Nie pytajcie dlaczego japońskie ;). Mniemam, że to przez wiśnie, które wieńczą ciasto ( o Japonii wszak mówi się, że to Kraj Kwitnącej Wiśni ), jednak pewności nie mam
Opowieści z piekarnikaKilka lat temu na pewnym przyjęciu miałam okazję jeść takie oto ciasto (lub podobne, bo już dokładnie nie pamiętam smaku). Wiem jednak, że bardzo mi posmakowało
Arabeska waniliowaW taką pogodę jak dzisiaj nie ma nic lepszego niż zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu. A skoro sezon n jabłka trwa, więc dzisiaj
Zainspirowana w kuchniobrotach. Kiedy składniki się połączą dodaj sól. Zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i łatwo odchodzić od brzegów. Pod koniec dodaj pokrojone jabłka ze skórką i zarabiaj aż owoce połączą się z ciastem. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po 30 minutach wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka kilka razy. Włóż z powrotem
codojedzeniaNa dzisiejszą pogodę poleca się ciasto bez pieczenia, bardzo proste do zrobienia - jego przygotowanie zajmuje tylko 20 min.! Niestety kilka godzin trzeba poczekać, aż stężeje, ale
Domowa Cookierenka AgiZa nami aktywna sobota, pełna odkryć i dobrych emocji. Sobota z ciastem i kubkiem gorącej herbaty. To ciasto też było pewnym odkryciem, bowiem upiekłam go z
Obiad gotowyO tej porze roku bardzo często nasz dom wypełnia zapach ciasta marchewkowego. Podobnie miało być i tym razem, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i zamiast marchewki
Obiad gotowySezon jabłkowy trwa w pełni. Szukam ciągle nowych przepisów z wykorzystaniem tych wspaniałych owoców. Jabłka idealnie pasują do dać na słodko , jak i do różnego rodzaju mięs . Teraz przyszła kolej na ciasto z jabłkami. Pyszne polskie jabłka, żurawina i maślana polewa- boska kombinacja! Składniki (tortownica 26 cm); 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli
Pobite gary Barbaryłyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać truskawki ( większe owoce poprzekrajać na cztery części). Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 35minut
W kuchni u MonikiKolejne ciasto, któremu po prostu nie mona się oprzeć Zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych
Cynamonowe szczęścieklik Ciasto to piekł Jamie Oliver w 14. odcinku programu "Przekręty Jamiego Olivera". Upiekłam i ja. Nie muszę dodawać chyba, ze smakowało i to bardzo? :) Wszystkie ciasta z dodatkiem zmiksowanych owoców są dość wilgotne i nie zapychają podczas jedzenia. Długo utrzymują świeżość, choć tak naprawdę, to u nas ciasto rzadko stoi dłużej niż dwa dni. Jeśli lubicie takie
Codzienna kuchnia niecodziennaCo roku w sezonie owocowym staram się zrobić chociaż jedno nowe ciasto z rabarbarem. Oczywiście bardzo się przykładam, żeby wynaleźć zawsze jakiś ciekawy przepis. Całkiem niedawno
Świat Ciastaokoło pół godziny. Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy do uzyskania bardzo cienkiego płatu. Na jednej połowie w równych odstępach układamy łyżeczkę serka i owoce. Nakrywamy drugą połową ciasta i dociskamy. Ostrym nożem lub radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię
Smakowity Blog KulinarnyDanusia - z bloga, z którego "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku w 100%! Ciasto
Walijskie PichceniePomimo, że pogoda dzisiaj u nas kiepska, na blogu pojawi sie ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy...Składniki
Anioły w kuchni