osobnej miseczce umieszczamy pokrojone bakalie i wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Gotowym lukrem polewamy ciasto i od razu dekorujemy owocami. Moje posty
Słodka Stronaciasto francuskie. Ja zdecydowałam się na kształt diamentu i kwiatka, ale równie dobrze możecie zawinąć tylko każdy z boków ciasta do środka i lekko przycisnąć je widelcem, a na środek wyłożyć ok. łyżeczkę serka i położyć 1-2 owoce. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 15-20 minut Ciasteczka są pyszne
Cooking Monstersłodko z dodatkiem owoców, a że nie chciałam jeść owsianki, to padło na „pizzę” z patelni. Wyszło pysznie. Polecam Składniki: – 1 jajko – 50g śmietany – 20g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 30g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna) – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku – owoce wg uznania(...)dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, mąkę, słodzidło i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, przelać ciasto na patelnię i wyrównać. Wybrane owoce pokroić w paski, krążki lub kostkę, wyłożyć na ciasto. Całość przykryć pokrywką z dziurką i smażyć do momentu aż wierzch całkowicie się zetnie. Gotową „pizzę
Smaki Arminesensie z niechęci do marnowania jedzenia. Mianowicie kilka miesięcy temu kupiłam mrożone maliny. Było to przed sezonem, na świeże było zdecydowanie za wcześnie. W planach miałam ciasto z malinami, jednak po wysypaniu owoców z torebki mina mi zrzedła. Maliny były delikatnie mówiąc w stanie opłakanym - pokruszone dość drobno, jakby ktoś je celowo rozbił. Na szczęście nie wyglądało(...)owoce rozmroziły się i zamrożono je ponownie. Na zaplanowane ciasto nie nadawały się jednak. Postanowiłam zasypać je cukrem na jeden dzień, żeby puściły jak najwięcej soku, a następnie zalać wódką. Tak też zrobiłam i malinki nabierały mocy przez kilka tygodni ;) (Post o nalewce pojawił się niedawno > KLIK <.) Po tym czasie owoce
Codzienna kuchnia niecodziennacukinii. A po spróbowaniu, sięgali po kolejne. Ciastka są chrupiące. Jeśli dodacie więcej mąki, bo ciasto dość się lepi, będą bardziej chrupkie. Jeśli zostaniecie przy tej ilości z przepisu, będą miększe. Ilość dodawanego cukru w ciastkach jest minimalna, a nadrabiają go suszone owoce i czekolada. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, to można nawet zmniejszyć ilość owoców. Ogólnie(...)szkl. płatków owsianych 20 g czekolady 90% garść suszonej żurawiny garść suszonych daktyli Sposób przygotowania Cukinię myjemy ścieramy na tarce. Daktyle, orzechy i czekoladę siekamy. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki. Jeśli się nie lepi, dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Na papierze do pieczenia formujemy okrągłe placuszki. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnkugorzkiej, 3 jaja, (lub 4 bardzo małe) 300 g cukru trzcinowego, 220 ml oleju rzepakowego, 300 g ugotowanych na miękko buraków, 1 laska wanilii. ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, owoce do dekoracji, masło do wysmarowania formy, mąką do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy(...)jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy ok. 25 - 30 min do suchego patyczka. Mniejsze babeczki pieczemy ok. 15 min. w 170°C. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i dodajemy owoce. Te malutkie babeczki piekłam
Moniki Smakołykiporzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce - w tym przypadku są to maliny, robiłam jednak wersję z jagodami i truskawkami - i wszystkie były przepyszne! Ciasto krówka Najsłodsze ciasto na świecie! Ciasto warte grzechu(...)się im oprzeć! Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą panna cottą przypominającą konsystencją budyń - jednak
Moje Qulinariaciasto drożdżowe i kolejne 20 minut w piekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie mi nie lichym zaskoczeniem było obserwowanie teoretycznie już upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu i rosły, i rosły... :P Zawijaki wygnanowskie 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli 3 jajka 300 g umytych owoców(...)także 2 jajka i jedno żółtko. Ciasto zagniatamy ok 5 minut tak by stało się elastyczne i miękkie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny by ciasto urosło (może również rosnąć ok 40 minut w piekarniku z włączona żarówką). Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na omączony blat. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wykładamy owoce i zwijamy w roladę. Tniemy
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam przyjemność jeść pierwsze w tym roku truskawki. Z części owoców upiekłam proste ucierane ciasto. Zniknęło momentalnie... Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki waniliowego 2 duże łyżeczki proszku 5 jajek 250 g kwaśnej śmietany 150 ml oleju 1/2 kg małych truskawek Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki
Czerwień i błękitMoże to nie sezon na jabłka, ale ostatnio tak mi się zachciało ciasta na ciepło z lodami, że nie wytrzymałam :)) Musiałam sprawić sobie taką przyjemność i
Anielskie wypiekiCzekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera. Ciasto jest
Moja DelicjaNacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki; 35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg
Anioły w kuchniPrzepis pochodzi z bloga Moje ciacho . Do upieczenia skusiła mnie informacja, że ciasto wychodzi bardzo wilgotne (co zresztą widać na zamieszczonych zdjęciach), bo jak chyba
Walijskie PichcenieSezon na truskawki w pełni i dlatego korzystajmy i cieszmy się tymi owocami. Dzień Matki i ciasto musiało się pojawić. Miły dzień, wspaniałe niespodzianki od dzieci. Chłopaki naprawdę się postarali i sprawili mi wielką radość, a ja zrobiłam im to wspaniałe ciasto. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie ciacho. Składnik 5 serków homogenizowanych (każdy
O kuchni z uczuciemSzarlotka, całkiem inna, niż te, które do tej pory jedliście ;) Kruche, maślane ciasto, wypełnione masą jabłkową z cynamonem i owsianymi płatkami. Kruszonka też niezwyczajna - chrupiąca, z
Domowa cukiernia Ewy