ŻELKA TRUSKAWKOWA: 650 ml zmiksowanych truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Studzimy. WIERZCH CIASTA: 900 ml wrzącej wody 2 galaretki truskawki We wrzątku rozpuszczamy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy. Truskawki dzielimy na 4 części. KREM: 1 opakowanie żelatyny(...)nasączamy dobrze posłodzoną herbatą (100 ml) i wykładamy połowę kremu. W masę wciskamy małe truskawki (maliny, jagody lub inne owoce), a na wierzch wylewamy około 2/3 żelki truskawkowej. Wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wkładamy drugą część biszkopta, nasączamy dobrze posłodzoną herbatą (100 ml) i wykładamy resztę kremu. Na kremie rozlewamy resztę
Rozpustne gotowanieminut do uzyskania gładkiego ciasta. Możesz wyrabiać ciasto ręcznie, a możesz wszystko mieszać w robocie kuchennym z hakiem czy przy pomocy miksera - tak na pewno będzie prościej. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli przez 1-2 godziny. Zimą wstawiam ciasto do łazienki, tam jest najcieplej ;) Poklep ciasto, aby usunąć z niego(...)powietrze. Teraz wgnieć w ciasto bardzo miękkie masło - najlepiej jest to robić mikserem, choć ręcznie też można się za to zabrać. Wyrabiaj ciasto, aż wchłonie masło i stanie się gładkie i elastyczne. Teraz partiami dodaj do ciasta wszystkie bakalie oraz skórki z owoców i miksuj lub wyrabiaj, aż połączą się z ciastem. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ciasto
Chilli Czosnek i OliwaSzarlotka z jabłkami, to nieodłączny element jesieni. Należy do tych ciast, które znikają zaraz po upieczeniu. Przechowywana w chłodnym miejscu, z każdym dniem robi się bardziej
cool and mintyPogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, zimno i deszczowo.Więc pyszne ciasto z nutką korzenną i kubek gorącej kawy jest w sam raz. Dzisiaj mam dla Was
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubimy borówki więc kolejne z nimi ciasto Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g czekolady deserowej Herbatniki rozdrobnić za pomocą
Kolorowa kuchnia ElkiDawno temu jak zaczynałam swoją przygodę z blogowaniem zaproponowałam błyskawiczne ciasto z mikrofali [ klik ] Ciasto zrobiło oszałamiającą karierę na blogu i dlatego dziś znowu przedstawiam przepis
Moje Małe CzarowanieWeekend [ tym razem ciut dłuższy ] i z tej okazji jest Ciasto na niedzielę. U mnie w sumie ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo
Moje domowe kucharzenieSzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a
pink envelopeDziś na blogu obiecany przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita
Kulinarne przygody GatityDostałam "zamówienie" od męża na ciasto owocowe. Pomyślałam, że owsiano-orzechowe robiłam już kilka razy, więc zrobię tym razem inne. Wpadło mi w oko
Zdrowa Kuchnia Sowymąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.Następnie kawałek ciasta rozwałkować .I tu zależy jak będziemy robić, jeśli będzie to koszyczek zaplatany to trzeba ciasto pokroić na paski o średnicy około 1,5 cm.Szklaną, żaroodporną miskę o średnicy około(...)końcówki pasków i uformować kółko ,położyć na górę lekko przyciskając.Z mniejszej części ciasta upleść warkocz i owinąć wokoło dna miski z przeplatanym ciastem. Do ozdoby z ciasta wyciąć również małe kwiatuszki lub inne kształty i udekorować nimi dowolnie koszyczki [ ja dodatkowo jeszcze włożyłam kawałki owoców kandyzowanych]. Z kawałka części ciasta zapleść warkocz i owinąć wokół miski lekko dociskając
Moje domowe kucharzeniekremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką(...)gorąca). 11. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. 12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać białą czekoladę i krótko wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Dodać owoce. 13. W środek ciasta włożyć nadzienie, wyrównać i przykryć odciętym ciastem (kawałkiem ciasta, żeby przykryć wierzch nadzienia). Czekoladowym kremem posmarować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na około 2-3 godziny
Mała Cukierenka100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką(...)gorąca). 11. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. 12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać białą czekoladę i krótko wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Dodać owoce. 13. W środek ciasta włożyć nadzienie, wyrównać i przykryć odciętym ciastem (kawałkiem ciasta, żeby przykryć wierzch nadzienia). Czekoladowym kremem posmarować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na około 2-3 godziny
Mała CukierenkaPuszyste i wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami. Można również użyć malin lub innych ulubionych owoców. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie popołudniowej kawki, herbaty lub na specjalne okazje. Nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne. Ciasto posypałam cukrem pudrem, ale polewa czekoladowa też będzie pasować. Wybór należy do Was. Koniecznie spróbujcie Ciasto czekoladowe z truskawkami Składniki: około 600 g truskawek
Oryginalny smakcukru pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Na dno kubeczków wykładamy galaretkę z jabłkiem, na które dajemy kleks ubitej śmietanki z cukrem pudrem. Następnie pokruszone ciasto szpinakowe. Dekorujemy śmietanką i owocami. Chłodzimy w lodówce lub zjadamy od razu. Smacznego
Słodki Zakątekpołączenia. Ściągamy miskę z rondelka i do masy dodajemy masło orzechowe. Ponownie mieszamy masę do dokładnego połączenia. Szybko rozlewamy polewę po cieście, bo naprawdę migiem gęstnieje i robi się ciągliwa. Dekorujemy, wciskając w szczyt przecięte czekoladki i owoce żurawiny. Perełki(...)posypkę również bardzo delikatnie wciskamy w polewę. Na pewno nie odpadnie. Wygląda super. W smaku – cudnie wilgotna, odczuwalnie rumowa. Czekolada do kwadratu – i w środku w cieście, i na nim. Na przełamanie – kwaśne owoce żurawiny. Nikomu nie musicie się przyznawać że ciacho jest z paczki ;) SKŁADNIKI 335g ciasta czekoladowego w proszku ( użyłam pół opakowania XXL Dr Oetkera) 2 jajka
Karo in the Kitchen