ciasto z serkiem mascarpone - 5160 przepisów (strona:175/344)

CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 106

ciasto biszkoptowe, o delikatnym, wyjątkowym smaku, z kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę. Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. A, że uwielbiam persymonę (kaki), to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka i tak oto powstał przepis na biszkoptowe ciasto ,,skryta persymona''. Ciasto jest przepyszne! Gorąco polecam. SKŁADNIKI: Biszkopt: - jajka(...)mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - kakao gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy

RITA food channel
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 410

ciasto biszkoptowe, o delikatnym, wyjątkowym smaku, z kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę. Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. A, że uwielbiam persymonę (kaki), to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka i tak oto powstał przepis na biszkoptowe ciasto ,,skryta persymona''. Ciasto jest przepyszne! Gorąco polecam. SKŁADNIKI: Biszkopt: - jajka(...)mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - kakao gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy

RITA food channel
Tiramisu 172

serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypaniaZaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać je na dnie blaszki, tak aby pokryły całe dno (fot.1). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednej łyżce serka Marcarpone. Wymieszać na gładką(...)nią ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych dobrze kawą. Rozłożyć pozostały twarożek i wyrównać powierzchnię (fot.3). Przykryć folią aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i posypać obficie kakao (fot.4

Świat Ciasta
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 286

szczypta soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru podru 3 krople aromatu waniliowego   Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia): Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać(...)sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego

PastelFood
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 454

szczypta soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego  Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru podru 3 krople aromatu waniliowego   Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia): Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać(...)sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego

PastelFood
Kwintesencja malinowości. I przdślubny stres 149

żeby w końcu kupić sztywną folię do wykładania brzegów tortownicy - ciasta z musami zdecydowanie zyskają na aparycji. Malinowe pyszności znajdziecie dzisiaj również u Ani . Sernik z malinami i musem malinowo-bzowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) masa serowa: 600 g twarogu zmielonego 3-krotnie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru(...)wstawić naczynie z wrzątkiem. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzone ciasto wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Syrop lekko podgrzać - powinien być letni. Kremówkę ubić na pół sztywno. Żelatynę odcisnąć, włożyć do małego garnuszka i rozpuścić uważając, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 160

Kawowiec z nutą porzeczki  SKŁADNIKI : ciasto: 3/4 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 6 dużych jajek 1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy mielonej 1 szczypta soli  krem: 350 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej  dodatkowo(...)jednym żółtku i porcjami przesiane mąki.  Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę.  Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy  dżemem z czarnej porzeczki.  Schłodzoną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KREMOWY SERNIK CYTRYNOWY 135

sernik wychodzi idealnie płaski i nie opada. Składniki: 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego) 250g serka mascarpone 2 jogurty naturalne 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 6 jaj 1 cytryna Ponadto: 1 szklanka śmietanki 18% 3 łyżki cukru Opakowanie herbatników Twaróg, mascarpone, jogurty i cukier umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera(...)jaju. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę serową.  Piec ok. 60 min w 160 o C. Po godzinie wierzch ciasta polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia, po wychłodzeniu. Dekorujemy wiśniami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego

Słodki Zakątek
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 202

łyżek) żelatyny 60 ml (1/4 szklanki) wody 500 g serka mascarpone opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 36% 100 g serka mascarpone opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Przygotować silikonową lub tortownicę o średnicy 20-22 cm i posmarować tłuszczem. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy(...)dodać zgęstniał żelatynę. Wymieszać dokładnie aż się rozpuści bez podgrzewania by żelatyna nie straciła właściwości żelujących. Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia i pełnego stężenia do galaretki. Serek mascarpone zmiksować na gładką masę a następnie dodawać galaretkę truskawkową cały czas miksując.Masa nie musi być gładka i mogą być w niej kawałki truskawek oraz frużeliny. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Upieczony

Ola la LCHF
Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia 136

cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2.  Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi

Kuchnia w czekoladzie
Lekko migdałowy sernik z rabarbarem i kruszonką 290

Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany(...)kropel aromatu/olejku migdałowego Ponadto: 450 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kostkę ( nie ma konieczności obierania łodyg ) 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego

Opowieści z piekarnika
Tort z m&ms'ow 249

oraz sól), następnie zalewamy wcześniej przygotowaną masą. W trakcie mieszania pamiętamy, aby ilość ruchów zmniejszyć do minimum. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 50 minut ( do suchego patyczka). Po zakończeniu wyłączamy piec i przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut. Kolejno wyjmujemy z formy, odwracamy do góry „nogami” i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy(...)poncz Mieszamy ze sobą sok z brzoskwiń, kilka łyżek wody oraz opcjonalnie alkohol [w zależności od preferencji oraz grupy docelowej].  Krok 4 – krem Mocno schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijemy przy pomocy miksera do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodajemy cukier puder. Do tak powstałem masy wrzucamy pokrojone w drobna kostkę brzoskwinie. Krok 5 – klej

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tort bezowy z truskawkami 66

mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do posypania blachy 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki masła Składniki na krem 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany 30 lub 36 % 6 łyżek likieru Amaretto 3 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny 4 krople olejku(...)czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie całkowicie wystygnąć. Kiedy zupełnie wystygnie beza z zewnątrz będzie chrupiąca. Przygotowanie kremu Śmietanę ubić na sztywno. W misce utrzeć serek mascarpone z cukrem i pozostałymi składnikami, następni dodać ubitą śmietanę, zmiksować krótko do połączenia się składników. Na zimny, wystudzony blat bezowy nałożyć 1/2 kremu i przykryć go kolejnym blatem, ponownie nałożyć krem, wierzch

SprawdzonaKuchnia.pl
Malinowa chmurka 1094

mąki  15 dkg margaryny  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza:  6 białek  1 szklanka cukru  2 paczki migdałów w płatkach Białka ubić z cukrem, c iasto posmarować(...)posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut.  Masa:  1/2 l śmietany kremówki  2 fixy do śmietany kremówki  2 serki mascarpone, ew. bieluch 4 łyżki cukru pudru  1/2 kg świeżych lub mrożonych malin  2 galaretki malinowe  Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać

Aromatyczne Podróże

Proponowane wyszukiwania