hojnie obdarowało nas owocami. Kompoty i dżemy stoją już w piwnicy stanowiąc zapas bynajmniej na 2 lata :P A ciasto też musi być :) Najczęściej takie jakie tu widzicie - proste ucierane, posypane z wierzchu cukrem i cynamonem, aby nie zabić smaku śliwek i tego pysznego soku, które puszczają w czasie pieczenia :) Tortownica 26 cm Składniki: 1/2 kostki margaryny 2 jajka(...)dodać więcej mleka. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu. Wierzch posypać cynamonem cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem
My simple kitchennazwę! Ciasto, które chcę dziś pokazać to kolejna wariacja na temat znanego w mojej rodzinie od dawna i bardzo lubianego mazurka cygańskiego . Tym razem pyszne i wilgotne ciasto makowe przełożyłam galaretką ze śliwkami i kremem na bazie serka mascarpone. I jest mega-obłędnie-pyszne! Wygląda niebanalnie i roboty przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:) składniki: ciasto(...)krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny warstwa śliwkowa: ok 500 g śliwek galaretka wiśniowa polewa: 1 jajko 100 g masła 3 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu
6nieboprzyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około 15 pierogów: 200 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 100-120 ml maślanki langrody jeśli małe to 15 sztuk, jeśli duże to 8 szt 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, wlewamy olej i maślankę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne(...)kwaśne możemy dodać więcej cukru białego lub trzcinowego. Teraz ciasto wałkujemy na placek grubości ok. 3-5 mm. Klasyczną szklanką do herbaty wycinamy koła. W rękach rozciągamy jeszcze ciasto przed nałożeniem śliwki, następnie nakładamy własnie śliwkę całą lub połowę i zlepiamy pierogi. Zlepione odkładamy na stolnice podsypaną mąką. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia
Życie zaczyna się w kuchnispienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek ( duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę ) skórką(...)dołu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru - bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane, ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWsypać kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Silikonowa keksówka 20 cm i niska tortownica 24 cm (jedna foremka do pracy męża-lub 1 duża forma 28 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, wyg ładzić wierzch i poukładać grubsze plasterki ze skórką jabłek i połówki śliwek(...)piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w foremkach wystudzić. Galaretki wymieszać w gorącej, przegotowanej wodzie, wystudzić, prawie stężałą galaretki wyłożyć na ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane kakaowe, z dodatkiem jabłek, śliwek i galaretki jest doskonałym deserem na każdą okazję........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwtedy wygląda ładniej. To już, jak wolicie. Ja nie obierałam, ale jeśli macie dzieci, lub starsze osoby w domu, to lepiej obrać. Mam już w głowie takie ciasto, tylko ze śliwkami. Teraz tylko czekam na sezon :) Tak naprawdę, będą tu pasowały wszystkie owoce. Dlatego to ciacho, jeszcze nie raz u mnie zagości :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki
Agusiowe smakołykiproszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch, na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek. W misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę. Kruszonkę rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni LubięDrodzy, dziś zapraszam Was do kuchni mojej mamy na przepyszne knedle ze śliwkami. Knedle przygotowuje się z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, więc jest to pyszna opcja na wykorzystanie pozostałości z obiadu. Przepis jest skonstruowany w taki sposób, że nie musisz mieć określonej ilości składników tylko dopasowujesz ilości do ziemniaków, które masz do dyspozycji :) Śliwki - witaminy na przełomie lata(...)przekroju ok. 3cm i odkrawaj kawałki o szerokości ok. 2cm. Każdy kawałek cista rozgnieć na płasko i otul nim cząstki śliwek. Upewnij się, że nie ma żadnych dziur - inaczej knedle rozpadną się podczas gotowania. Jeśli ciasto będzie lepić Ci się do rąk użyj odrobiny mąki. W garnku zagotuj wodę i dodaj trochę soli. Gotowe kulki wrzucaj na wrzątek, delikatnie
Gary Bez dnaCzas owoców, czas śliwek , więc czas na szybki placek ze śliwkami . Kolejny przepis z notatnika kulinarnego mojej mamy, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Ciasto szybkie, wręcz błyskawiczne i oczywiście bardzo smaczne. Nadają się każde owoce zarówno świeże jak i mrożone . W tym przepisie użyłam śliwek węgierek . Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (na blachę o wielkości 26cm x 21cm mierząc dno blachy(...)szklanki cukru 200 g masła 3 jajka (żółtka i białka osobno) owoce (śliwki węgierki na przykład) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. 2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. 3. W misce mieszamy suche składniki. 4. Następnie dodajemy żółtka, białka osobno do miski do ubicia na sztywną pianę. Mieszamy łyżką albo berłem
Kawa z mlekiemśliwek 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 2 łyżki wody Polewa czekoladowa : 100 ml śmietanki 30% bez laktozy tabliczka gorzkiej czekolady Przepis na wykonanie ciasta czekoladowego oraz polewy znajdziecie TU Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i krótko smażymy. Tak ok 1 minuty od zagotowania. Lekko rozgotowane i jeszcze gorące śliwki miksujemy, następnie wsypujemy
Kasia i jej kobiecy światszybkie i proste ciasto. Nie trzeba czekać aż baza się schłodzi ( i dopiero się męczyć i rozwałkowywać) tylko rach-ciach zagniatamy, wrzucamy śliwki na wierzch i pieczemy. Dzięki zawartości kefiru ciasto jest miękkie i wilgotne nawet na 3 dzień. W związku z tym, że u mnie w domu trwa wiecznie wojna - czego ma być więcej - ciasta czy nadzienia(...)minut. * posypka z kakao powoduje, że ciasto nie namięka sokiem z owoców ** bułka tarta wchłania nadmiar soku, jest niewyczuwalna podczas jedzenia Ciasto dołączam do akcji "Ciacho na widelcu" organizowanego przez zespół Miksera Kulinarnego i akcji "Śliwka-robaczywka" organizowanej przez zespół Durszlaka Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceInspiracja z portalu: Przepisy kulinarne ze zdjęciami . Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie. Śliwki idealnie komponują się kruchym i maślanym spodem oraz taką samą, pyszną kruszonką. Polecam! (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm) 150g masła 180g mąki pszennej 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny 1/2 kg śliwek(...)blaszkę - uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Podpiec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posypać kaszą manną i ułożyć (skórką do góry) śliwki. Całość posypać cukrem, a następnie startą częścią reszty ciasta (schłodzonego). Piec dodatkowe 30 minut w 180 stopniach - do momentu, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Ciasto
Di gotujeCzekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Składniki na 12 sztuk 200g mąki pszennej 40g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 150g drobnego cukru 2 jajka 125ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 125ml mleka 2 łyżki rumu lub amaretto 50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady 6 dużych śliwek (lub 12 węgierek) Śliwki umyć, osuszyć, przekroić(...)składniki i krótko zmiksować lub wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników (mogą pozostać drobne grudki). Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć porcję ciasta, w cieście zanurzyć kawałki śliwek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Smacznego
Obiad gotowymąki pszennej typ 500 1/2 szklanki pure z dyni 3 łyżki cukru 3 żółtka szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 dkg drożdży 1 łyżka masła 40 dkg śliwek cukier puder do posypania 1 jajko do smarowania Do miski przekładam drożdże, dodaję mleko letnie, cukier szczyptę i mieszam aż się rozpuszczą, dosypuję dwie łyżki mąki i mieszam. Zaczyn ma mieć(...)godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut
wesoła kuchniaKolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.Dziś przetestowałam słonecznik, skórkę z cytronu, mieszankę skórek, migdały słupki, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone, morele suszonePyszne ciasto pełne bakalii BakaliowiecSKŁADNIKI:jajka - 3 sztmąka -4 łyżkicukier - 100 gmieszanka skórek - 100 gskórka z cytronu - 100gżurawina suszona - 100 gmigdały słupki - 100 g KRESTOorzechy włoskie - 100 gwiśnie kandyzowane - 100 gsłonecznik łuskany(...)KRESTOśliwki suszone - 200 g KRESTOmorele suszone - 100 g KRESTOprzyprawa do piernika -1 opakaromat do ciasta- dowolnycukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać. Następnie wlać
Kuchnia Danusi