soli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 150 g serka mascarpone 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g stopionego masła 4 jajka + białko 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ziarenka z 1/2 laski wanilii CZAS PRZYGOTOWANIA(...)chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą
My Culinary Artmasła 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka kakao 70 g groszków czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady) Krem: 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 200 g mlecznej czekolady (u mnie milka) utrwalacz do śmietany Dodatkowo: ulubiona czekolada, wafelek do dekoracji Na początku czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do 250 ml śmietany i podgrzewamy(...)Wypełniamy je w 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180° (z termoobiegiem) około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy z formy i studzimy. Kiedy babeczki są już wystudzone możemy kończyć krem. W misce ubijamy resztę śmietanki (250 ml). Kiedy jest lekko ubita (ale jeszcze nie na sztywno) dodajemy serek mascarpone i wszystko chwilę mieszamy
PatiGotujeziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia Składniki na masę śmietanowo malinową : 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 500 g serka mascarpone 4 łyżki z brzuszkiem cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 500 g malin 4 łyżki cukru do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki(...)ciepłych malin dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy po łyżce serka mascarpone. Musicie uważać żeby nie zrobić masła ze śmietany. Do ubitej śmietany i serka dodajemy zimny mus malinowy, delikatnie mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na trzy równe części, masę dzielimy również
Sama słodycz i szczypta chiliśmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 150 g serka mascarpone porzeczka czerwona A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać mąkę (najlepiej ją wcześniej przesiać) z sodą i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Nałożyć do foremek i piec(...)minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami
Kuchnia w opałachubijania kremu) - ponieważ może się on nam zważyć. Jedyną zmianą jaką zastosowałam w przepisie, było zwiększenie ilości wody przy przyrządzaniu galaretki. Zależało mi, żeby była mniej zbita. Składniki na ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g) 150 g mąki pszennej(...)śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być schłodzone
Świat Ciastaskładników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy cappuccino
Krakowskie smaki Anisię składników. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (23-24cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)rozmiksowanego mascarpone. Dodajemy stopniowo mus połączony z galaretką mi miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną i lekko tężejąca galaretkę malinową. Ponownie całość umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaopakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 150g serka mascarpone, ½ szklanki wody, 1 łyżka żelatyny, Dodatkowo: 150g migdałów, cukrowe ozdoby do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję stopniowo olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia(...)temperaturze 170 stopni. 2 Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal miksując dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 3. Poncz: Kawę parzoną mieszam ze spirytusem. Ponczem nasączam upieczone
Tradycyjna kuchnia Kasilimonka 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka Składniki na poncz: 50 ml białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Babeczki mojito – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki(...)limonka puściły sok. Odstawiamy na min. godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które
Ciastkozercynajlepiej 36 %) 500 g serka mascarpone 45 g cukru pudru Dodatki: ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki tabliczka gorzkiej czekolady Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik(...)orzechów, dodajemy kakao. Przygotowywanie kremu: 1. Dobrze schłodzoną śmietankę przekładamy do miski, dodajemy do niej cukier puder przesiany przez sitko i ubijamy na sztywno. 2. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy mikserem jedynie do połączenia składników. Krem powinien być sztywny i gładki. Przekładanie tortu: 1. Przed nałożeniem masy na każdą z warstw, ponczujemy biszkopt przygotowaną wcześniej mieszanką
Okiem Blondynki by McBlondidelikatnością. Choć nie wszyscy byli przekonani do tego połączenia Składniki: na ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego, 260 g oleju rzepakowego, 260 g cukru, 160 g mąki krupczatki, 160 g mąki tortowej, 12 g proszku do pieczenia, na masę: 500 ml śmietanki 36%, 250 g serka mascarpone, 3 krople olejku waniliowego, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 opakowania śmietan(...)posypać bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do ok.180°C. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, powoli wlewamy olej nadal mieszając. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i mieszamy mikserem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy dobrze odsączony szpinak i całość mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia
rozgotowanaLubicie ciastka WZ ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami! Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka(...)czasie wrzucamy o podłogę, studzimy i kroimy na 2 blaty. KREM MASCARPONE: Serek i śmietankę wkładamy do miski, miksujemy na gęsty, dobrze ubity krem, Ok. 13 wykładamy na biszkopt, wyrównujemy a następnie układamy pokrojoną w kostkę galaretkę. Przykrywamy pozostałym kremem, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem ciasta, dociskamy i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkobędą zachwyceni tym deserem. Składniki (17 babeczek): ciasto: szpinak 250 g, jajka 4 szt, margaryna Optima Omega 3 pół opakowania, mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sok z cytryny 3 łyżki, krem z mascarpone: śmietanka 30-36 % 200 ml, serek mascarpone 250 g, cukier puder 6 łyżek(...)rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy szpinak i mieszamy ciasto łyżką. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Następnie suche produkty dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Standardową formę do muffinek wykładamy
kulinarne odsłony patipieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy. Do masy jajecznej w dwóch turach wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40-45 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na trzy(...)krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 8 g żelatyny 50 ml syropu z brzoskwiń do namoczenia żelatyny 1 puszka brzoskwiń w syropie (800 g) wykonanie: Brzoskwinie odsączamy z zalewy (50 ml do namoczenia żelatyny i trochę zalewy pozostawiamy do nasączania ciasta). Jedną połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji
Domowy Smak Jedzeniakawy. Pyszny i delikatny zamiennik ciasta. Mus wykonuje się bardzo szybko, jednak przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce. Czas wykonania: 30 min + minimum 3 h chłodzenia Ilość porcji: 3 Składniki: 100 g czekolady (50 g mlecznej, 50 g gorzkiej) ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego 70 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki(...)Dekoracja: 2 kostka białej czekolady (opcjonalnie) 6 szt. dekoracji czekoladowej (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać, aż przestygnie. Do czekolady dodać jogurt naturalny, serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować. Rozpuścić na parze wodnej żelatynę z 1-2 łyżce ciepłej wody, poczekać aż ostygnie, ale nie zgęstnieje
KuchniaWeDwoje.pl