Ciasto Fale Dunaju z jabłkami to klasyczny wypiek przygotowany według starego i wypróbowanego przepisu mojej mamy. Ciasto jest pyszne, puszyste i mięciutkie, a masa budyniowa lekka i aksamitna. Całość dopełnia przepyszna polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady. Składniki na ciasto Fale Dunaju z jabłkami (blaszka o wym. 28×23 cm): 280 g mąki pszennej (tortowej) 250 g masła 5 jajek(...)ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao i mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najpierw ciasto białe, a na nie brązowe. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Owoce układamy na wierzchu ciasta i lekko
e-PrzepisyKulinarneKruche kakaowe ciasto, masa kokosowa i do tego czerwone porzeczki, które dają lekko kwaskowaty efekt. Można wykorzystać także inne owoce. Składniki: (forma 25x35) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 budyń czekoladowy Masa kokosowa: 5 białek
talerz przyjemnościsklepie. Zasmakowały również mojej córeczce, która dzielnie mi pomagała w ich przygotowaniu. Do twarogu możemy również dodać inne ulubione owoce. Polecam do filiżanki kawy! Zaczyn: 125 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 100 g margaryny lub masła 60 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka + 1 żółtko Farsz
VioletoweKucharzeniemieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie, aby owoce były na dnie ciasta można je delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki) i pokruszone w dłoniach (lub posiekane nożem) orzechy włoskie w karmelu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Słodkie okruszkidodać do masy i delikatnie wymieszać. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto wylać na blachę (24x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, posypać jagodami i delikatnie wymieszać, tak aby owoce się zanurzyły w cieście. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 45 - 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić i polać lukrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto, które może posłużyć nie tylko do ciasteczek, ale również na babeczki do wypełnienia np. budyniem i owocami. S kładniki: na ciasto: 100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Zanim przystąpimy do robienia ciasta, na kilka godzin przed należy namoczyć rodzynki w mocnym naparze z herbaty – zalewamy rodzynki taką ilością herbaty, aby zakrywały całość owoców. Odkładamy na kilka godzin, aż herbata i rodzynki ostygną. Ostudzone, odcedzamy na sicie, przekładamy do naczynia i blendujemy(...)cienkim strumykiem masło oraz porcjami dodajemy rozdrobnione rodzynki. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kardamon. Miksując na małych obrotach, dodajemy porcjami mąkę do ciasta i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wystawiamy do całkowitego ostygnięcia
Smaczna StronaDzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu
Oryginalny smakKruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy(...)smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE
zdrowo i aktywnieKruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy(...)smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE
Zdrowie i pysznie na talerzuWszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w takiej kolejności: 1. pokruszone drożdże, 2. cukier, 3. pasta waniliowa lub cukier waniliowy, 4. ciepłe mleko, 5. jajka rozkłócone widelcem, 6. olej, 7. 4 szklanki mąki. Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki posiekaj i rozetrzyj dłonią aż powstaną grube okruchy. Możesz to również zrobić w malakserze. Na cieście ułóż pokrojone w kostkę owoce, posyp kokosową kruszonką. Piecz ok. 50 minut na środkowej półce piekarnika. Drożdżówka z gruszkami i kokosową kruszonką gotowa
Zasmakuj KuchniMuffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują
Oryginalny smaknajlepszy moment na inspiracje i pomysły na wypieki świąteczne. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszną roladę biszkoptową, z zimowym nadzieniem na bazie serka mascarpone, owoców i Oryginalnego Soku zimowego. Ciasto jest lekkie, puszyste i zawiera orzeźwiające nuty, a to dzięki użyciu soku jabłkowego z cynamonem i goździkami, owoców takich jak: czerwona porzeczka i jagody. Oryginalny(...)się super teraz w okresie przedświątecznym, jest to naturalny grzaniec, również może być spożywany na ciepło, jak i na zimno. Po podgrzaniu pachnie pięknie cynamonem w całym domu. Aby ciasto zachowało, jak najdłużej swoją świeżość, warto polać je polewą czekoladową. Możecie, tak jak ja, ozdobić je czekoladą w takiej formie aby przypominało korę drzewa, będzie jeszcze bardziej w klimacie zimy
SMYKWKUCHNIbyło dużo dyniowych przepisów, wcześniej np. panna cotta czy poziomkowy sernik na zimno . Jako że teraz zaczęły się jedne z moich ulubionych wczesnojesiennych owoców – śliwki, to nie pozostało mi nic innego tylko przygotować ciasto śliwkowe paleo z kruszonką. Jest to jedno z tych dań, które smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Sam nie jestem dużym fanem słodkości, zdecydowanie wole(...)wszystko się połączy. Wylewamy ciasto na wcześniej ułożonych na dnie naczynia śliwkach – nie przejmując się zbytnio, aby było równo, staramy się tylko przykryć wszystkie owoce. Pieczemy w piekarniku około 50 minut, aż ciasto z wierzchu zrobi się złociste, a śliwki się zagotują. Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką serwujemy gorące. Smacznego! Artykuł Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką pochodzi
PaleoLifeCiasto powstało po połączeniu kilku przepisów na klasyczny styropian, który robi się z samej śmietany albo jogurtów naturalnych. Ja zrobiłam pół na pół z owocowych- owoce leśne i jogurtu naturalnego. Ciasto jest lekkie, lekko kwaskowate i pyszne ;). Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła pół szklanki cukru 5 żółtek proszek do pieczenia masa: 0,5l jogurtu naturalnego(...)jogurtu o smaku owoców leśnych pół szklanki cukru 5 białek pół szklanki wiórków kokosowych Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać żółtka i cukier zagnieść i wstawić do lodówki. Białka ubić. Jogurty, cukier i wiórki kokosowe wymieszać, połączyć delkatnie z białkiem. Ciasto podzielić na części 2:1. Większą rozwałkować, ułożyć na blasze, na ciasto wyłożyć masę
Idę coś wszamać