Delikatny i bardzo smaczny jabłecznik rozpływający się w ustach. Ciasto przygotowuje się jak biszkopt, ale z dodatkiem masła i proszku do pieczenia aby miało siłę udźwignąć
Kocham..lubię..gotuję..przygotowaniu – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki, dodać owoce, napełnić foremki i piec. Pięknie pachną, świetnie smakują, są proste w wykonaniu. Nic dodać nic ująć! Do ciasta możecie wrzucić wszelakie owoce, zarówno te świeże, wybierzcie sezonowe, jak i mrożone (bez uprzedniego rozmrażania) – będzie pysznie! Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów SKŁADNIKI: 4 połówki brzoskwiń z puszki(...)łyżeczka pasty z wanilii płatki migdałów do posypania PRZYGOTOWANIE: W misce łączę rózgą kuchenną suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę na muffiny wypełniam papilotkami i wlewam ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wtykam kilka kosteczek brzoskwiń, posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Formę z muffinami układam na środkowej półce
Zasmakuj KuchniJeśli macie ochotę na dobrą i nieprzekombinowaną szarlotkę, to ciasto jest strzałem w 10-tkę. Pyszne, szybkie i tanie. Kruchy i delikatny spód najpierw krótko
cool and mintyJest już rabarbar! Czas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną? Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Budapesttårta to stanowczo jedno z najpopularniejszych ciast w Szwecji. Lekka, krucha, delikatna beza posypana przyrumienionymi płatkami migdałów, przełożona puszystą bitą śmietaną z zatopionymi w
maniapieczeniaKto powiedział, że pod koniec października nie można piec ciasta z... malinami? Oczywiście, że można! I to nawet ze świeżymi. Ot, taka urodzinowa zachcianka. Uwielbiam ten
Zielona KuchniaKochani Ojcowie wszystkiego najlepszego z okazji Waszego święta :) Składniki: ciasto - 120 g masła - 1 żółtko - 30 ml mleka - 170 g mąki pszennej - szczypta soli nadzienie - 100
Zainspirowana w kuchniW ten piękny słoneczny dzień zapraszam Was na słoneczne ciasto z brzoskwiniami :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 6 łyżek cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 8 łyżek
Zainspirowana w kuchniWitajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i
dolcevitainmykitchenĆwiczymy literkę R:) RRRRabaRRRRbaRRRR A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną
Obiad gotowyJabłka wcale nie należą do moich ulubionych owoców. Jednak szarlotka to ciasto, które plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj” wszystkich wypieków. Piekę ją bardzo często i w różnych konfiguracjach. W najbliższym czasie postaram się Wam przedstawić moje ulubione wersje “ciasta jabłczanego” – jak je nazywa moja córka. Zaczynam od szarlotki z grubą, białą, […] Artykuł Szarlotka
WiszniówkaTrudno mi rozstać się z truskawkami, stąd jeszcze to ciasto... Składniki na masę jogurtową: 2 naturalne jogurty 400 g 2 galaretki - cytrynowe plus 1 na wierzch
Proste PotrawyTopielec to bardzo smaczne i szybkie no i oczywiście proste do zrobienia ciasto drożdżowe. Do tego ciasta możecie użyć dowolne owoce. Ja dałam truskawki i borówki. A dlaczego nazywa się topielec ? A pewnie dlatego, że ciasto wkłada się do zimnej wody i czeka aż wypłynie. To znak, że jest gotowe do włożenia do blaszki. Zapraszam do zapoznania się
Ewa w kuchniSkładniki ciasto: 150 g mąki graham 100 g masła 2-3 łyżki cukru pudru 3 żółtka owoce: 20 dkg borówek amerykańskich + 2 łyżki mąki ziemniaczanej beza: 3 białka 3/4 szklanki … Czytaj dalej Tarta na pełnoziarnistym spodzie z borówkami
czarrna od kuchniJeśli nie macie pomysłu na ciasto na święta to szczerze polecam tego murzynka. Jest to pyszne, intensywnie kakaowe ciasto. Rodzynki i żurawiną dodają mu wilgotności i
sierotka maRysia w kuchniSezon na maliny wciąż jeszcze trwa i dlatego malinowe ciasto wjechało na nasz stół. Do wypieku użyłam mąki samorosnącej, ostatnio jestem nią zauroczona, natomiast jeśli takiej
Moje Małe CzarowaniePrzepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka. Nie może się nie udać! Składniki: 1 kostka margaryny
Na Ciasteczkowych Papierachkońcu wygramolić troszkę czasu i coś upiec. Padło na mało skomplikowane ciasto z brzoskwiniami, gdyż akurat te zalegały mi w lodówce. I co z tego, że owoce wtopiły się w ciasto razem z kruszonką? Dzięki temu jest jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste :) mniam <3 A w kolejce czekają już pierwsze jabłka z domowego ogródka... ) Przepis na ciasto pochodzi
My simple kitchenW życiu nie piekłam tylu ciast, co ostatnio! Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić
Zdrowa Kuchnia SowyZaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;)Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne
Zdrowa Kuchnia SowyPiekłam kiedyś, dawno już temu, ciasto z cukinią. Jak się okazało wymyśliła je Pinkcake, która poleciała mi również zrobienie ciasta szpinakowego. Oczywiście miałam zrobić, ale do
Zdrowa Kuchnia SowyPyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami – Zapraszam na pyszny, lekki tort jogurtowy z owocami. Jest bardzo smaczny, na jednym kawałku nie można poprzestać. Jest wilgotny, waniliowy i delikatnie śmietanowy. Wygląda pięknie, wiosennie i apetycznie. W przygotowaniu nie jest trudny, biszkopt przekrajamy tylko raz, a dekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki(...)wierzchu poukładać maliny. Wylać pozostały krem, wyrównać. Na ciasto równomiernie rozprowadzić konfiturę malinową i końcówką łyżki lub nożem przemieszać warstwy (tylko nie sięgać głęboko, owoców nie ruszamy), patrz FILM . Ciasto nakryć drugim krążkiem biszkoptu, który nasączyć pozostałym ponczem. Tort wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch: 11. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Do ubitej śmietanki dodać
Mała CukierenkaMince pie to deser składający się z ciasta kruchego z nadzieniem z suszonych owoców. Typowy dla kuchni brytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto kruche: 250g masła 350g mąki 100g cukru żółtko Składniki na nadzienie (mincemeat) 250g rodzynek 300g żurawiny suszonej tarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 200g masła 250g cukru brązowego łyżeczka(...)odstaw na co najmniej godzinę. Masło rozpuść w garnuszku a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj tarte jabłko a następnie wcześniej namoczone owoce razem z całym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszaj w dużej misce i ugnieć tak by powstała jednolita masa. Wstaw do lodówki na około półgodziny. Ciasto kruche rozwałkuj
wysmienitybabki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki:300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić(...)wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościCzasem najlepsze pomysły przychodzą człowiekowi do głowy niespodziewanie. Tak właśnie było z tym ciastem. Jak zwykle - ostatnio bardzo często - naszła mnie popołudniu ochota na małe co nieco. Mając do wyboru miseczkę owoców, którą się z nikim nie podzielę, a kawałkiem domowego wypieku z równie dużą porcją owoców, dodatkowo z domowym budyniem i puszystą bezą obsypaną złocistą kruszonką chyba(...)truskawki z oderwanymi szypułkami. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15 minut, na koniec lekko uchylamy
Słodkie Przyjemnościwłoskiej 3. Kawa czy herbata? kawa do śniadania, herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś mam dla Was aż 3 pomysły na zdrowe słodkości bez cukru. Mój synek to typowy słodki ząbek. Uwielbia owoce, a także wszelkie ciasta i ciasteczka. A ja oczywiście chcę, aby odżywiał się wartościowo i staram się nie podawać mu kupnych słodyczy. Domowe ciasto lub deser jest zawsze o niebo lepsze, szczególnie jeśli do środka przemycimy kilka zdrowych produktów(...)tylko na podwieczorek, ale także na drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Wszystkie przepisy robi się prosto i naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób
Chilli Czosnek i Oliwaprzez ok. 15-20 min., w 180 st. C. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, wykładamy biszkopt na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie rozwijamy je, smarujemy np. marmoladą i ponownie zwijamy w rulon (bez ściereczki). Gotową roladę owijamy np. folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie kroimy(...)kostkę. Galaretko rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na Upieczone ciasto z pierożkami wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masie układamy plastry rolady, pomiędzy nimi układamy pokrojone owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy najlepiej na noc w chłodne miejsce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniajest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej? Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg masła (stopić i ostudzić(...)ilości według uznania:) Piekarnik nagrzać do temp 170st. C (termoobieg). Piec ok 15- 20 min na złoty kolor. Smacznego. Jeśli nie mamy akurat świeżych owoców można wykorzystać dżem np. truskawkowy. Ja wałkuję ciasto delikatnie na cienki prostokąt i smaruję cienką warstwą dżemu. Zwijam jak roladę i kroję na kawałki. Zdjęcie takich drożdżówek poniżej
Maślane ciasteczkoposypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i sól. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj(...)asło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodaj serek, ekstrakt wanilii i masę krówkową nie przerywając miksowania. Odstaw do lodówki. Konfiturę wymieszaj z owocami czarnej porzeczki. Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami, płatkami
SzczyptaSmaQDzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto150(...)kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika
sama złodyczZapraszam na najpopularniejsze ciasta, które przygotujesz na Wielkanoc i nie tylko. Są to tradycyjne i sprawdzone przepisy na domowe słodkości. Oprócz pysznych mazurków na kruchym cieście i pięknych babek udekorowanych polewami lub lukrem znajdziesz tu przepis na ciasto leśny mech, który zawsze robi wrażenie i świetnie smakuje. Obok makowca pojawia się ciasto marchewkowe, szarlotka tradycyjna i sypana. Obowiązkowo sernik(...)żurawiną, tartymi migdałami lub rodzynkami. Ciasto leśny mech Ciasto Leśny mech to idealny tort z dodatkiem szpinaku o pięknym zielonym kolorze. Przełóż je pysznym kremem i udekoruj ziarenkami granatu. To ciasto na wszelakie uroczyste okazje, rodzinne spotkania, wspólne świętowanie. Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe to super smaczne ciasto z dodatkiem tartej marchewki i bakalii. Świetne ciasto na rodzinne spotkania, również przy
Zasmakuj KuchniMango to owoc idealny, bo oprócz tego, że ma niepowtarzalny smak, ma też cudny, optymistyczny kolor. Rzadko używamy go w ciastach, bo ciągle uznaje się go za dosyć egzotyczny, jednak okazuje się, że z polskim sernikosękaczem (powinnam zastrzec tę nazwę :D) wypada świetnie! Ciasto: 200 g sękacza pół kostki masła 500 g zmielonego twarogu 2 jajka 2 łyżki mąki(...)cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze jedno mango, jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki albo nie zdążył zjeść drugiego owocu kupionego do tego ciasta. Masę wylewamy bardzo powoli na ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 40-50 minut z miseczką wody tak jak w tym przepisie
sama złodyczŚniadanie na słodko? Czemu nie. My uwielbiamy. A takie słodkie bułeczki z truskawkami i mnóstwem cynamonu to już bardzo. Idealne do odrywania i do podania z
Izabelawkuchniinnym razem mniej, ale smaczne są zawsze). Oczywiście truskawki możemy zamienić na każde inne owoce, albo zwyczajnie je pominąć. Babeczki po upieczeniu możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, obsypać cukrem pudrem ... U mnie jednak jak zwykle najprostrza wersja, dlatego, że nie lubię mocno słodkich ciast, i wszystkie te dodatki pomijam :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka
Walijskie Pichcenie