pieczenia 200 g porzeczek czerwonych 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców 160 ml śmietany 12% Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko. Do masy(...)dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać. Owoce obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy ok 60 minut w temp
Kuchnia w oparachSezon na gruszki w pełni więc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku(...)Rozgrzewam masło, do rozpuszczonego masła dodajmy cukier przyprawy korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią. Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń
RAROSSAtrwa to kilka długich minut :)) Następnie dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się(...)gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce i raz jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego placek grubości ok. 2cm, posypujemy płatkami migdałów i dociskamy je do ciasta. Biscotti pieczemy
Spektrum Smakuchoć proste w przygotowaniu, różni się od tradycyjnych jabłeczników. Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek do ciasta serka homogenizowanego o smaku waniliowym, a także umieszczenie w cieście nie miazgi jabłkowej, a połówek owoców, które pod wpływem temperatury zamieniają się w pyszny jabłkowy mus. Ciasto nie zawiera jajek, więc jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą ich jeść. Mimo(...)się cukru do ciasta). Skorzystałam z receptury zamieszczonej na blogu piekarnik - sprawdzone przepisy . Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale ja po prostu lubię szarlotki, więc nie mogło być inaczej :) W przepisie podanym poniżej zmniejszyłam nieco ilość składników w porównaniu z oryginalną recepturą, żeby móc go wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Szarlotka z połówkami jabłek Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 180g
Smakołyki Berenikiwnętrze zostało zaakceptowane i okrzyknięte wielkim dziecięcym łoooooooo! :) Myślę jednak, że wśród dzieciaków zdecydowaną większość stanowią te, które lubią ciasta i torciki, a w szczególności te, które zachwycają kolorami tęczy, są słodkie, miękkie i przełożone pysznym śmietankowym kremem i owocami. Owoców możecie użyć według upodobań, najlepiej tych sezonowych :) Faktem jest, że torcik zawiera barwniki spożywcze i nie wiem(...)dodatkowych miseczek Krem: 750g serka mascarpone ( 3 opakowania po 250g) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny) płatki migdałów do obsypania boków ciasta Sposób przyrządzenia: Biszkoptowe blaty: 1. Oddziel białka od żółtek. 2. Białka ubij na sztywną pianę. 3. Nie przestając miksować
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOryginał był z morelami, a kruszonka z samymi migdałami. Przeliczyłam na małą blaszkę (nie była to mądra decyzja!), dosypałam orzechów do kruszonki, a do samego ciasta dodałam mniej cukru. No i owoce jesieni - śliwki i jabłka. Poniżej podaję jednak przepis na dużą blachę, bo naprawdę nie warto piec tego ciacha w małej ;) Przygotowuje się je łatwo i dosyć(...)orzechów laskowych - 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: - cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Masło trzeba roztopić w rondelku, a kiedy wystygnie wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy owoce - jabłka obieramy i kroimy w "ósemki", śliwki kroimy na pół
Kraina Tysiąca Smakówzimę, mniam). Ciasto jest bardzo wilgotne i stanowczo lepiej je kroić gdy już trochę ostygnie. Płatki owsiane dają innego posmaku niż w zwykłym ucieranym cieście, ale bardzo dobrze komponuje się z owocami. Blaszka: 30x10cm 100 gram płatków owsianych 120 gram mąki pszennej 300 ml mleka 100 gram masła 60 gram cukru 1 łyżka miodu aromat migdałowy 1 jajko(...)mleka, masa powinna być gęsta, ale nie twarda. Blaszkę wyłożyć papierem, przełożyć masę i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć owoce. Całość zapiekać około 45 minut w 180C, Brzegi powinny być złote, a patyczek wbity w ciasto suchy. Po upieczeniu chwilę ostudzić ciasto w blaszce, potem delikatnie można przenieść je na deskę do krojenia, warto jednak poczekać
Czerwony Gupikelastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony raz z drugiej. Odstawić na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym
Z miłości do słodkościPodawać z pokrojonymi truskawkami i płatkami migdałów lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Latem nieco przechodzi ochota na "ciężkie" ciasta i w mojej kuchni królują te z owocami. Niedawno przygotowałam jedno z ciast, które najbardziej kojarzą mi się z wakacjami :) Po przepis kilknij na poniższe zdjęcie. PS. Zapraszam również na Martyna Saczuk Photography gdzie ostatnio dodałam sporo nowych
breakfast of dreamsSkładniki na podane proste ciasto z brzoskwiniami mamy prawie zawsze w domu, mąka, olej, jaja, jakiś owoc, cukier. .. Bez miksera! Wystarczy kuchenna trzepaczka, rózga. Owoców możecie użyć różnych, w oryginalnym przepisie wystąpiły sezonowe truskawki, u mnie brzoskwinie, naszła mnie ochota. Gdy Was dopadnie ochota na słodkie małe co nie co pamiętajcie, że możecie użyć ulubionych dowolnych owoców (na podana blachę wystarczy 350 g truskawek, malin, winogron, itp.), do ciasta dodać kakao lub zapach (?;), ciasto będzie nieco zmodyfikowane, ale równie pyszne! Jak zawsze zresztą! Wspaniałe, ciepłe, posypane delikatnie cukrem pudrem. Idealne na weekend lub domową, szybką słodkość w ciągu tygodnia. Smacznego słodkiego przy kawie, ulubionej herbacie, koniecznie - w towarzystwie! Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej
Zasmakuj Kuchniwygodnych, a teraz okazuje się, że jest to przepis dla oszczędnych. Murzynek jest puszysty i wilgotny, dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek z owocami, jeżynami i gruszkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej(...)Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki, pomiędzy układamy jeżyny, posypujemy orzeszkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i pieczemy ok. 30 min. Ciasto wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem. Murzynek jest najlepszy gdy jest jeszcze ciepły! Smacznego ! The post Błyskawiczny murzynek z owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii ( a przede wszystkim nie zapadają się w ciasto jak inne cięższe owoce). Przepis ten otrzymałam od koleżanki Małgosi T, za który teraz dziękuję, bo przez lata piekę go i zachwycam bliskich i gości. Składniki : 3 jajka, 1 1/2 szklanki(...)mąki , 2 łyżeczki proszku do pieczenia. , owoc ( wiśnie drążone – 1 słoik) + kruszonka, Kruszonka : 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, trochę – na czubku noża proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła , Sposób przygotowania : 1 kostkę ( 250 g) masła dzielimy na pół – jedną połowę ( 125 g) użyjemy do ciasta, a drugą ( 125 g) do kruszonki
Pysznosci Babci BasiPlacek z gruszkami, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, wilgotny, w dodatku bez użycia miksera. Ciasto można podać oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem, ciepłą konfiturą morelową lub truskawkową bądź creme fraiche. Placek, do którego w sezonie wrzucicie świeże truskawki, śliwki, morele, maliny czy borówki, owoce z puszki, te mrożone lub całorocznie wszelakie odmiany jabłek. SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników. Umyte gruszki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę. Dodaję do ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję cukrem
Zasmakuj KuchniJednym z najbardziej znanych ciast Nigelli Lawson, królowej kuchennego wdzięku i seksapilu :) Niezwykłe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach! A na nim krem w kolorze letniego obłoczku…może to być po prostu ubita śmietana lub krem na bazie serka. U mnie resztka ricotty zmieszanej z jogurtem naprawdę wspaniale się sprawdziła :) Na wierzchu soczyste owoce uosabiające zmieniającą się porę(...)masy szpatułką/ łyżką. 6. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, następnie wylej do formy ciasto. 7. Piecz przez 40min. w 180*C lub do suchego patyczka. Krem 1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. 2. Wyłóż krem na wierzch przestudzonego ciasta. 3. Udekoruj wierzch owocami i listkami mięty. Smacznego! Chocolate Cloud cake For a small cake stand Ingredients: 3 large
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą być inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka(...)wrzuć też kilka całych owoców. Spróbuj ewentualnie, gdy masa będzie za mało słodka dosłodzić cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień, ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód
Różne smaki w kuchni