Cynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element, który zazwyczaj w tiramisu się nie pojawia. Cynamonowe tiramisu -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikwolnych obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i partiami dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm i piec 20-25 minut w 180 º C. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Krem: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone skórka z limonki sok z połowy limonki 100 g białej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Czekoladę rozpuścić
Anielskie wypiekiPolecam Składniki: 1 szkl mąki BIO z samopszy+ do podsypania 100 g masła 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnerodziców). Strzelające ciasto truskawkowe Przygotuj miski, durszlak, ściereczkę kuchenną, wałek, mikser, łyżkę, kwadratową blachę do pieczenia, papier do pieczenia, wysokie naczynie do ubicia śmietany. Przygotuj składniki: 1 opakowanie kremu czekoladowego lub orzechowo-czekoladowego, 1 opakowanie sucharków, 500 ml śmietany kremówki, cukier puder do smaku, truskawki, 2 opakowania galaretki, ewentualnie opakowanie zagęstnika do śmietany, ewentualnie opakowanie serka mascarpone. Blachę wyłóż papierem(...)śmietany lub serek mascarpone. Ubitą śmietanę wyłóż na czekoladowy spód. Blachę na powrót wstaw do lodówki. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Większe owoce możesz przekroić na połowy. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu (latem możesz je rozrobić w mniejszej ilości wody). Galaretkę odstaw do stężenia. Na śmietanie rozłóż truskawki i zalej je na wpół stężałą galaretką. Gotowe ciasto wstaw
blog.moje-pasje.infoudało mi się uwiecznić ciasto, które jest niebiańskie. Dlatego otrzymało roboczą nazwę Podniebna chmurka. Ciasto proste i pyszne. Składniki: 400 g nutelli 2 paczki sucharków takich małych (ok. 200-240 g) - polecam te z Biedronki) 400 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 1 śmietan fix 2 galaretki rozpuszczone w 750 ml wody owoce
Emskie Smakisłodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej
Mała CukierenkaPrzepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto, w każdej formie smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm) Biszkopt 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt
RAROSSACiasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych
Kuchnia w czekoladziepowodu braku czasu do ciasta użyłam gotowych spodów bezowych zakupionych w cukierni. Wykonanie do 30 minut. Składniki: 2 spody bezowe o średnicy 24 cm 400 ml śmietany kremowej 30 % 250 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 700 gram świeżych truskawek 2 śmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania
Darcia w kuchnipudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki kremu czekoladowego -serek mascarpone -śmietanka 30% 1/3 kubka śmietany ubijamy trzepaczką, dodajemy 3-4 łyżeczki mascarpone pojedynczo łącząc ze śmietaną
BaRepasniepotrzebne, najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką).Do powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i odrobiną barwnika. Polecam eksperymentowanie z muffinami i szukanie swojego ulubionego połączenia
Kuchnia w opałachjajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa(...)składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. 3. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową
Kuchnia w czekoladzieciasta wymaga nieco cierpliwości, bo krem brzoskwiniowy długo twardnieje, a dopiero jak będzie odpowiednio gęsty, to można wylać na nim tężejącą galaretkę. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń 250 g serka mascarpone(...)dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Krem: Brzoskwinie ułożyć na sitku żeby były dobrze odsączone (1-2 połówki można odłożyć
Passions hobbies lifeopakowanie serka mascarpone Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto
Rusty Forkfigowy 180 g suszonych miękkich fig 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu Składniki na masę serową 570 g twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 100 g śmietany 12% w temperaturze pokojowej 180 g cukru drobnego 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej, oddzielone białka od żółtek 1 łyżka skórki otartej(...)serek mascarpone , śmietanę , żółtka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód , wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny
KUCHNIA POLSKAoczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone. A więc, potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru łyżka kakao (kopiasta) dwie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem(...)być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia. Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa: 330 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150 g serka mascarpone łyżka cukru pudru łyżeczka żelatyny plus niewielka ilość wody Żelatynę zalewamy niewielką
MamaOskarkawięc siadajcie. A lato niech jeszcze trwa! Maślane ciasto z kremem i owocami Potrzebujesz: 250g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 2,5 szklanki mąkió 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mleka 2 gałązki tymianku (opcjonalnie) skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie) Krem 350g kremowego serka twarogowego (np: President) 150g Mascarpone skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku(...)całkowitego połączenia. 3. Do maślanej masy dodaj mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia, tymiankiem i skórką z cytryny (jeśli używasz) i połącz dokładnie na gładką masę. 4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 1h lub do suchego patyczka. Krem: 1. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Całość: 1. Przekrój gotowe
Kuchnia w Słońcu Skąpananajmniejszych obrotach. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika i skręcamy temp. do 180⁰C. Pieczemy ok 25 minut. Wyciągamy i całkowicie studzimy. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Krem dzielimy na dwie części w proporcjach
Kuchnia w czekoladziegodziny Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Ciasto: 2 jajka 110 g oleju 200 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki syropu z kwiatów(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę zalewamy
Kulinarne przygody Gatity