Ciastka z gotowego ciasta francuskiego nadziewane jabłkami, uprażonymi mielonymi migdałami, cynamonem i posypane płatkami migdałowymi. Ekspresowy i pyszny deser do kawy lub herbaty. Polecam Składniki (na
Oryginalny smakdodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu zrobić ciasto
Karo in the KitchenPyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3
Bajeczna Kuchniaucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko i sól, nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę, krótko miksujemy, resztę wyrabiamy ręcznie. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy ziarna (u mnie dodatkowo owoce goji oraz suszona żurawina), dokładnie mieszamy. Z ciasta tworzymy 3-4 wałki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Każdy wałek zawijamy osobno w folię i chłodzimy
Gotowanie moimi oczamiSzybki i prosty deser, idealny gdy mamy niespodziewanych gości. Do jego przygotowania wystarczy płat ciasta francuskiego i ulubione owoce lub marmolada. Warto wybrać gęstą marmoladę lub konfiturę, tak aby w trakcie pieczenia nie wypłynęła z ciasteczek. SKŁADNIKI (ok. 25 sztuk) 1 płat ciasta francuskiego 2 duże jabłka najlepiej słodkie i dość twarde 3 łyżki konfitury morelowej 1/2 łyżeczki
DefinicjaSmakuJeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami. 3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta. 4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać
cucinarebardzo łatwe ciasto do przygotowania. Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco! Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g) 3 kubeczki mąki pszennej 1 1/2 kubeczka cukru 1 kubeczek oleju
magiczna kuchnia KasiMaliny uwielbiam pod każdą postacią i mogłabym je jeść codziennie. Lekka budyniowa pianka na kruchym cieście, połączenie idealne. Składniki: ciasto - 250 g masła - 2 i 1/2
Zainspirowana w kuchnigarnka, miksowałam na szybkich obrotach tylko do wymieszania składników. Przelałam do małej keksówki (25x19), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby "uniosło" owoce. Układamy śliwki (najlepiej połówki) w cieście, tak aby były w nim zanurzone mniej więcej do połowy wysokości. Ciasto piekłam 45 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem. Uwaga: Ciasta nie wolno wyjmować
Kuchnia PrezydentowejEkspresowe i absolutnie pyszne ciasto, można do niego dodać przeróżne owoce sezonowe
DiteczSłonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty
Czerwona PorzeczkaStary wypróbowany przepis na sernik, ciasto jest wyśmienite, można przygotowywać go z różnymi owocami. Sernik ze śliwkami Składniki: KRUCHE CIASTO żółtka jaj - 2 szt margaryna - 125 g cukier kryształ - 2,5 łyżki śmietana kwaśna - 1,5 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA biały ser tłusty - 6 kostek
Kuchnia DanusiŚliwki to o tej porze roku jeden z najłatwiej dostępnych owoców. Od dawna wiadomo, że wpływają korzystnie na zdrowie i urodę. Do ich cennych właściwości można zaliczyć również tę, że są idealnym dodatkiem do ciast. Dzisiaj proponuję sernik z dodatkiem śliwek i kruszonką. Ciasto:1/2 kostki margaryny2 łyżki oleju1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki proszku
Praktyczna plupiec wersję z budyniem, ponieważ akurat takiej jeszcze nie robiłam samodzielnie. Bardzo lubię połączenie budyniu z owocami szczególnie w formie tarty, dlatego wiedziałam, że taka szarlotka przypadnie mi do gustu. Waniliowy budyń i jabłka jest to jak najbardziej udane połączenie. Ciasto należy do tych bardzo tradycyjnych, i nie jednemu jego smak skojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjny jabłecznik
Mania GotowaniaI kolejny z serii przepisów dietetycznych. Ty razem starałam się nieco odchudzić szarlotkę. Zdecydowanie ulubione ciasto większości osób. Dla tych, którzy mają ochotę na odrobinę tej
Mania Gotowania