Upiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce
ciastkarnia na kruchym spodzieletnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę(...)żelatyny (4 kopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 2-3 galaretki rozpuszczone w mniejszej niż zalecana ilości wody - świeże owoce ( u mnie truskawki) Galaretki wsypać do gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. Przykładowo, gdy użyjemy 2 galaretki rozpuszczamy je w 0,5-0,75l wody, gdy 3 galaretki
Smaczne ZdroweProste kruche ciasto czekoladowe z bitą śmietaną przełożone konfiturą z owoców leśnych. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 x 30 cm) Składniki: Kruche ciasto: 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa(...)serka mascarpone 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna) 3 kostki czekolady (mleczka, gorzka, deserowa) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt formy (cm x cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
KuchniaWeDwoje.plrobota, dać ciut mleka, cukru, mąki i rozetrzeć, zostawić na 15 minut - następnie wsypać pozostałe produkty bez owoców i hakiem robota wyrabiac z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę blacha 24x29 wyłozona papierem do poeczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć(...)minut ciasto do podrośnięcia piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 45 minut, pod koniec można nakryć folią do pieczenia aby owoce się nie spiekły za mocno ciasto zostawić w blaszce do do wystudzenia..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętrzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje się trochę przychwyciły bo piekłam 20 minut). Ostudzić. Wykonanie nadzienia: Rabarbar umyć, oczyścić, a następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki(...)Pokrojony rabarbar wrzucić do rondelka, dodać 8 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie
Mania WypiekaniaWspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję. Mamy sezon na świeże owoce i targi, aż uginają się od dobroci. Placek będzie idealny z borówką, maliną, brzoskwinią, morelą, truskawką itd... Ciasto jest łatwe,szybkie i nie wymaga wprawy. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. Składniki na ciasto -400 g mąki : 200 g owsianej(...)białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g truskawek lub innych owoców sezonowych Formę wykładamy papierem. Z podanych składników wyrabiamy kulę ciasta. Robimy ładny wałek i dzielimy na kawałki o proporcjach 60% i 40%. Obydwa wkładamy na ok.pół godziny do zamrażarki.Po upływie tego czasu
Z Kuchni Do Kuchnipowiedzieć, że cięższej i bardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak. Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka(...)zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw na chwilę. Do kielicha blendera wrzuć tofu, nerkowce, kakao, daktyle z mlekiem. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Wierzch ciasta posmaruj przygotowaną polewą i udekoruj świeżymi owocami. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiwprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Do tego smakowite nadzienie z twarogu z powidłami śliwkowymi i prosta dekoracja z bitej śmietany i owoców. Co sądzicie o takiej formie podania naleśników? ;) * SKŁADNIKI na 6 naleśnikików o średnicy 20 cm (2 porcje) Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki ryżowej 1 łyżka kakao(...)łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka masła Farsz: 250 g tłustego twarogu 4 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: bita śmietana cukier puder owoce: np. kiwi, kaki, granat * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej
Food SquareWykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać posiekane zimne masło, cukier puder, żółtko i ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy na tartę lub do tortownicy (w niej należy wykleić ciastem tylko połowę wysokości obręczy) - ciasto nakłuć(...)schłodzić - ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia - żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier
Smakołyki BerenikiMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka(...)ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka - przechowywać pod przykryciem, ze względu na obecność owoców w dość chłodnym miejscu
Smakołyki BerenikiDziś przepis na kwintesencję lata: lekki biszkopt z pyszną masą, świeżymi owocami i orzeźwiającą galaretką. Klasyczny przepis którego w upalne letnie dni nie może zabraknąć. Czas przygotowania: 60 min Czas pieczenia: 15 min Czas chłodzenia: min. 1 godzina * Dodatkowo czas potrzebny na studzenie budyniu i galaretki. Polecam biszkopt upiec dzień wcześniej i po wystudzeniu przechowywać go w lodówce szczelnie(...)jednolitą masę. Biszkopt oddziel od blaszki i odklej papier do pieczenia, następnie ponownie umieść w blaszce (dzięki oddzieleniu boków i spodu biszkoptu, ciasto będzie się potem lepiej kroić). Masę wyłóż na biszkopt i wyrównaj. Na masie poukładaj owoce i zalej tężejącą galaretką. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. [Głosów: 3 Average
Słodki Blogsobie pozwolę pogderać jak rasowa maruda. W maju był jeszcze śnieg, już koniec czerwca, dnia ubywa, a to znak, że czas już myśleć o zimie. Koniec 😋 O takie ciasto poprosił mnie pewien Pan, który trafił do mnie przez G +. Zaczął bardzo poważnie, aż się wystraszyłam, czy aby dam radę? Jednak okazało się, że nie jest tak źle(...)wąską blaszkę ( 28 x 12 ) i pieczemy 45 - 50 min w temperaturze 180 stopni. Po lekkim wystudzeniu wyjmujemy z blaszki aby się nie odparowało. Zimne ciasto smarujemy płynną żelatyną i dekorujemy owocami. Albo jak tam kto woli. Po kilku dniach dostałam takiego maila: , ,Droga Pani Elżbieto ciasto wyszło przepyszne. Takie właśnie mieliśmy oczekiwania, mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkawe, trochę
Dieta moja pasjaKocham owoce sezonowe. Choć dzisiaj zaprezentuję wam nieco odmienną wersję sernika. Ciasto kruche nie na maśle, a na margarynie, masa serowa z wsadem owocowym i chrupiący i słodki wierzch, który składa się z płatków żytnich, dobrej jakości białej czekolady odrobiny sosu karmelowego... Nie mogło zabraknąć akcentu świeżych borówek. Sernik jest niezwykle harmonijny w smaku, i doskonale kontrastuje z kruchym(...)dość wytrawnym spodem. Ciasto przygotowałam z myślą o mojej córce, która przez ponad dwa tygodnie przebywała z dziadkami na Mazurach, a przy okazji jest miłośniczką wszelkich owoców, zwłaszcza jagodowych. Oczywiście pozwoliłam zjeść jej dwa kawałki, bo bardzo jej zasmakował. Czego się nie robi z tęsknoty za własną pociechom. Uwielbiam być obdarzana tym jej beztroskim uśmiechem, gdy wydłubuje największe
vaniliowoczekoladowakrok po kroku przygotować wszystkie warstwy tego pysznego ciasta na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to taki letni klasyk. W Telimenie dodatkową, ciekawą warstwę stanowi makowa beza, pokruszona na wierzchu ciasta. Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta z truskawkami i budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój biszkopt jest(...)możecie upiec też bezy. Ciasto Telimena z makiem i masą budyniową sprawdzi się nie tylko w sezonie truskawkowym - do musu truskawkowego możecie wykorzystać świeże lub mrożone owoce. W ten sposób ciasto z truskawkami i bezą może pojawić się u Was na świątecznym stole. Dzięki dodatkowi maku fantastycznie sprawdzi się na przykład na Boże Narodzenie. Warstwowe ciasto z truskawkami
Lekcje w kuchni