mąki ziemniaczanejulubione owoceSposób przygotowania:Kruche ciasto :Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej(...)puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do blaszki z kruchym spodem wylewamy ciasto, które wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia, dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami - podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościCiasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo szybkim i prostym ciastem o mniejszej kaloryczności, gdyż poza jogurtem nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu. Można przygotować go ze wszystkimi owocami, a samo wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut ;) nie licząc pieczenia oczywiście :P Składniki (blacha 25x30): 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia owoców ½ szklanki cukru cukier wanilinowy(...)krótko zmiksuj. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy i zmiksuj do połączenia się składników. Na dno formy wysyp część pokrojonych i oprószonych mąką śliwek, następnie wylej 1/2 ciasta, znów wysyp część śliwek i zalej resztą ciasta (drugą połowę ciasta wcześniej wymieszaj z kakao), wierzch udekoruj pozostałymi śliwkami (układaj skórką do dołu, przecięta część musi być na wierzchu). Ciasto
Kulinarna (nie)codziennośćgładko - niech zostaną widoczne drobinki galaretki. Masę wstawić do lodówki i zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę nakładać owoce - ja użyłam jagód w cukrze. Dostałam kilka słoiczków od mojej ukochanej babci :) Część ciasteczek udekorowałam po brzegach polewą czekoladową
Codzienna kuchnia niecodziennazaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj sól, mąkę i olej po czym wyrób gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki. Obtocz je w mące razowej, ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Odstaw do ponownego wyrośniecia. Rozgrzej
Gotuj Sam!chmurka, nie za słodka. Ciasto bez pieczenia, deser z dosłownie 3 składników a zadowolenie dziecka bezcenne :) ŚNIEŻNY PUCH- CIASTO BEZ PIECZENIA- przepis tutaj Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie ciasto do zrobienia w kilka chwil. Jestem(...)domowników jak i gości :) CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA)- przepis tutaj Smaczna, delikatna, rozpływająca się w ustach pianka z ubitej śmietany i galaretki, z owocami zalanymi galaretką, na biszkoptach. Ciasto proste w przygotowaniu, szybkie (nie licząc czasu, kiedy tężeje pianka i galaretka). Któż nie lubi deserów :) My uwielbiamy takie słodkości a Wy? CIASTO KINDER COUNTRY
Zrób to smaczniesobie dogodzić. Zrobić chwilę przerwy, przygotować coś rozkosznie słodkiego i delektować się chwilą. Marka Łowicz wprowadziła na rynek zmysłową nowość – czekodżemy. Jest to połączenie belgijskiej mlecznej czekolady oraz owoców, do wyboru w czterech smakach. Trudno się oprzeć przed wyjadaniem go prosto ze słoiczka, ale warto się powstrzymać i przygotować sobie rustykalną tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem. Deser(...)zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który
Mienta blogupieczenia kolejnego, tym razem może zrobię z borówkami lub malinami, albo kto wie z czym jeszcze, bo można zrobić je z różnymi owocami, samo lub nawet z budyniem. Modyfikacja zależy tylko i wyłącznie od fantazji kucharza :) Ciasto: 50 dag mąki 10 dag cukru 30g cukru waniliowego 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) Szczypta soli 250ml mleka 15dag masła Kruszonka(...)obawy, że nasz mikser przy tęgim cieście drożdżowym zakończy swój żywot :) Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy je widelcem, a następnie przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Następnie całość posypujemy jagodami (lub innymi owocami) i robimy kruszonkę. Masło rozpuszczamy, dodajemy
Smakowy Rajcukru- 1 łyżeczka soli- ok. 3/4 łyżeczki oreganooraz dodatki:- 500 g owoców morza- 250 g krewetek- 5 ząbków czosnku- sklarowane masło- 150 g startej mozarelli- mały pęczek szparagów- sól- oregano Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano wymieszałam w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite ( trwało to 5 minut). Odstawiamy w ciepłe(...)morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy, np. okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam szparagi i owoce morza z krewetkami. Wierzch posypałam mozzarellą i oregano. Wstawiłam do piekarnika
mojewypiekiinietylkoWspółczesna kuchnia domowa z 1923 roku. Jednak inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż proporcje jednak nie najlepsze i ciasto było twarde:( ciasto 1 : 140 g mąki pszennej tortowej, 140 g zimnego masła, ciasto 2 : 140 mąki tortowej, 3 żółtka, śmietana 18%, krem : 420 ml przecieru z owoców (700 g mrożonych owoców jagodowych), 3 jajka, 6 łyżek cukru(...)lodówki na 30 minut. Ciasto 2 : Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i 2 – 3 łyżek śmietany. Ciasto nie może być zbyt luźne, powinno być mniej więcej jak na makaron. Rozwałkować cienko ciasto 2. Ciasto 1 zetrzeć lub rozkruszyć i równo rozsypać na cieście 2. Zwinąć w rulon, a następnie w ślimaka. Rozwałkować ciasto na pożądaną wielkość (u mnie prostokąt
królestwo garówNiestety tym wpisem przychodzi nam się pożegnać z truskawkowym sezonem. Na naszym ryneczku jeszcze można kupić te owoce, ale już są malutkie i mniej smaczne. Ciasto można przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z malinami, ale wtedy przetrzyjcie mus przez sito, aby oddzielić pesteczki. Pozdrawiam Was, Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy Aleksandryprzypadku tej tarty jedyną filozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta, które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego jest jego bardzo szybkie wyrabiane, tak aby nie dopuść(...)środka. Możliwe jak najrzadziej dotykaj ciasto. Gdy zauważysz, że ciasto zaczyna się sklejać i jest jednolite, co zajmie około 10 minut siekania zagnieć ciasto w kulę. Standardowo kruche ciasto owija się teraz folią spożywczą i chłodzi w lodówce, ale takie zimne ciasto bardzo ciężko się wałkuje, a mój patent to rozwałkowanie takiego ciasta i wylepienie nim lekko posmarowanej olejem formy
greenscarfsokiem z cytryny i posypana cukrem pudrem. Są różne wariacje tego dania. Spotkamy się z wersją wytrawną ale również z wersją owocową, gdzie owoce zataopione sa w cieście. Wersja podstawowa ciasta na ten omlet to jajka, mąka i mleko oraz masło do smażenia i serwowania. Ja robiłam dutch baby chyba z jednego z popularniejszych w sieci przepisów stąd . Swoją(...)wierzch się zezłoci. Podajemy naleśnik polany rozpuszczoną łyżeczką masła, skropiony sokiem z cytryny i posypany podrpażonymi płatkami migdała lub owocami oraz posypany cukrem pudrem. Artykuł Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujedne z tych roślin, które można byłoby nazwać meteopatami - przy zbyt niskich lub za wysokich temperaturach kwitną wyłącznie kwiaty męskie, więc owoce się nie zawiązują. Ale gdy mamy nadmiar tych kwiatów, można usmażyć je w tempurze lub cieście naleśnikowym. To idealna sezonowa przekąska lub obiad w upalne dni, gdy ma się ochotę na coś lekkiego. Oczywiście na wygranej pozycji(...)więcej oleju, niż potem dolewać. Unikniemy w ten sposób wchłaniania tłuszczu w ciasto. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane grubą solą morską. Pamiętajmy, że na krzakach cukinii muszą rosnąć oba rodzaje kwiatów, by rośliny były zapylane i mogły wiązać się owoce. Można zostawić trzy kwiaty męskie, a resztę skonsumować :) Poniżej dla rozróżnienia przedstawiam
Weekendy w domu i ogrodzie