Dziś mam dla Was pyszną tarte z rabarbarem, na orkiszowym spodzie a mimo to ciasto nadal jest białe. A to dlatego, że użyłam białej maki orkiszowej
Radość kipiąca uśmiechem.Bardzo prosty przepis - wkład pracy własnej minimalny, a efekt mega. Może ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez
Domowa Cookierenka AgiWiśnie o dziwo obrodziły w tym roku, więc konfitura zrobiona i nawet na jakieś ciasto zostało. Jako, że drożdżowe uwielbiam to zrobiłam strucle wiśniową. Nieskromnie powiem
Zainspirowana w kuchniSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Oryginalny smakDziś taka moja wariacja na bazie czekolady. Wszyscy znają brownie - pyszne mocno czekoladowe wilgotne ciasto z dużą ilością gorzkiej czekolady. Blondi to odpowiednik tego
Malinowa KawiarenkaSezon na truskawki powoli dobiega końca. Dzisiaj już ostatnie ciacho z wykorzystaniem tych przepysznych owoców. Szybkie i proste ciasto jogurtowe, idealne do popołudniowej kawki. Smacznego! Składniki : * 2 szklanki mąki * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 2 jajka * 150g jogurtu naturalnego * 50g wiórków kokosowych * 100g cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * pół tabliczki białej czekolady
Magiczne Życie MartyGenialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:) Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i
Zdrowa Kuchnia Sowyupalne, letnie dni polecam przygotować pyszne kruche ciasto pokryte masą budyniową, wykorzystując świeże sezonowe owoce np. śliwki, polecam wykorzystać zwykłe mirabelki, żółte i czerwone, które niektórzy uważają za mało wartościowe owoce, gdyż mirabelki rosną u nas wszędzie, na obrzeżach dróg, nad jeziorem, za płotami ogródków działkowych. Bo mirabelki nie potrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne(...)Szybko wyrabiamy ciasto za pomocą haka robota. Przekładamy ciasto na silikonową matę i formujemy kulę, spłaszczamy i wałkujemy . Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Formę na tartę smarujemy margaryną i lekko posypujemy mąką, ciastem wykładamy formę, podnosimy brzegi ciasta do wysokości formy, lekko ciasto dociskamy. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajko* ok. 12 śliwek węgierek bez pestek (mogą też być inne owoce lub marmolada)kruszonka* 4 łyżki mąki pszennej* 4 łyżki cukru* 2 łyżki miękkiej margarynySposób wykonaniaWymieszać w misce mleko, cukier, cukier wanilinowy i drożdże.Następnie dodać mąkę, jajko, miękką margarynę, sól i wyrobić elastyczne ciasto, jeżeli by się zbytnio kleiło dodać jeszcze nieco mąki.Ciasto podzielić
Mix smakutruskawki i rabarbar w pełni. Pyszne owoce, których na targach i działkach pełno mają swój czas. Warto więc zaopatrzyć się w kilka kilogramów pysznych owoców i wyczarować z nich pyszne ciasta. Dziś polecić Wam mogę pyszne Ciasto z truskawkami i rabarbarem. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE(...)koniec wbić jajka. Wyrobione ciasto wykładamy na brytfannę i posypujemy cienko bułką tartą. Obrany rabarbar kroimy i wykładamy na ciasto razem z truskawkami, posypujemy cukrem. Margarynę, cukier i mąkę wyrabiamy ręką i posypujemy po owocach. Wkładamy do piekarnika na 50 min. Zimny posypujemy cukrem pudrem
Gotuję Testujęwlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie oblepił wszystkie cząstki owoców. Jabłka prażymy około 10 minut. 4. Białka ubijamy na gęstą pianę. Gdy już są dobrze ubite, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. 5. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej wyjąć). Ciasto wałkujemy, umieszczamy w formie, dociskając palcami do brzegów. Następnie nakłuwamy widelcem(...)Celsjusza. RADA: po upieczeniu warto uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać, aż ciasto wystygnie, ponieważ dzięki temu beza stanie się jeszcze bardziej sucha. Macie swoje ulubione owoce, które bardzo chętnie dodajecie do ciast
Perfect home lifeprzepisów jakie mam na naleśniki. Są bardzo delikatne i smaży się je wyjątkowo łatwo. Trochę bardziej kaloryczne jak zwykłe, ale za to nadzienie mam z jogurtu i owoców. Można dodać do ciasta startą skórkę z jednej cytryny dla wzbogacenia smaku. Wykonanie – do wysokiego naczynia dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać za pomocą miksera na gładką masę. Odstawić(...)czas 7 sekund. odstawić na 30 minut Smażenie – mocno rozgrzać patelnie z odrobiną oleju. Wylać ciasto i rozprowadzić na całej patelni. Jak już naleśnik się przesmaży przewrócić go na drugą stronę. Smażyć chwilkę. Każdy naleśnik posmarować jogurtem, obsypać owocami. Złożyć na pół i znowu na pół. Udekorować owocami i podawać. Można polać je rozpuszczoną czekoladą. Naleśniki
Kuchnia Pokoleńtego ciasta - potrzebujemy szklankę o pojemności 250 ml. Ciasto jest bardzo puszyste, dzięki zawartości proszku budyniowego, a jednocześnie wilgotne dzięki kefirowi i owocom. Zachowuje świeżość do 5 dni po każdorazowym przykryciu ściereczka kuchenną* Polecam! Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym forma o wymiarach 24x35 cm 1 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego 3 jajka 0,5 szkl. oleju (użyłam rzepakowy(...)trzepaczką. Masę posypać mąką, na to równomiernie wsypać proszek do pieczenia, sodę, proszek budyniowy i sól. Wymieszać do momentu, kiedy składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Masę wlać do formy, a na górze poukładać owoce. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 55-60 min. Przestudzić (nie musi być wystudzone do końca) i posypać cukrem pudrem. Ciasto po przykryciu
Posadzone i zjedzoneCałkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam o cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań. A tu - przyszło miłe zaskoczenie :) Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne. Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę. Warunkiem jest(...)czasie ciasto wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. Wyrabiałam ok. 5 minut) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką Piec 45 min w temp.175st
Walijskie Pichceniebabci ... Wiedziałaś, że czeka tam na Ciebie drożdżowy placek z owocami... Uwielbiałaś go !Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy !Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata.Dlaczego ?On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem(...)wlać gorący tłuszcz, dokładnie wymieszać. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki.Blachę do pieczenia ( dużą, taką z wyposażenia piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę. Ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką.Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Piec w 200 stopniach C około 20 minut - na złoty kolor. Smacznego
kolorowotorcikowo