dowolne owoce do dekoracji, u mnie: truskawki, borówki, banany, mandarynka, awokado (można zastąpić kiwi), marchewka Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu . Na brzuszki zajączków piekłam placuszki z jednej łyżki ciasta, na głowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło
Ciastkozercyoraz drożdże. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano składniki dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty na minimum, dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Owoce myjemy, przekrawamy na połówki, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pozostałych składników, rozcieramy palcami, wykładamy(...)owoce. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 60 minut. Przez ostatnie 10 minut podpiekamy spód ciasta. Wystudzone można obsypać cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamismaku kiwi i czekolady. Prosty deser przygotowany na spodzie kakaowym z kruszonych biszkoptów, z masą serową ze świeżych owoców kiwi i serka mascarpone oraz jogurtową masą z gorzką czekoladą. Na wierzchu przyozdobiony świeżymi plasterkami kiwi i siekaną czekoladą. Ciasto jest orzeźwiające i delikatne w smaku, trochę w konsystencji przypominające ptasie mleczko. Ma wyraźny, kwaskowaty smak kiwi przełamany masą(...)gustu. Kiwi to specyficzne owoce i w postaci świeżej nie można ich łączyć z galaretką, gdyż posiadają enzym aktynidynę, który rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz
Kuchnia MagdaLenyPrzepis wpisany w mój zbiór od bardzo dawna, doczekał się wypróbowania. Już wiem, że często będę z niego korzystać. Ciasto wychodzi bardzo dobre i dość łatwo się je robi. Jedyny warunek to taki, że trzeba bardzo dokładnie ubić jajka. Polecam zrobić jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM 5 jaj szklanka cukru 0,5 szklanki oleju(...)owoce WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. Jajka ubijamy z cukrami na gęstą białą masę (czas ok 10 minut) Powoli wlewamy olej oraz jogurt. Miksujemy. W tym czasie możemy już włączyć piekarnik na 170 st. C i ustawić pieczenie góra dół. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy tylko
Pani na deserpatelni. Jeżeli macie ochotę na inne małe przekąski na słodko to zachęcam do przygotowania twarogowych mini pączusiów lub placuszków z masą twarogową i owocami . Składniki na 16 sztuk: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (170 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta(...)cukier puder do posypania Składniki na ciasto przelać i wsypać do miski. Za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi powstać jednolite, w miarę gęste ciasto. Odstawić na kilka minut. W międzyczasie truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, a owoce pokroić w grube plasterki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu (dno powinno być dosłownie "posmarowe" tłuszczem). Za pomocą łyżki nakładać niewielkie ilości ciasta
Ugotowaćklinek - 125 g gęstego greckiego jogurtu (u mnie waniliowy) - 5 białek - 4 łyżki cukru - kisiel brzoskwiniowy (40 g) - słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią(...)połączyć z ubitą pianą. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście. Brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić (każdą połówkę podzieliłam na 4-6 części). Owoce wyłożyć i docisnąć na wierzchu serowej masy. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni
Kuchnia Elliecóry. Po szczepieniu, za to, że była bardzo dzielna z chęcią razem z nią przygotowałyśmy te pyszności. Co prawda ona stoi i nabiera mi ciasto do chochelki, ale pomocnika mam ;-) Myła też ze mną owoce. Ostatnio bardzo przypadło nam do gustu połączenie serka naturalnego typu President z mlekiem i erytolem lub syropem klonowym. Do tego owoce i mamy(...)pyszny obiadek w tym przypadku ;-) Ja nigdy ciasta naleśnikowego nie słodzę, bo przeważnie dodatki są słodkie, więc po co. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 10-12 naleśników: 2,5 szklanki mąki pszennej (jak by ciasto było za rzadkie to ciut więcej) 2 jajka 1 szklanka wody (dodaję na oko) 2 szklanki mleka 2% Farsz: 400 g serka
kruche babeczkikremu z mascarpone i pysznej, chrupiącej owocowej bezy. To sporo warstw, dlatego takie ciasto doskonale sprawdzi się jako tort. Wszystkie warstwy ciasta przygotowuje się jednak łatwo i w miarę szybko. Nasze ciasto tortowe z malinami i bezą posmakuje wszystkim fanom tortów i ciast z kremem. Dzięki owocom nie jest za słodkie, a warstwy idealnie do siebie pasują. Bardzo polecam(...)malin (może być też mieszanka owoców jagodowych; mogą być owoce świeże lub mrożone, mrożonych nie trzeba rozmrażać) 500 ml śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii, kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku na bezę owocową: 3 białka, 150 g cukru, 1 kisiel malinowy ok. 70 g (lub truskawkowy albo z owoców leśnych) Kostka malinowo - bezowa
Lekcje w kuchnilodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
Rozpustne gotowanieilość sezonowych owoców. Mi niczego już w nich nie brakuje. Ślicznie wyglądają, podbijają serca małych i dużych oraz wyśmienicie smakują. Dziś międzynarodowy dzień sernika więc przepisu na serniczki na zimno nie może w nim zabraknąć tym bardziej, że rozsmakowałam się w nich nie tylko ja ale też cała moja rodzina i znajomi. Serniki są ulubionymi ciastami w moim domu(...)trzykrotnie mielonego szklanka ubitej śmietanki kremówki pół cytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka truskawkowa torebka cukru waniliowego 3 paczki herbatników pełnoziarnistych 20 g żelatyny pół kostki masła dowolne sezonowe owoce ( w zimie można użyć np brzoskwiń lub ananasa z puszki) Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając 1/4 wody mniej. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy i szypułkujemy. Łączymy
sierotka maRysia w kuchnimąki ziemniaczanejulubione owoceSposób przygotowania:Kruche ciasto :Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej(...)puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do blaszki z kruchym spodem wylewamy ciasto, które wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia, dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami - podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościCiasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo szybkim i prostym ciastem o mniejszej kaloryczności, gdyż poza jogurtem nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu. Można przygotować go ze wszystkimi owocami, a samo wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut ;) nie licząc pieczenia oczywiście :P Składniki (blacha 25x30): 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia owoców ½ szklanki cukru cukier wanilinowy(...)krótko zmiksuj. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy i zmiksuj do połączenia się składników. Na dno formy wysyp część pokrojonych i oprószonych mąką śliwek, następnie wylej 1/2 ciasta, znów wysyp część śliwek i zalej resztą ciasta (drugą połowę ciasta wcześniej wymieszaj z kakao), wierzch udekoruj pozostałymi śliwkami (układaj skórką do dołu, przecięta część musi być na wierzchu). Ciasto
Kulinarna (nie)codzienność