się zajadał, że aż miło było popatrzeć :) Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm. Składniki: 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka mąki 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 1/4 kostki margaryny 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Dodatkowo owoce (u mnie(...)maliny) Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć umyte i osuszone owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Margarynę, mąkę i cukier
Agusiowe smakołykiLato w pełni, bazary obfitują w owoce a ja muszę zużyć zamrożone w poprzednim sezonie. Przez pracę i szkołę nie miałam bardzo czasu na takie zabawy. Na szczęście okres wakacyjny pozwala człowiekowi złapać oddech. Dziś proponuję ciasto jogurtowo-malinowe. Wyszło pyszne, choć z zakalcem - to przez otwieranie piekarnika (przynajmniej tak mi się wydaje). Następnym razem będę już wiedziała
peggiwkuchniWiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis? Składniki na formę
Ze smakiem i z pasjąw syropie powstałym z cukru i wody. Za każdym smażeniem dodajemy coraz więcej cukru niż poprzednio, a następnie suszymy i przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Takie owoce są idealnym dodatkiem do ciast czy dekoracji wypieków. Składniki: Ciasto 1 szklanka mąki pszennej 2 kisiele wiśniowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
O kuchni z uczuciemZapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim(...)ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego “La prova del cuocco”, w którym “ziemscy” konkurenci gotują wraz z największymi szefami restauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!! Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo
Mia Cucina Sofietałyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka Krem: 200 ml śmietanki 30-36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki miodu Dodatkowo: owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka) Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni(...)mascarpone. Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu. Całość. Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu. Ciasto porządnie schłodzić w lodówce. (Najlepiej przez całą noc, aby placki zmiękły.) Przed podaniem udekorować owocami. (Dodatkowo użyłam kilku bezików i chrupiących kuleczek w czekoladzie
Di gotujeSzarlotka z połówkami jabłek, zwana też szarlotką cesarską to szybki, proste, a także tanie ciasto – idealne do kawy :) Przepis ten dostałam od Pani Stasi i
Kulinarne PrzebojeCiasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na nim pianka z czarnych winogron bezpestkowych i pianka z bitej śmietany. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową i winogronami. Całość smakuje
Oryginalny smakNa pewno znacie słynny już przepis na sernikobrownie z malinami. To jest pochodna tego ciasta, tylko zamiast czekolady występuje tu masa krówkowa. W połączeniu z masą
Arabeska waniliowaW kalendarzu mamy lato a dziś świętujemy Dzień Ojca. Z tej okazji zrobiłam przepyszne ciasto z truskawkami. Truskawki niestety już się kończą więc to jest moje
Kolorowa kuchnia ElkiNaszła mnie ochota na drożdżówki z budyniem więc upiekłam. Dla mnie najlepsze ciasto drożdżowe to takie wyjęte prosto z piekarnika,lekko przestudzone. Uwielbiam też zapach
Kolorowa kuchnia ElkiDziś mam dla Was pyszną tarte z rabarbarem, na orkiszowym spodzie a mimo to ciasto nadal jest białe. A to dlatego, że użyłam białej maki orkiszowej
Radość kipiąca uśmiechem.Bardzo prosty przepis - wkład pracy własnej minimalny, a efekt mega. Może ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez
Domowa Cookierenka AgiWiśnie o dziwo obrodziły w tym roku, więc konfitura zrobiona i nawet na jakieś ciasto zostało. Jako, że drożdżowe uwielbiam to zrobiłam strucle wiśniową. Nieskromnie powiem
Zainspirowana w kuchniSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Oryginalny smak