Sezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i galaretką. Całkiem niezłe
Praktyczna plZostała mi dosłownie garści wiśni więc musiałam zrobić Fale Dunaju, uwielbiam to ciasto właśnie ze świeżymi owocami. Nie twierdze ze wiśnie mrożone lub z komputu się nie nadają, ale świeże prosto z drzewka nadaje ciastu niepowtarzalnego aromatu. Ciasto 5 jaj, 2 szklanki mąki, 150 ml mleka
RAROSSADziś proponuję gofry z bitą śmietaną i owocami. Lubicie ? GOFRY - przepisCiasto:0,5 kg mąki0,5 szkl. cukru1/3 kostki margaryny2 jaja 2 łyżeczki proszku
kolorowotorcikowoUwielbiam rabarbar i w trakcie sezonu nie może u nas zabraknąć ciasta z rabarbarem:) Najbardziej lubimy Placek z budyniem i rabarbarem, ale musiałam wymyślić też coś
Z miłości do słodkościZastosowanie: Można dodawać je do ciasta albo musli. Ciekawym pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. Źródło: internet FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego(...)Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. Źródło: internet ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, ponieważ jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. 100 g żurawiny to 299 kcal. Właściwości: Działa
Ciastka - domowe słodkościBeza Pavlova z owocami o bitą śmietaną To zadanie nie było łatwe. Beza Pavlova to królowa wśród wypieków bezowych i jest nie lada wyzwaniem. Przynajmniej dla mnie. Szykowałam już ciasta bezowe, najczęściej w formie tortów bezowych lub deserów, w których skład wchodziły małe beziki. Torty bezowe wychodziły zawsze pyszne, ale nie zawsze byłam z nich zadowolona, ponieważ blaty bezowe(...)białka – 160 g cukru – 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej – 0,5 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo : – 200 ml śmietanki kremówki + łyżeczka cukru pudru – owoce: u mnie borówki i maliny Samo szykowanie bezy nie zajmuje bardzo dużo czasu, ale jej pieczenie to już przynajmniej kilka godzin. Na początek najlepiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Jeżeli potrzebujecie
Relaxtime, kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki to takie małe urocze słodkości. Bardzo trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Składniki: 125 g margaryny 1,5 szklanki mąki 1/3 szkl. cukru(...)dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakiej sytuacji ten przepis niejednokrotnie mnie uratował :) to ciasto na szybko, bez wyszukanych składników, które zapewne każdy ma w swojej szafce. Idealne na niedzielną chandrę ! :) Składniki: ½ kg mąki tortowej, 1 margaryna, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki wiórki kokosowe, owoce sezonowe lub mrożone, tłuszcz do formy, wiórki do formy(...)Wykonanie: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylepić ciastem dno i boki blaszki ( 1/3 ciasta zostawić). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut do zrumienienia. Następnie posypać wiórkami kokosowymi (1/2 szklanki) nałożyć owoce( mogą być mieszane), a resztę ciasta
Tradycyjna Kuchniaoczywiście nie zrobiłam… W efekcie ciasto po połączeniu czekolady z jajkami zrobiło się bardzo gęste i ciężko się z nim pracowało. Myślę, że przez to straciło też trochę na puszystości… Keto brownie śliwkowe Czekolada to podstawa No i oczywiście kolejna ważna sprawa – czekolada . Jej jakość w tym przypadku naprawdę determinuje smak ciasta. Ja użyłam takiej o zawartości kakao 85%, dzięki(...)chodzi o to, żeby jej smak podkreślić, a nie zdusić. Brownie ze śliwkami Przedsmak jesieni w formie niskowęglowodanowego ciasta, czyli keto brownie śliwkowe. Poleca się na desery późnym latem i jesienią. Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword brownie , czekolada , jajka , owoce Porcje 12 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 25 minut Składniki 5 jaj (białka i żółta oddzielnie
Modern Cave GirlDrożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka(...)cukrem dodać do reszty mąki razem z wyrośniętym rozczynem. Ugniatać tak długo, aż ciasto stanie się sprężyste. Na końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić ponownie do połączenia się ciasta z tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką kuchenną. Po wyrośnięciu ciasto przebić pięścią i krótko wyrobić. Podzielić na 8 części. Utoczyć kulki i spłaszczyć na placki
Pieguskowa Kuchniaprzestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce. Frużelina porzeczkowa: 250 g czarnych porzeczek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 ml wody Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać do owoców i gotować około 2 minuty. Przestudzić i wyłożyć na masę śmietanowo - serową. Schłodzić
Domowa cukiernia Ewyosobnej miseczce umieszczamy pokrojone bakalie i wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Gotowym lukrem polewamy ciasto i od razu dekorujemy owocami. Moje posty
Słodka Stronaciasto francuskie. Ja zdecydowałam się na kształt diamentu i kwiatka, ale równie dobrze możecie zawinąć tylko każdy z boków ciasta do środka i lekko przycisnąć je widelcem, a na środek wyłożyć ok. łyżeczkę serka i położyć 1-2 owoce. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 15-20 minut Ciasteczka są pyszne
Cooking Monstersłodko z dodatkiem owoców, a że nie chciałam jeść owsianki, to padło na „pizzę” z patelni. Wyszło pysznie. Polecam Składniki: – 1 jajko – 50g śmietany – 20g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 30g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna) – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku – owoce wg uznania(...)dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, mąkę, słodzidło i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, przelać ciasto na patelnię i wyrównać. Wybrane owoce pokroić w paski, krążki lub kostkę, wyłożyć na ciasto. Całość przykryć pokrywką z dziurką i smażyć do momentu aż wierzch całkowicie się zetnie. Gotową „pizzę
Smaki Arminesensie z niechęci do marnowania jedzenia. Mianowicie kilka miesięcy temu kupiłam mrożone maliny. Było to przed sezonem, na świeże było zdecydowanie za wcześnie. W planach miałam ciasto z malinami, jednak po wysypaniu owoców z torebki mina mi zrzedła. Maliny były delikatnie mówiąc w stanie opłakanym - pokruszone dość drobno, jakby ktoś je celowo rozbił. Na szczęście nie wyglądało(...)owoce rozmroziły się i zamrożono je ponownie. Na zaplanowane ciasto nie nadawały się jednak. Postanowiłam zasypać je cukrem na jeden dzień, żeby puściły jak najwięcej soku, a następnie zalać wódką. Tak też zrobiłam i malinki nabierały mocy przez kilka tygodni ;) (Post o nalewce pojawił się niedawno > KLIK <.) Po tym czasie owoce
Codzienna kuchnia niecodzienna