drożdżowe, ma być krem, najlepiej duuużo kremu. Cóż począć, trzeba było polubić i nauczyć się robić ciasta z kremem :) Dziś bardzo proste i niezbyt pracochłonne ciasto, czyli moja wersja popularnego brzdąca. Lekkie, puszyste ciasto przełożone konfiturą i kakaowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone, będzie idealne na deser. „Brzdąc” z konfiturą Składniki: Biszkopt(...)ziemniaczanej 4) 8ł yżek cukru 5) łyżeczka proszku do pieczenia Krem 1) 300 g serka mascarpone 2) 400 g śmietany 36% 3) 4 łyżki kakao 4) 100 g cukru pudru
Na kulinarnym poligoniekawki. Łatwy i tani a smakiem zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości. Polecam :) Składniki na blaszkę 24cm: spód: - 210g ciastek owsianych - 30g roztopionego masła masa serowa: - 500g serka mascarpone - 100ml śmietanki 30% - 1 jajka - 1 budyń waniliowy - 80g cukru pudru - 5 mandarynek - 1 brzoskwinia do ozdoby: - 1 galaretka mandarynkowa - 1 mandarynka - 2 figi Sposób wykonania: ciastka rozdrabniamy(...)białej też), mieszamy składniki na masę serową, tylko do połączenia składników, wrzucamy mandarynki i brzoskwinie, delikatnie mieszamy. Wykładamy masę na schłodzony spód z ciastek, blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1.2h. Po tym czasie wyciągamy sernik i stawiamy najlepiej na kratce do ostygnięcia. Rozrabiamy galaretkę
Wypieki Reneserek mascarpone 400 g cukier 2 łyżki borówki 300 g poziomki 300 g bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy
Różowa kuchniaprawdziwych owoców.Ciasto warte grzechu. Składniki na spód 300 g ciastek oreo (bez nadzienia) 50 g masła (miękkiego) 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na konsystencję mokrego piasku.Masą ciasteczkową wylepić dno i boki tortownicy.Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Nadzienie 250 g serka mascarpone 500 g śmietany(...)palniku lub w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia).Odstawić do wystudzenia.Ciastka pokruszyć. Resztę składników przełożyć do miski i zmiksować,dodać żelatynę i pokruszone ciastka oreo.Masę wyłożyć na schłodzone ciasto i pozostawić w lodówce do stężenia (masa nie jest całkiem ścięta,utrzymuję konsystencje bitej śmietany). Galaretka z mango 300 g puree z mango (u mnie 2 sztuki) 5 g żelatyny
Anielskie wypiekimnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany(...)dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę
Passions hobbies lifeforemek ciastem zajmuje trochę czasu. Składniki na około 20 babeczek: 400 g mąki pszennej 35 g zmielonych orzechów włoskich 110 g brązowego cukru 220 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany: 100 g miękkiego masła 200 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Składniki na krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 3 łyżki(...)Składniki siekamy ze sobą, a na koniec dodajemy żółtko i krótko zagniatamy. Aluminiowych foremek niczym nie smarujemy. Będzie potrzebne około 20 sztuk średnicy 7 cm (mierzone u góry). Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się
Trzeci talerzsmacznie zjeść. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa śmietanowa 750 ml śmietany 30 % [u mnie 660 ml] 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru aromat cytrynowy 1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty(...)połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta. Galaretkę agrestową/ wiśniową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić na małe kawałki. Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem, dodać kilka kropel aromatu i serek, dobrze wymieszać. Do śmietany dodać pokrojoną galaretkę
Moje domowe kucharzeniebonów wartych 5zł na wypróbowanie specjałów pobliskich restauracji, kawiarni i innych rodzajów knajp. Na sopockim molo rozstawionych było ogrom stanowisk z różnymi smakołykami na słodko czy na słono. Od ciast, ciasteczek przez sushi, łososia przygotowanego na wszelkie możliwe sposoby do zup i quesadillas. Różnorodność dań i smaków była tak kolosalna, że podjęcie decyzji na zużycie bonu było bardzo trudne. Wszystkim(...)łasuchów itd. proponuję kolejny, ciekawy przepis na placki z serka mascarpone, który nadaje im interesującego smaku i subtelności. Są tak pyszne, że zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki
Be Fit Be Strongwody Krem: 20g żelatyny + 140ml wody 350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie) 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone (też z lodówki) 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC(...)nasączyć biszkopt na podstawce. Skończymy krem: 10. Śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, fix i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać owocowy mus, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Na koniec dokładnie wymieszać krem szpatułką. 11. Na nasączony biszkopt wyłożyć
Mała Cukierenkacukru 250 g mąki pszennej 6 jaj 1 cukier wanilinowy (8 g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Na krem śmietankowy: 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru opcjonalnie ulubiony aromat np. cytrynowy, waniliowy Na krem malinowy: Tu wykorzystałam małą ilość kremu śmietankowego i zmiksowałam go z przetartymi malinami. Jeśli szukacie przepisu na typowo malinowy(...)pieczenia będzie ciut krótszy, obserwujemy ciasto). Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż. Dzięki czemu uzyskujemy 4 idealne warstwy tortu. Osobiście polecam tą metodę i często z niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 równe warstwy. Jak przygotować krem śmietankowy do tortu: Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy składniki
Słodkie okruszkipuka do drzwi, ja nadal wspominam lato. Nie piekę korzennych ciast, nie gotuję aromatycznych dań z darów jesieni, ja ciągle zajadam się letnimi deserami, ot tak na przekór pogodzie. Choć wiem, że to już ostatni raz. Deser z owoców lata składniki: maliny borówki 50 g białej czekolady serek mascarpone 250 g sok z limonki ewentualnie cukier puder do dosłodzenia
Przysmaki Karolkiwymaga pieczenia. Lubię robić nowe ciasta, których do tej pory nie jadłam i to posmakowało nam bardzo. Ważne jest też to, że nie wymaga zbyt wielu pracy. Fakt faktem najczęściej zjem jeden lub dwa kawałki i zasłodzę się na cały tydzień. Foremka o wymiarach 24*24 cm: 100 g orzechów laskowych 500 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki(...)pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. 1/3 kremu mascarpone odłożyć do osobnej miski. Do reszty dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, połowę orzechów i pokrojony wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej masy kajmakowej dodajemy resztę orzechów, dokładnie mieszamy. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równo herbatniki. Na nich rozsmarowujemy masę z mascarpone z orzechami
VioletoweKucharzeniemieszamy aż się połączą. Dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko ze sobą do momentu aż się połączy (nie miksujemy). Dno tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok godzinę do tzw suchego patyczka. Frużelina malinowa: ok 1kg malin, świeżych lub mrożonych 6 łyżeczek żelatyny 1 szklanka cukru 4 łyżeczki mąkli ziemniaczanej(...)chłodzimy. Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej) 600 ml śmietany 30% Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia składników. Złożenie tortu: zimne ciasto kroimy na 3 równe blaty
Cynamonowe szczęściefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym Składniki : Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem 250 g serka mascarpone 150 g masy kajmakowej 2-3 łyżki ubitej śmietany(...)ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą) Krem: Serek mieszamy z masą kajmakową, dodajemy około 2-3 łyżki ubitej kremówki. Rozprowadzamy masę na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią. Resztę kremówki zostawiamy do pokrycia wierzchu ciasta, dodając kilka łyżeczek cukru pudru do smaku. Można również dodać kakao(opcjonalnie
Smaki Nataliiserka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietanexu 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Mus: 1 kg truskawek 3 łyżki cukru Jajko ubić z dodatkiem cukru, następnie dodać najpierw mokre, a potem suche składniki. Wszystko razem zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste(...)Jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Odstawić na pół godziny, po czym usmażyć naleśniki. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i śmietanexu, połączyć z serkiem. Truskawki zblendować z cukrem. Przestudzone naleśniki nadziewać kremem i oblewać musem. Smacznego
Praktyczna pl