ciasto i pieczemy w temperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka), bez teroobiegu. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. Malinowy krem do przełożenia: Składniki: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone(...)tortu: 1/3 szklanki wody sok z 1/2 cytryny Krem do obłożenia tortu: Składniki: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ew. barwniki spożywcze Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i mascarpone. Krem możemy podzielić na części i dodać barwniki spożywcze. Jeśli używamy naturalnych barwników (np. sok z owoców), należy pamiętać
bistro mamaCynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element, który zazwyczaj w tiramisu się nie pojawia. Cynamonowe tiramisu -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikwolnych obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i partiami dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm i piec 20-25 minut w 180 º C. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Krem: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone skórka z limonki sok z połowy limonki 100 g białej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Czekoladę rozpuścić
Anielskie wypiekiPolecam Składniki: 1 szkl mąki BIO z samopszy+ do podsypania 100 g masła 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnerodziców). Strzelające ciasto truskawkowe Przygotuj miski, durszlak, ściereczkę kuchenną, wałek, mikser, łyżkę, kwadratową blachę do pieczenia, papier do pieczenia, wysokie naczynie do ubicia śmietany. Przygotuj składniki: 1 opakowanie kremu czekoladowego lub orzechowo-czekoladowego, 1 opakowanie sucharków, 500 ml śmietany kremówki, cukier puder do smaku, truskawki, 2 opakowania galaretki, ewentualnie opakowanie zagęstnika do śmietany, ewentualnie opakowanie serka mascarpone. Blachę wyłóż papierem(...)śmietany lub serek mascarpone. Ubitą śmietanę wyłóż na czekoladowy spód. Blachę na powrót wstaw do lodówki. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Większe owoce możesz przekroić na połowy. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu (latem możesz je rozrobić w mniejszej ilości wody). Galaretkę odstaw do stężenia. Na śmietanie rozłóż truskawki i zalej je na wpół stężałą galaretką. Gotowe ciasto wstaw
blog.moje-pasje.infoudało mi się uwiecznić ciasto, które jest niebiańskie. Dlatego otrzymało roboczą nazwę Podniebna chmurka. Ciasto proste i pyszne. Składniki: 400 g nutelli 2 paczki sucharków takich małych (ok. 200-240 g) - polecam te z Biedronki) 400 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 1 śmietan fix 2 galaretki rozpuszczone w 750 ml wody owoce
Emskie Smakisłodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej
Mała CukierenkaPrzepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto, w każdej formie smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm) Biszkopt 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt
RAROSSACiasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych
Kuchnia w czekoladziepowodu braku czasu do ciasta użyłam gotowych spodów bezowych zakupionych w cukierni. Wykonanie do 30 minut. Składniki: 2 spody bezowe o średnicy 24 cm 400 ml śmietany kremowej 30 % 250 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 700 gram świeżych truskawek 2 śmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania
Darcia w kuchnipudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki kremu czekoladowego -serek mascarpone -śmietanka 30% 1/3 kubka śmietany ubijamy trzepaczką, dodajemy 3-4 łyżeczki mascarpone pojedynczo łącząc ze śmietaną
BaRepasniepotrzebne, najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką).Do powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i odrobiną barwnika. Polecam eksperymentowanie z muffinami i szukanie swojego ulubionego połączenia
Kuchnia w opałachjajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa(...)składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. 3. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową
Kuchnia w czekoladzieciasta wymaga nieco cierpliwości, bo krem brzoskwiniowy długo twardnieje, a dopiero jak będzie odpowiednio gęsty, to można wylać na nim tężejącą galaretkę. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń 250 g serka mascarpone(...)dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Krem: Brzoskwinie ułożyć na sitku żeby były dobrze odsączone (1-2 połówki można odłożyć
Passions hobbies lifeopakowanie serka mascarpone Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto
Rusty Fork