Nie wiem jak u Was, ale u nas na weekend musi być coś słodkiego;)) Ostatnio często piekę ciasta z jabłkami takie jak np. to drożdżowe ciacho
Z miłości do słodkościMoże to i nie jest najlepsza pora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się
Zainspirowana w kuchniMałe czarne ciasto, bardzo wilgotne i mocno czekoladowe.Do tego kilka truskawek zatopionych w środku i kilka na wierzchu oprószonych cukrem pudrem.Moje małe prywatne przyjęcie pożegnalne dla tych owoców.Dla mojej 4-letniej córki to ciągle są "kluskawki",w następnym sezonie pewnie będzie już mówić prawidłowo, a tymczasem: bye bye kluskawki, do zobaczenia za rok :) Czytaj więcej
bistro mamaPyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do
Praktyczna plKażda mama zasługuję dzisiaj na coś wyjątkowego dla Mojej Mamy mam dzisiaj aromatyczną, cytrusową tarte pomarańczową :)Składniki:ciasto:- 500 g mąki- 250 g masła- 140 g
Zainspirowana w kuchniciasta i mieszamy całość delikatnie łyżką do momentu połączenia się składników *** *** Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 12 babeczek) *** *** Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Na wierzchu babeczek układamy pokrojone owoce, skórką do dołu *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez(...)minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babeczki piaskowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCześć Kochani :) I mamy jesień :) Osobiście bardzo lubię tą porę roku, oczywiście jak jest słoneczna i kolorowa. W kuchni jesień to czas wypieków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuAtrakcyjne, lekkie ciasto, tortowe z sezonowymi owocami, owoce z galaretką więc orzeźwiające doskonałe na każdą okoliczność, a dodatkowym atutem jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry(...)owoce leśne owoce sezonowe; tutaj jeżyny Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę
kgwjanczewosłodkie. Kto kocha rabarbar i ciasta z kruszonką? Ręka w górę! 😉 Nie ma to jak kawałek domowego ciasta do kawy. Trzeba osłodzić sobie poniedziałek! PS. Ciasto jest uniwersalne, więc możecie dać ulubione owoce, np. truskawki, jabłka Czytaj dalej... Artykuł Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuKruche TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI to świetny pomysł na wykorzystanie słodko-kwaśnych... Artykuł Tartaletki ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEPiękna, słoneczna pogoda zachęca do przygotowania czegoś orzeźwiającego. Mam okazję zaprezentować Wam mój koktajl ze 100% soku z granatów. Zdrowy, energetyczny i pełen witamin. SKŁADNIKI
kulinarnyJaDziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy.To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne.Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy
Farmażonyposypać cukrem pudrem. Składniki: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 300g mąki pszennej 100ml oleju 100ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki owoców – świeżych lub mrożonych (użyłam mrożonych malin) Opcjonalnie: polewa czekoladowa (gorzka czekolada + mleka) *** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Do piany stopniowo dodajemy cukier(...)miksując dolewamy olej i mleko. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (wyszło mi 12 sztuk) *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce (u mnie mrożone maliny) *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego
Blog z ApetytemCiasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć ser, budyń i większość owoców. A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty(...)Będą gotowe raz-dwa! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko 2 brzoskwinie banan mały kubeczek gęstego serka homogenizowanego jajko cynamon Owoce obrać i pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Ciasto rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, na połowie każdego kawałka wycią ć literatką otwór . Na każdy kawałek po drugiej stroni e nałożyć łyżkę serka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakremówki owoce, kwiaty, listki mięty Wykonanie CIASTO Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i napełniamy okrągłą formę do tarty o średnicy 30 cm. Chłodzimy 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą(...)ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze 170°C, studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. KREM Z MATCHY Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, matchą i sokiem z limony, wykładamy na tartę. DEKORACJA Śmietanę kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej masy. Tartę posypujemy przez sitko matchą i polewamy fantazyjnie rozpuszczonym kremem czekoladowym. Dekorujemy owocami
Tajemnice Smaku