Miałam przyjemność jeść pierwsze w tym roku truskawki. Z części owoców upiekłam proste ucierane ciasto. Zniknęło momentalnie... Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki waniliowego 2 duże łyżeczki proszku 5 jajek 250 g kwaśnej śmietany 150 ml oleju 1/2 kg małych truskawek Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki
Czerwień i błękitMoże to nie sezon na jabłka, ale ostatnio tak mi się zachciało ciasta na ciepło z lodami, że nie wytrzymałam :)) Musiałam sprawić sobie taką przyjemność i
Anielskie wypiekiCzekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera. Ciasto jest
Moja DelicjaNacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki; 35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg
Anioły w kuchniPrzepis pochodzi z bloga Moje ciacho . Do upieczenia skusiła mnie informacja, że ciasto wychodzi bardzo wilgotne (co zresztą widać na zamieszczonych zdjęciach), bo jak chyba
Walijskie PichcenieSezon na truskawki w pełni i dlatego korzystajmy i cieszmy się tymi owocami. Dzień Matki i ciasto musiało się pojawić. Miły dzień, wspaniałe niespodzianki od dzieci. Chłopaki naprawdę się postarali i sprawili mi wielką radość, a ja zrobiłam im to wspaniałe ciasto. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie ciacho. Składnik 5 serków homogenizowanych (każdy
O kuchni z uczuciemSzarlotka, całkiem inna, niż te, które do tej pory jedliście ;) Kruche, maślane ciasto, wypełnione masą jabłkową z cynamonem i owsianymi płatkami. Kruszonka też niezwyczajna - chrupiąca, z
Domowa cukiernia EwyPóki co smak piernikowy nie opuszcza mnie na chwile. Za to dodaje ciastu przyjemny smaczek. Ciasto wyszło mięciutkie i pachnące :). Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem
Moje pyszne gotowanieNacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę...Składniki; 35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg
Anioły w kuchnimnie w dalszym ciągu krzaczki borówek uginają się od owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto, tym razem wykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe. A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki
Kulinarne przygody GatityPo przeglądnięciu moich zapasów owocowych z zamrażarki powstała rolada serowo wiśniowa :) Składniki:Ciasto- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 2 żółtka- 3 łyżki oleju
Zainspirowana w kuchniPrzedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego
greenscarfCiasto kruche: 1. Do mąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i szybko rękoma zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche proszę dodać jeszcze drugą łyżeczkę śmietany. 2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem(...)zagotować z cukrem, dodać rozmieszany kisiel i ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Następnie dodać owoce i dokładnie wymieszać. 9. Masę owocową wylać na kruche ciasto, wyrównać. Biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć go na masie owocowej, lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt. Konfiturą malinową posmarować wierzch
Mała Cukierenkaciasto z borówką i czereśnią. Pyszne i proste! Składniki - niepełne 3 szklanki przesianej mąki tortowej 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g zimnego masła Z podanych składników szybko wyrób gładką kulę ciasta. Podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na minimum godzinę. Drugą połową wylep formę do ciasta (około(...)cukru Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier, proszek budyniowy oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Piankę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj ,a następnie ,posyp owocami. Zetrzyj zamrożoną część ciasta na tarce o dużych oczkach. Piecz w 175 stopniach, w trybie góra i dół około 40 minut (sprawdzaj, bo piekarnik piekarnikowi nierówny). Wyciągnij, przestudź...ale jak zwykle u mnie
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszna tarta, zachwyci zarówno wielbicieli owoców morza, jak i tych, którzy za nimi nie przepadają. Gwarantuję :) Składniki: Ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram zimnego masła - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 2 opakowania mieszanki owoców morza (u mnie omułki, krewetki, kalmary) - biała część dużego pora - duża cebula - 4 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - 150 gram śmietanki(...)pokrojonego w półplasterki pora. Dusić pod przykryciem do miękkości, na koniec zdjąć pokrywkę i smażyć aż cała woda odparuje. Następnie dodać rozmrożone i dokładnie odsączone owoce morza, doprawić łyżką sosu rybnego i pieprzem. Ciasto rozwałkować na cienkie koło, wielkości formy na tartę. Wyłożyć do dokładnie wysmarowanej formy i dobrze docisnąć. Nakłuć widelcem w wielu miejscach. Na ciasto wyłożyć
Cook&Lovepomyślałam o tym samym Składniki na 8 gofrów: 5 dużych jabłek 1 łyżka masła szczypta cynamonu 2 op. ciasta francuskiego Krem: 2 żółtka (z wcześniej sparzonych jaj) 1 łyżka cukru pudru 250 g mascarpone maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, jeśli mają dużo soku, lekko odciskamy jego nadmiar(...)przy zbyt długim miksowaniu, masa może się zbytnio rozrzedzić). Ciasto francuskie rozwijamy mniej więcej do połowy. Dzielimy je na 4 prostokąty. Na dwa płaty ciasta wykładamy porcję jabłek (pozostawiając puste brzegi), przykrywamy je pozostałym ciastem, lekko dociskamy brzegi. Umieszczamy w rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez kilka minut, do zarumienienia. Pozostałe ciasto chowamy do lodówki by niepotrzebnie się nie ogrzewało. Gotowe
Smaki Na Talerzuśrodek kładę łyżeczkę lub 1,5 farszu. W przypadku owoców lepiej dodać ich mniej, gdyż jak puszczą sok może ciasto nam się rozkleić. Brzegi ciasta należy dokładnie zlepić, można pomóc sobie widelcem – brzegi będą ładnie wyglądały. *ciasto dość szybko obsycha, więc lepiej je przykryć. Do wyrobienia kolejnej partii pierogów wystarczy je ponownie zagnieść. Jak gotować pierogi ? Bardzo prosto(...)przyjemność lepienia pierogów wpływ ma farsz. Im bardziej zwarty tym łatwiej go ” ułożyć” w cieście i je skleić. Z doświadczenia jednak wiem, że jeśli ciasto zbyt cienko rozwałkujemy, a dodamy zbyt dużo farszu może ono się rozrywać. Farsz z owoców – czasem lepiej dać mniej owoców np. truskawek, jagód, aby łatwiej było skleić brzegi ciasta. Miłego
Niebieski kubek z kawa