również nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!"Składniki:500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego)100 g marmolady5 łyżek śmietanki 5 łyżek cukru50 g masłałyżeczka kakao1/2 łyżeczki
Słodkie PrzyjemnościMagda Słodkie i dojrzałe śliwki aż proszą się o częste stosowanie w tym jesiennym sezonie. Śliwki są dla mnie bardzo wdzięcznym owocem, świetne na słodko, pyszne do mięsa, na surowo, pieczone, duszone. Ja już do tej pory zjadłam dobrych kilka kilogramów tych pyszności. W dzisiejszej odsłonie mały wypiekowy eksperyment – chciałam coś innego niż placek kruchy, który uwielbiam oczywiście. Postawiłam(...)brudzi miksera – wszystko mieszamy rózgą lub nawet widelcem. Aromat migdałowy świetnie się ze śliwką komponuje, do tego migdałowa kruszonka, zarówno na wierzchu jak i w środku ciasta. Pychotka. Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): szklanka mąki pszennej i trochę do wysypania formy 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 duże jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 4 czubate łyżki jogurtu
Smaczna Stronaciemne ciasto piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół i piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić z podanych składników utrzeć w miseczce lukier, mleka dolać tyle aby lukier nie był za gęsty i rzadki, lukrem polać wierzch wystudzonego ciasta i do lodówki na godzinę i można zajadać pyszne ciasto - szybkie, łatwe, smaczne ciasto ucierane, które zawsze(...)mnie wychodzi, to ciasto jest idealną bazą do wielu owoców, również można zamiast kakao dodać kawę rozpuszczalną, marcepan, polecam na deser codzienny jak i na uroczyste okazje........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięokoło 3/4 szklanki płynu - tak, aby został nam mniej więcej potrzebny kilogram owoców z sokiem * . Odlany sok możemy wykorzystać np. do napojów lub nasączenia ciasta. Przy pomocy ręcznego blendera rozdrabniamy nasze owoce do pożądanej konsystencji. Ja wolę gładkie konfitury i dżemy śliwkowe. Tak przygotowany owocowy mus zasypujemy żelfixem, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na palnik i gotujemy do zagotowania, mieszając(...)pasteryzacji. Konfitura nadaje się zarówno na śniadanie do wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast, ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu. * Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją konfiturę z ponad kilograma bardzo soczystych śliwek, co wiązało się
Słodkie okruszkiplacków dodałam pokrojone w plasterki banany. Nie mieszałam z ciastem, tylko po wyłożeniu porcji ciasta na patelnię, układałam po 4-5 plasterków bananów i odrobinę przykrywałam ciastem. Można użyć innych owoców, ale owoce typu truskawki czy porzeczki puszczają sok i placki nie wyglądają apetyczne po usmażeniu. Polecam banany, bo nie puszczają soku, albo po prostu smażymy bez żadnych(...)owoców. Puchate placuszki z serem i bananami Potrzebujemy 500g białego serka śmietankowego, może być z wiaderka, albo ser domowy lekko wyciśnięty. 1 jajko, 3 żółtka, piana z 3 jajek, 80g miękkiego masła, 300g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 270ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki sody spożywczej, sól do smaku, ewentualnie do tej porcji ciasta 4 banany
Leśny Zakątekjest moja pierwsza tarta z patelni. Jest dietetyczna - prawie nie zawiera cukru, tłuszcz dodany jest tylko do masy budyniowej, bazą ciasta jest kasza grycznana zawierająca mnóstwo składników mineralnych i błonnika. Do posłodzenia użyłam niewielką ilość miodu i owoce suszne. Jeśli zamieni się miód np. na syrop z agawy tarta będzie idealna dla wegan. Jest również odpowiednia dla osób(...)uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji Odstawić do przestudzenia Zmiksować pozostały olej kokosowy (75 ml) i stopniowo dodawać masę budyniową aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji Na spód ciasta wylać gotową masę budyniową Udekorować owocami np. malinami i borówkami (użyłam mrożonych) Odstawic do lodówki do zastygnięcia (około 2 h) Smacznego
pyszne zdrowościWitam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na kolejną wspaniałą i łatwą szarlotkę. Jest to szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną, posypana czekoladą. Znana jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut – do suchego patyczka *** *** Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier *** *** Ciasto przekładamy na czysty papier i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia *** *** W międzyczasie przygotowujemy krem malinowy. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier(...)pozbyć się pestek). Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy rząd malinek *** *** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy *** *** Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki na co najmniej
Blog z Apetytemmiksera, potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3 Uwielbiam ją <3 SKŁADNIKI: jaja 3 szt. śmietana 12 % (kwaśna(...)szkl. mąka 3 szkl. olej 3/4 szkl. proszek do pieczenia 3 łyżeczki owoce: gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości) Kruszonka: smalec 1 łyżka margaryna 1 łyżka cukier 3 łyżki mąka 5 łyżek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek
Kuchnia PaulettesCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu
Oryginalny smakteż są łatwe do przygotowania. Słodkie przekąski wykonane są z lekkiego, przewiewnego ciasta parzonego wypełnianego bitą śmietaną z dodatkiem banana . Prawie jak pączek , ale smakują jeszcze lepiej! Sądzę, że każdy powinien je zrobić i delektować się tymi słodkościami . Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu(...)zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy. Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu
Zdrowy Styl JoannyJak wiosna to sezon na rabarbar i dlatego dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne ciasto. Składniki: 270 g mąki pszennej 4 jajka 120 g
Anielskie wypiekiCo zrobić z bardzo dojrzałymi bananami? Oczywiście upiec chlebek bananowy 🍞🍌🍌🍌 bardzo smaczne,wilgotne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Cukru nie dałam,chociaż w dostępnych przepisach jest
Kolorowa kuchnia ElkiMoja propozycja na Tłusty Czwartek to nie pączki czy faworki, które wymagają dużo czasu. Ale proste ciasto, które każdy może spróbować upiec :) Składniki : 245 g
Proste PotrawyBanana bread to pyszny i prosty, słodki chlebek popularny w Stanach Zjednoczonych. To zwyczajne ciasto bananowe nie przypominające tradycyjnego chleba. Pięknie pachnie, jest mięciutki i rozpływa
Słodka Strefa