, są wspaniałe. :) Bananowe pancakes to świetny pomysł(...)smakują świetne także na zimno, więc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe konsystencji. Zapraszam! Składniki: inspiracja 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 4-5 łyżek płatków owsianych 2 średniej wielkości banany 2 jajka
Kuchnia EllieDziś na blogu sernik śliwkowy, na kruchym cieście, szybki i prosty. Niezbyt słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi dojrzałymi śliwkami. Bez ubijania białek, wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Wystudzony sernik posypuję cukrem pudrem, parzę kawę i zapraszam łasuchów do stołu Zapraszam po przepis! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 90 masła, zimnego, posiekanego 1 żółtko 1 łyżka(...)szklanki cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru z wanilią 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g dojrzałych śliwek (ok. 9 śliwek) Składniki mam w temp. pokojowej. Masło prosto z lodówki. Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 cm. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Do miski wsypuję mąkę i cukier, dokładam zimne, posiekane masło, zagniatam ciasto. Dokładam żółtko i śmietanę, ponownie zagniatam, na końcu
Zasmakuj Kuchniolejek waniliowy 400 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg śliwek Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. P okroić w średnią kostkę. Ciasto - margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym przesiać(...)pieczenia i budyniem - dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę śliwki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Przełożenie: Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać wierzch. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościkwestii smaku. Jeśli znajdziecie czas podczas weekendu, koniecznie go wypróbujcie. Pamiętajcie tylko, aby ściśle trzymać się przepisu. Wówczas otrzymacie puszyste, mięciutkie ciasto, po prostu rozpływające się w ustach, pełne przepysznych owoców. Polecam! Składniki: • 600 - 800 g śliwek bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki • 200 g miękkiego masła • 200 g cukru pudru • 4 jajka • 250 g mąki pszennej • 1 łyżeczka(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 3-4 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto. 6. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć śliwki. 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. 8. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 9. Po ostudzeniu posypać ciasto 2 łyżkami cukru
W mojej kuchniNaszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka brązowego cukru2(...)masło i śmietanę. Nastęnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykryjcie talerzykiem lub ściereczką.W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.Teraz rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka.Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie
Z Kuchni Do KuchniMocno czekoladowe i mocno alkoholowe ciasto z kremem na bazie nutelli z suszonymi śliwkami nasączonymi rumem i polewą z gorzkiej czekolady. Wyraziste, wilgotne w smaku i bardzo smaczne, dla amatorów treściwych konkretnych ciast. Jest obłędnie pyszne! Sprawdzi się na róznych uroczystościach, nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Polecam. Forma 25/30 cm Ciasto: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody(...)utrzeć mikserem na puch, dodać zimny serek mascarpone z lodówki oraz nutellę, zmiksować tylko do połączenia. następnie do masy dodać śliwki w alkoholu i delikatnie ręcznie wymieszać łyżką. Poncz: Zimny napar kawowy wymieszać z rumem. Przełożenie: Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć połową kawowego ponczu, posmarować śliwkowymi powidłami, wyłożyć krem, przykryć drugą warstwą ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć
Wanilia i Kardamongodzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej typ 720 - 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno - 350 g mąki chlebowej pszennej - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 20 g soli - 2 łyżki miodu spadziowego - 3 łyżki otrąb orkiszowych - cały zaczyn - 430 g wody - 4 łyżki posiekanych śliwek suszonych dobrej jakości (powinny być(...)wilgotne a nie suche!) Mąki wymieszaj ze sobą i dodaj wodę, odstaw na godzinę. Po tym czasie dodaj zaczyn wymieszaj i odstaw na 30 minut. Dodaj sól, śliwki i otręby, wymieszaj ciasto, odstaw przykryte folią na 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuj na stolnicę zagnieć porządnie i przełóż do miski, przykryj folią do ponownej fermentacji. Po kolejnych 50 minutach
SMYKWKUCHNIPomysł na nieco zdrowszą przekąskę - śliwki zapiekane pod kruszonką. Ciasto na kruszonkę składa się z mąki orkiszowej, pszennej, płatków owsianych górskich, amarantusa ekspandowanego oraz masła. Do kruszonki nie dodałam ani grama cukru. Uwierzcie mi na słowo, że śliwki z poniższą kruszonką były idealne w smaku. Moje dziecko zjadło to danie na podwieczorek i...nie pozostawiło ani jednego okruszka :D Jeśli
Ugotowaćdrożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.W sam raz do herbaty czy kawy. A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-).Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, bardzo udanym eksperymentem.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćpszennej 2 łyżki cukru 150 g masła puszka kajmaku 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie 2 łyżki cukru pudru 2-3 kostki mlecznej czekolady Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko(...)wrzątku. Na herbatnikach rozsmarować kajmak i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Jedną trzecią odłożyć. Resztę zmiksować z wystudzoną galaretką. Delikatnie wmieszać posiekane śliwki i rozsmarować krem na cieście. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i pokryć odłożoną bitą śmietaną. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier 4 łyżki, śliwki 500 gram, bułka tarta 1/2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie 1/4 szklanki mleka, połączyć składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić, nastepnie wsypać mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można wlać do ciasta hakiem robota wyrabiać(...)mleka zagotować z cukrem, wlać budynie i zagęścić mieszając, odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięKolejne szybkie ciasto czekoladowe z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli śliwek. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 4 czubate łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce) Składniki mokre: 1 szklanka maślanki 100g rozpuszczonego masła 3 jajka L Dodatkowo: 600g śliwek(...)mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. 2. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki skórką do dołu. 3. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę
Szefowa kuchniSkładniki: CIASTO MARCHEWKOWE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, przyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki BUDYNIE: budyń śmietankowy 1 opakowanie, gruszki 4 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, śliwki 10 sztuk ŚMIETANA MARCHEWKOWA: śmietana 30 % 330 ml/zimna, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder(...)śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać cukier puder, śmietan
W Mojej Kuchni LubięDelikatne pierożki że śliwkami z nutą rozgrzewającego imbiru na obiad w chłodny deszczowy dzień jak dzisiaj...Miodzioo. Dosłownie, bo całość polana ciepłym, miodowo-maślanym sosem. Ciasto na ok 25-30 pierożków: 35 dkg mąki 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka kopiata łyżka miękkiego masła szczypta soli Do nadzienia(...)przekroić jeszcze na 4 części. Polać miodem (jeśli jest płynny, jeśli twardy- najpierw lekko podgrzać). Dodać imbir i wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać kwadraty o boku ok.5 cm. Na środku kłaść po jednym lub dwa kawałki śliwki. Sklejać pierożki na kształt koperty. Najpierw dwa przeciwległe rogi ze sobą, dołączyć trzeci, skleić dwa boki i zamknąć kopertę
Maślane ciasteczko